Un profesor de sport a preluat "Realul" Asiei

16 februarie 2015 21:15   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Nici un cumul de calităţi nu va bate vreodată oportunismul, mai ales în fotbal. În acest fenomen pare mai important să fii omul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit. E şi cazul lui Ciprian Panait, fost translator, scouter, preparator şi secund în Liga I, “Rege” acum în Arabia Saudită.

Ascensiunea lui Ciprian Panait poate fi comparată cu cea a unui şofer de TIR ajuns pilot de Formula 1. E creaţia în fotbal a lui Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF, care l-a pus şef peste copiii şi juniorii lui FCM Bacău pe când era un simplu profesor de sport. Ambiţios din fire, Panait şi-a dus studiile la maximum, absolvind cu nota 10 un Doctorat în Educaţie Fizică şi Sport. În 2006, la recomandarea lui Mircea Rădulescu, a ajuns în staff-ul lui Anghel Iordănescu la Al Ain. Grigore Sichitiu l-a adus apoi la Rapid, mai întâi ca scouter, şi s-a lăudat cu transferurile lui Vladimir Bozovic şi Pierre Boya. Obsedat de tactică, făcea rapoarte de joc bune pentru Răzvan Lucescu şi Cristiano Bergodi, iar în 2008 a devenit translatorul lui Jose Peseiro. După plecarea portughezului l-au preluat ca secund Marian Rada, Viorel Hizo şi Nae Manea. A început să-şi dea rapid aere de antrenor şi “Dulăul” l-a scos la un moment dat în şuturi din vestiar, acuzându-l că e “sifonul” lui Geroge Copos. După aceste eşecuri s-a întors la prima iubire: tradusul. A fost interpretul lui Augusto Inacio la Vaslui, dar după plecarea spaniolului, Porumboiu l-a umilit, iar Şumudică nu l-a păstrat în staff. A mai avut o tentativă de antrenorat, la Ceahlăul, dar după ce “Pinalti” Ştefan l-a concediat în două luni, a redevenit profesor de sport la Universitatea din Bacău. Acolo a stat “îngropat” doi ani, până în vara lui 2014, când Reghecampf l-a reintrodus în circuit, punându-l tehnician la a doua echipă a lui Al-Hilal.

Reghe ţine cu dinţii de 2,5 milioane €

Reghe a fost demis de la Al-Hilal, dar plecarea nu e aşa de simplă. Antrenorul are mult de furcă în ceea ce priveşte executarea contractului, adică obţinerea salariului de 4,8 milioane de euro. Şeicii nu vor să-i achite decât jumătate din bani, dar el îi vrea pe toţi.

Mai multe