Ziua Z în fotbalul românesc!
Şoc în lumea fotbalului! 8 dintre cei mai importanţi oameni din fotbalul românesc au fost condamnaţi, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti la ani grei de închisoare în cadrul celebrului „Dosar al Transferurilor"! În total, cei 8 au primit 40 de ani de închisoare pentru înşelăciune şi fals în acte. Toţi au anunţat că vor face recurs.
Început la 24 februarie 2009, procesul - cunoscut sub numele de „Dosarul Transferurilor" - părea să se fi încheiat anul acesta, la 3 aprilie, atunci când Tribunalul Bucureşti îi achitase pe toţi cei opt inculpaţi: Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care iniţial trebuia să dea un verdict la 2 noiembrie, dar a amânat pronunţarea unei sentinţe pentru 12 noiembrie. Iar sentinţa a fost necruţătoare şi a lovit în plin lumea fotbalului.
Acuzaţi de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate în perioada 1999-2005, care au produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane $ în dauna a patru cluburi, cei 8 au primit un total de 40 de ani de puşcărie!
Gică Popescu, judecat din postura de impresar, şi-a pus "cenuşă-n cap": "Este greu de acceptat o astfel de decizie atunci când te ştii nevinovat. Mi-e greu să spun acum dacă aş fi făcut sau nu ceea ce am făcut în trecut, dar mi le asum. Eu şi Cel de Sus ştim ce s-a întâmplat, eu mă simt curat, dar instanţele decid!". Mai vehemenţi au fost Victor Becali şi fostul acţionar Gigii Neţoiu.
„În rechizitoriu scrie că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Victor şi Ioan Becali. Poate fi cineva condamnat pentru asta? Prejudiciul este estimat. Ar trebui să fie cert, nu doar estimat. În 10 zile trebuie depun recurs, dar trebuie ca întâi să vină motivarea instanţei", a precizat impresarul.
La rândul său, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a spus că nu se poate pronunţa: „N-a fost dat un verdict. Trebuie să respectăm instanţele româneşti. Fiecare trebuie să îşi dovedească nevinovăţia, aşa cum procurorii trebuie să dovedească vinovăţia, dar eu până nu e o decizie definitivă nu pot să mă pronunţ", a spus Mircea Sandu pentru Mediafax.