Un refugiat a ajuns antrenor în Spania după ce a fost umilit de unguri

17 septembrie 2015 17:10   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Osama Abdul Mohsen e unul dintre zecile de mii de refugiaţi sirieni care au migrat în ultima perioadă pe jos spre vestul Europei.

Traseul său a fost ca al majorităţii, prin Ungaria, iar motivul, acelaşi: o viaţă mai bună pentru el şi familia lui. După un lung şi obositor drum, Osama nu fusese băgat în seamă de nimeni, dar un incident care mai întâi l-a umilit, i-a salvat apoi situaţia şi l-a ridicat deasupra statutului celorlalţi colegi de suferinţă, care încă mai dorm pe câmp şi mănâncă sandwich-uri aruncate la grămadă.

Zilele trecute, Mohsen străpunsese gardul dintre Serbia şi Ungaria şi fugea disperat pe câmpurile din câmpia panonică, ţinându-l în braţe pe fiul său de 7 ani, Zaid. O reporteriţă de la o televiziune maghiară, Petra Laszlo, care filma exodul, a avut atunci un gest ruşinos, punându-i piedică exact ca la fotbal. Mohsen şi Zaid au căzut seceraţi şi s-au rostogolit pe câmp, umiliţi de unguroaică şi fără să-i ceară socoteală. Filmuleţul cu incidentul a fost promovat şi a devenit viral pe internet, iar consecinţele n-au întârziat să apară. Mai întâi, jurnalista a fost concediată de la televiziunea respectivă, chiar dacă şi-a cerut scuze spunând că s-a speriat şi a greşit. Apoi, toată lumea a început o campanie de aflare a identităţii victimei.

Nu peste mult timp s-a aflat că e vorba de Osama Abdul Mohsen, cetăţean sirian şi antrenor profesionist de fotbal. În perioada paşnică de la Damasc, acesta a stat chiar pe banca unei echipe din prima ligă, Al-Fotuwa din oraşul Deir-ez-Zor. Pregătirea şi povestea acestuia au atras atenţia spaniolilor, care au fost impresionaţi şi i-au sărit pe loc în ajutor. Mai întâi, Osama a primit azil politic la Madrid, iar comunitatea locală din Getafe, o suburbie a capitalei Spaniei, i-a oferit un post de antrenor la o şcoală de fotbal din zonă. Sirianul a ajuns deja în peninsula iberică alături de Zaid (7) şi Mahomed (18), doi dintre cei patru fii ai săi, unde a fost primit chiar de primarul din Getafe. ”Este un vis pentru mine să mă aflu aici. Mulțumesc, Madrid! Mulțumesc, Spania! Următoarea este să-mi aduc soția și ceilalți doi fii care încă sunt blocaţi în Turcia”, a declarat acesta pe aeroportul din Barcelona, unde a aterizat şi de unde şi-a continuat drumul spre Madrid cu un tren TGV. Pe El Prat, Osama a fost aşteptat de câţiva fani ai grupării din Secunda Division, Llagostera, catalanii primindu-l cu braţele deschise şi punându-i la gât fulare cu echipa lor de suflet.

Bineînţeles, au fost şi oameni care l-au primit cu scepticism şi chiar cu ostilitate pe Mohsen. Câţiva jurnalişti au demarat o investigaţie şi au găsit o serie de fotografii pe unele site-uri obscure în care Osama apare alături de nişte oameni înarmaţi, posibili terorişti, şi având în spate steagurile Statului Islamic, adică exact gruparea extremistă care i-a distrus ţara şi de frica căreia a ales să migreze.

Vezi mai jos filmuleţul în care Osama Mohsen e doborât de o jurnalistă maghiară!

Mai multe