Tudor Teclean, fotbalist al Univerității Cluj, a luat 9.33 la BAC
Şi fotbalist, şi elev eminent! Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai tineri jucători de la Universitatea Cluj, echipă din Liga a II-a, Tudor Telcean a luat examenul de Bacalaureat cu o medie impresionantă: 9,33. Fundaşul de la gruparea “şepcilor roşii” a luat 8.80 la Limba şi litratura română, 9.70 - la Istorie şi 9.50 - la Logică.
Jos pălăria pentru tânărul originar din Dej! Tudor Telcean (18 ani) a absolvit Liceul cu program sportiv din Cluj-Napoca, deoarece nu prea reuşea să ajungă la ore din cauza antrenamentelor. Legitimat la “U” Cluj, tânărul fundaş a fost convocat şi la naţionala Under 19 a României. “Adevărul”: Cum ai reuşit să iei o notă aşa de mare la Bac, în condiţiile în care joci fotbal profesionist la Universitatea Cluj? Tudor Telcean: Este dificil şi majoritatea sportivilor de performanţă trebuie să lase şcoala pe locul doi. Pe mine mă pasionează însă lucrurile noi şi îmi place mult să citesc, aşa că, dacă nu ajungeam mereu la clasă, am reuşit să citesc şi să învăţ acasă.
Care sunt materiile tale preferate? Româna este o materie pe care o învăţam cu drag de când eram mic. Iar Istoria mă pasionează cel mai mult. În rest, la şcoală, Logică am făcut doar în clasa a IX-a, dar mi s-a părut destul de frumoasă. Cum ţi s-au părut examenele? Ai luat meditaţii? Examenele au fost de un nivel mediu, din punctul meu de vedere, pentru a reuşi cât mai mulţi elevi să promoveze, având în vedere situaţia cu care ne confruntăm. M-am pregătit mai intens în ultima săptămână, deoarece, în rest, m-am antrenat şi nu prea aveam timp. Am luat meditaţii la Logică, fiindcă aveam nevoie de un profesor, care m-a ajutat foarte mult. În continuare vreau să învăţ cât mai multe lucruri şi o să mă înscriu la facultate, cel mai probabil la Kinetoterapie. Crezi că pentru a fi un sportiv foarte bun ai nevoie şi de educaţie? Din punctul meu de vedere, educaţia e un lucru esenţial. Dacă nu ai o educaţie adecvată, te vei lovi probabil de unele obstacole, pe care va fi greu să le depăşeşti. Tot mai mulţi tineri consideră că şcoala e inu‑tilă. De ce crezi că s-a ajuns aici? Mulţi cred asta deoarece nu îi pasionează lucrurile care se predau. Şcoala ocupă un loc important în educaţia tuturor şi ne ajută să ne îndeplinim viitoarele obiective.Ce faci tu în timpul liber? Ce pasiuni ai pe lângă fotbal ? Ador să stau cu familia şi cu prietenii, să citesc şi să vizionez filme. Care sunt modelele tale în fotbal? Spaniolul Sergio Ramos. Îl urmăresc cu plăcere la toate meciurile echipe mele favorite, Real Madrid, şi la naţionala Spaniei. Cum îţi împărţeai ziua între antrenamente şi şcoală? De obicei, dimineaţa mă trezeam la 6.30 şi mergeam la şcoală pentru două ore, după care urma antrenamentul, care e activitatea principală şi căreia îi dedic cel mai mult timp: patru - cinci ore pe zi, pentru că mă pregătesc şi individual. Apoi mergeam acasă pentru a mă odihni. Seara, mai ieşeam cu prietenii sau citeam ori vizionam un film. Nu mă culcam mai târziu de ora 23.00.
Nu mai puţin de 232 de «decari» la această sesiune
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a centralizat datele referitoare la actuala sesiune a examenului de Bacalaureat 2020. Rata de promovare, înainte de contestaţii, înregistrată de absolvenţii de liceu (atât din promoţia curentă, cât şi din promoţiile anterioare) este de 62,9%. În sesiunea iunie - iulie 2020, au promovat 92.930 de candidaţi, dintr-un total de 147.790 de candidaţi prezenţi. 232 de candidaţi au obţinut media 10. Procente de promovare peste 70% s-au înregistrat în Cluj (77,8%), Sibiu (71,8%), Iaşi (71,4%) şi Braşov (71,00%). În Capitală, rata de promovare s-a situat la 67,5%. Judeţele în care ratele de promovare au fost sub 50% sunt Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinţi (47.8%) şi Gorj (49.7%). Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5.00, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6.00. Rezultatele finale vor fi anunţate duminică, 5 iulie.