Messi trage ultimul cartuş la Mondiale. Argentina debutează sâmbătă

15 iunie 2018 12:08   Fotbal internațional
Ultima actualizare:

Argentina debutează sâmbătă (ora 16.00) la Mondialul din Rusia cu o presiune enormă, în special pe umerii vedetei Leo Messi. La 31 de ani, fotbalistul Barcelonei ştie că aceasta e ultima sa şansă de a ridica deasupra capului trofeul „Jules Rimet”.

În urmă cu doi ani, după o finală dramatică de Copa America (pierdută de Argentina la penalty-uri contra echipei din Chile), Leo Messi a făcut un anunţ şoc, retrăgându-se de la naţională. În cele din urmă, sud-americanul a revenit asupra deciziei, cu scopul principal de a reuşi să-şi treacă în palmares trofeul care îi lipseşte cel mai mult, cel al Cupei Mondiale. Competiţia din Rusia e al patrulea campionat mondial jucat de Messi, în precedentele trei Argentina oprindu-se de două ori în sferturi (2006 şi 2010) şi o dată în finală (2014). Chestionat recent asupra viitorului său la naţională, Leo Messi a evitat un răspuns clar. „Depinde de cum va decurge pentru noi Mondialul din Rusia”, a precizat atacantul celor de la FC Barcelona. Astfel, devine clar că un nou eşec în tentativa de cucerire a titlului mondial ar fi extrem de greu de digerat de Messi. Peste patru ani, în Qatar, la CM 2022, argentinianul ar avea 35 de ani şi e lesne de imaginat că n-ar mai avea aceeaşi motivaţie şi aceeaşi putere de a trage după el naţionala „pumelor”.

De când îmbracă tricoul naţionalei, Leo Messi a fost pus mereu în oglindă cu marele Diego Armando Maradona, cel care a dus Argentina spre trofeul suprem în 1986. La nivel mental, comparaţia pare să fie frâna care l-a oprit deocamdată pe Messi să meargă până la capăt la un Mondial. „Trebuie să profităm de prezenţa lui şi să-l ajutăm să obţină ceea ce merită. Fotbalul e un joc colectiv, nu ne putem baza doar pe el”, a declarat preşedintele federaţie argentiniene, într-o încercare de a mai lua din presiunea care apasă asupra lui Messi.

Sâmbătă, la Moscova, Argentina lui Messi debutează la CM 2018 împotriva debutanţilor islandezi, aflaţi la prima experienţă de acest gen. Ca o curiozitate, în ultimele şapte ediţii de Mondial, Argentina a jucat de cinci ori în primul meci contra unei echipe debutante. S-a întâmplat cu Grecia în 1994 (4-0), cu Japonia în 1998 (1-0), cu Coasta de Fildeş în 2006 (2-1) şi cu Bosnia în 2014 (2-1). „Argentinienii vor ca naţionala lor să câştige Cupa Mondială. La noi nimeni nu ne cere asta. Dacă nu vom câştiga acest meci, nu vom frânge atâtea inimi cum s-ar întâmpla în cazul Argentinei”, a declarat selecţionerul islandez.

Mai multe