Cum se face baclavaua? Iată reţeta originală

16 noiembrie 2015 21:50   Vedete
Ultima actualizare:

Mulţi spun că e prea dulce, dar tot nu se abţin să guste măcar o bucăţică din dulcele păcat. Baclavaua, căci despre ea vorbim, este nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific turcesc şi există într-o multitudine de variante. Iată reţeta originală.

Baclavaua este un desert nelipsit din bucătăria turcească. Totuşi, mai multe popoare încearcă să-şi atribuie originile acestei prăjituri faimoase. Turcii duc o bătălie aprigă cu grecii şi arabii, pe tema inventării acestui desert. 

"Baclavaua e din Turcia este. Asta e foarte important asta. Din Otoman, prea vechi şi tot mondialul ştie şi mănâncă şi e ceva special", a explicat bucătarul Yeynel Abidin Fidan, pentru emisiunea "Focus Magazin", de la Prima TV.

Cert este că istoria prăjiturii este puţin cunoscută. Se spune că oraşul Gaziantep, din sudul Turciei, ar fi locul unde ar fi apărut acest desert şi că aici poţi mânca cea mai delicioasă baclava. O altă variantă este aceea că baclavaua, în forma actuală, a fost realizată în palatul Topkapî, reşedinţa oficială a sultanilor, undeva pe la 1500, pentru încântarea gusturilor rafinate ale Sultanului Mehmed II.

Baclavaua există în zeci de combinaţii, care respectă stilul fiecărei regiuni, însă noi vă prezentăm reţeta originală. Nu este nimic complicat, totul ţine de îndemânare. Pentru realizarea acestui desert delicios, foarte importante sunt foile de aluat care trebuie să fie foaaarte subţiri.

"Un kg făină, 3 ouă şi o linguriţă sare, atât. Trebuie să facem coca mai tare. Dacă nu o facem mai tare nu poate să fie aşa subţire", a spus bucătarul. 

Aveţi nevoie de 24 de foi de aluat. Acestea se aşează pe rând într-o tavă de aluminiu, iar fiecare foaie se unge cu unt topit.

"Asta este unt, unt din ţară şi fistic din Turcia. Tot numai din Turcia e", a explicat bucătarul. 

După ce aţi pus 12 foi de aluat, se adaugă umplutura. Aceasta este foarte importantă la baclava. Trebuie să fie multă şi bună: "Acum, la mijloc punem kaimac şi deasupra vine fistic. Asta (kaimac-ul) cu ce am făcut: lapte ci giriş, pentru baclavale asta, special". 

Iar apoi mai urmează încă 12 foi de aluat unse cu unt. După ce am tăiat baclavaua, o punem la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, până capătă o culoare aurie. Când încă este fierbinte, turnăm siropul preparat cu multă pricepere.

"Şi pentru sirop, asta foarte important, dacă pui zahăr şi apă şi faci fiert nu merge aşa. Trebuie siropul să transpire. Adică capacul face transpirat aşa şi asta e important", a mai spus bucătarul. 

Baclavaua se lasă să absoarbă siropul, dar să se şi răcească timp de 3-4 ore la temperatura camerei şi abia apoi se serveşte.

Despre desertul preferat al turcilor se crede că ar avea proprietăţi afrodisiace datorită ingredientelor principale: mierea şi fisticul, precum şi a condimentelor adăugate: scorţişoara, cardamomul sau cuişoarele. 

Mai multe