Trei schimbări aduse de Contra la naţională

10 octombrie 2017 9:26   Fotbal intern
Ultima actualizare:

“Tricolorii” au avut o cu totul altă prestaţie în cele două meciuri de când “Guriţă” a devenit selecţioner, fiind neînvinşi în faţa Kazakhstan-ului, 3-1, şi a Danemarcei, 1-1.

Cosmin Contra a adus rezultate pozitive, o altă mentalitate în lot şi a “reinventat” jucători “uitaţi” de fostul selecţioner, Daum. Având aceste atuuri de partea sa, “biletul” pentru Euro 2020, următorul turneu cel putem bifa fiindcă Mondialul de la anul a fost ratat, îl avem deja asigurat.

Fostul antrenor al lui Dinamo a venit luna trecută la naţională şi a preluat din mers o echipă debusolată şi cu moralul la pământ. I-au rămas doar două meciuri de disputat din campania de calificare la CM 2018, una distrusă de mult, şi a reuşit într-un interval de puţin peste două săptămâni să facă ceea ce predecesorul Daum nu a realizat în mai mult de un an.

Rezultate. Contra a adus patru puncte din două meciuri, cu Kazakhstan, scor 3-1, şi Danemarca, 1-1, adică e neînvins. Un început în forţă, asemănător cu ceea ce a reuşit la sosirea la Dinamo, când a transformat o formaţie ce era la un pas să intre în play-out, într-una dintre fruntaşele ediţiei trecute de campionat.

Moralul. A unit vestiarul în scurt timp , el fiind recunoscut ca un bun psiholog, ca unul care discută individual cu fotbaliştii. E apropiat inclusiv de “rezerve”, explicându-le motivele pentru care nu mizează pe ele din primul minut. Acum, pe teren, elevii săi au arătat că i-au preluat din atitudine şi-n partida cu danezii, nu au mai clacat pe final, ei marcând prin Deac şi stabilind scorul final, 1-1, deşi activau cu un om mai puţin de jumătate de oră. Ca un exemplu al eşecului, în mandatul lui Daum, în jocul de acasă cu Polonia, când leşii aveau deja 1-0, Lewandowski a reuşit o “dublă” în doar şapte minute (83 şi 90).

Selecţia. Pe lângă tinerii, e adevărat promovaţi de Daum, ca Romario Benzar, Cristi Ganea sau Răzvan Marin, Contra i-a reactivat pe unii pe care neamţul nu i-a băgat în seamnă, deşi evoluţia lor îi recomanda. Constantin Budescu şi Claudiu Keşeru intră la acest capitol, iar amândoi au arătat că-şi merită locul la lot. Primul a înscris o “dublă” în meciul cu Kazakhstan, iar al doilea a punctat o dată.

Naţionala, fără decar

Niciun “tricolor” nu a dorit să preia tricoul cu numărul zece, practic să-şi asume statutul de lider, în meciul cu Danemarca, iar Adi Mutu, fost mare decar al naţionalei, i-a criticat pe cei din actuala generaţie. “E ciudat să nu ai acest număr în echipa României, să nu fie titular şi reprezentativ. Tricoul cu zece are două tone, întrebaţi-l şi pe Ilie Dumitrescu. El l-am luat de la Hagi şi am băgat două cuburi de zahăr în gură la primul meci. Pe parcurs am mai pus o tonă la el şi indiferent de cine îl ia, trebuie să mai pună una. Să-l poarte Budescu, să joace, să dea cât mai mult şi poate se va vorbi despre generaţia sa”, a spus “Briliantul”, cel mai bun marcator al naţionalei, alături de Hagi, fiecare cu câte 35 de goluri.

Mai multe