Tricolori fără culoare
România lui Daum n-a avut nimic nemţeşte în ea, cu excepţia unei răutăţi parcă ceva mai mare. În rest, sterilitate în joc, mult heirup, neasumare de responsabilitate şi nici o minte limpede care să facă diferenţa. Iată cum s-a prezentat fiecare!
- Pantilimon (1) l-a făcut uitat pe Tătăruşanu. Schimbarea din poartă a fost singura fără efect negativ. Pantilimon a fost sigur pe el, ne-a salvat în debutul jocului, când Jovetic n-a putut să-l învingă, iar la gol nu avea cum să intervină.
- Benzar (6), pătrunjelul din ciorba lui Daum. Neamţul l-a debutat surprinzător pe puştiul Viitorului, iar acesta n-a dezamăgit, dar nici n-a impresionat. A fost şi el acolo, de culoare, ca verdeaţa în ciorbă. Nu i se poate reproşa nimic pe faza defensivă şi nu a avut nici un merit în atac, unde n-a apărut mai des ca Săpunaru, aşa cum se spera.
- Moţi (4) a fost noul Chiricheş. Şi nu glumim! Fundaşul lui Ludogoreţ a fost la fel de nesigur ca rezerva de la Napoli în faţa adversarilor tehnici, iar la prima fază fixă complicată a pierdut duelul aerian cu Jovetic şi am luat gol. În Armenia, pot să dea cu banul care să joace.
- Grigore (21), liderul invizibil. Marele tam-tam cu căpitănia a fost rezolvat de Daum prin înscăunarea lui Dragoş Grigore. Unde l-o fi văzut neamţul pe jucătorul lui Al Sailiya ca mare lider, nu ştim. Cert e că fundaşul n-a dirijat mare lucru şi, în afara fanioanelor schimbate la startul jocului, n-a scos două sunete, semn că şi pe el îl cam strânge banderola.
- Cu Filip (3) mergi tot timpul pe sârmă. În banda stângă a fost preferat fundaşul lui Dinamo, dar ne face să ne fie dor de Raţ. A greşit în startul jocului şi Jovetic era să ne înfigă cuţitul în spate. Filip a jucat indisciplinat, cu multe faulturi aiurea, după ce era depăşit de adversar.
- Hoban (5), sigur ca un ceas elveţian. Închizătorul de la Beer Sheva a jucat în nota lui. Mult travaliu, mult efort, mingi recuperate şi inutil la construcţie. Nimic surprinzător la Hoban, nici de bine, nici de rău. Măcar în cazul lui, asta îi e treaba, nu să iasă în evidenţă. Peste ani, ne va fi dor de el, ca de Costel Gâlcă.
- Săpunaru (22) a uitat ce joacă. Polivalenţa e un atu important pentru un fotbalist, dar până la urmă trebuie să te stabilizezi pe un post. Fundaşul dreapta de la Astra a jucat acum în faţa apărării şi nu prea a dat randament. A fost impunător, adevărat căpitan, dar fără realizări. O decizie neinspirată şi o evoluţie pe măsură.
- Bicfalvi (17) s-a ascuns de minge. Postul lui din spatele lui Andone era unul de play-maker, dar e blasfemie să ceri aşa ceva de la un jucător cu bagajul tehnic al lui Bicfalvi. În consecinţă, acesta a coborât de multe ori peste tarlaua lui Hoban şi Săpunaru, în loc să creeze superioritate în atac. A alergat şi el mult, iar la final a meritat o sticlă cu apă şi o bătaie pe umăr de la Daum.
- Stanciu (23) are nevoie şi de...sânge. A fost cel mai periculos jucător român, singurul capabil să destabilizeze individual adversarul. A fost cel mai aproape de gol, omul cu asistul decisiv, la Popa, dar... Când te blochezi la un penalty în minutul 90+6 nu faci 10 milioane de euro. Eşti doar o vacă bună de lapte, dar care dă apoi cu piciorul şi îl varsă.
- Stancu (19) se sacrifică în continuare. „Motanul” e constant cel mai frustrat şi nedreptăţit jucător de la lot. El e vârf de atac la club, iar la naţională e folosit un fel de aripă, obligată să facă fază defensivă. A făcut-o cu Iordănescu şi Piţurcă, dar parcă ar prefera să-i fie rezerva lui Andone, decât să joace ce nu-i place. Acum a fost puţin mai avansat, dar tot în afara zonei lui de confort.
- Andone (9) nu se lipeşte de gol. Atacantul lui Deportivo a făcut din nou un meci foarte bun, dar plăteşte tributul omului obsedat de gol. Orice ar face, nu se lipeşte de el, iar cu Muntenegru a fost la fel. A avut o mare ocazie, dar a ratat-o, iar apoi a alergat enorm, fără succes. La un moment dat, va trebui să-şi pună numele şi pe tabelă, pentru că nu suntem echipa naţională de atletism.
Nicuşor Stanciu: «O să mai bat»
Nicuşor Stanciu, cel mai scump jucător al nostru, s-a făcut de râs în minutul 90+6 contra muntenegrenilor. Din penalty, a tras peste poartă şi „tricolorii” au irosit şansa unui debut fericit în preliminariile CM 2018.
Nicuşor Stanciu abia s-a transferat la Anderlecht Bruxelles pentru 9,8 milioane de euro, dar în loc să impresioneze, a arătat că nu poate face faţă presiunii. A dorit să bată el penalty-ul obţinut de Keşeru în ultimul minut al prelungirilor, deşi nu era printre primii executanţi obişnuiţi şi nici măcar nu a dat pe spaţiul porţii. “Îmi cer scuze colegilor şi românilor. Din păcate nu am marcat şi acum avem doar un punct. S-a întâmplat să greşesc, îmi asum acest lucru şi faptul că nu am câştigat, dar nu va fi ultima oară când voi bate un penalty. Nu a fost vorba de oboseală. Era un simplu 11 metri…Nu a fost nici primul, nici ultimul ratat”, a spus Stanciu, după joc. El a fost încurajat de colegi şi inclusiv de fostul decar al naţionalei, Adi Mutu. Totuşi, fanii noului său club, Anderlecht Bruxelles, l-au desfiinţat pe reţelele sociale, întrebându-se cum un jucător pe care s-au plătit aproape 10 milioane de euro nu e în stare să înscrie din penalty. “Cel care trebuia să execute penalty-ul era Stancu, dar cum a fost înlocuit de Keşeru, urma Săpunaru, iar acesta nu se simţea foarte bine, având o mică accidentare. De aceea, Nicu (n.r. - Stanciu) a luat mingea. Nu avem nici o garanţie că altcineva ar fi marcat. Se poate întâmpla. Penalty-urile se mai ratează”, l-a apărat selecţionerul Daum.
Daum, pus la zid de toată lumea
Foşti internaţionali şi antrenori l-au desfiinţat pe selecţionerul Christoph Daum, mesajul general fiind că noul antrenor al naţionalei nu a adus nimic nou în jocul tricolorilor.
Planul lui Daum nu a funcţionat şi germanul nu va avea viaţă uşoară pe banca României. „Am jucat cu un antrenor neamţ o partitură românească”, a tunat Cornel Dinu, fost “tricolor” şi selecţioner, la Dolce Sport. Apoi, a continuat: “Formula de joc a fost mai mult decât păguboasă. Apărătorii centrali nu sunt de nivel internaţional, la mijloc a fost un haos organizat. Stancu nu confirmă de câţiva ani, iar lui Andone nu avea cine să-i paseze. Totul a fost o întâmplare în jocul nostru. Drama e că Daum nu a înţeles nimic din ce pot jucătorii români”. În acelaşi ton a vorbit şi Basarab Panduru, ex-internaţional: “Am făcut o primă repriză slabă şi o a doua şi mai slabă. Am ales singurul neamţ care putea să joace româneşte. Nu am arătat nimic în acest meci din ceea ce spunea antrenorul că se va întâmpla”. Gabi Balint, component al Generaţiei de Aur, a explicat şi el la Digi Sport. “Nu am aşteptat minuni de la Daum, cum nu am aşteptat de la echipa naţională. Nu a funcţionat sistemul pe care l-a propus, cu Bicfalvi, Hoban şi Săpunaru, în zona centrală. Am avut o echipă lentă, care a jucat de multe ori cu mingi lungi, pierdut”, a explicat Balint. “A fost paraşutat într-o lume nouă pentru el. A fost un joc haotic, debusolat total. Dacă o să continuăm aşa, o să fim de râsul grupei. Dacă mai facem un egal în următoarele două jocuri, ieşim din calculele calificării”, a răbufnit la Prosport Mihai Stoichiţă, fost antrenor al Stelei.
Polonezii şi-au pierdut capul
Principala favorită din grupa noastră, Polonia, a început cu stângul preliminariile, remizând (2-2) la Astana, cu Kazahstan. Frustrarea leşilor s-a văzut cel mai bine în comportamentul nesportiv al starului Robert Lewandowski. Atacantul lui Bayern a marcat un gol, din penalty, dar apoi s-a remarcat doar prin nervozitatea excesivă. La un moment dat, căpitanul Poloniei şi-a strâns de gât un adversar, riscând o eliminare.