James Cameron explică în premieră: „Jack trebuia să moară în Titanic din cauza asta...”

28 noiembrie 2017 11:37   Vedete
Ultima actualizare:

La 18 noiembrie s-au împlinit 20 de ani de la lansarea filmului „Titanic”, regizat de James Cameron. Şi pentru că toată lumea plânge la final din cauza morţii lui Jack (interpretat de Leonardo DiCaprio), regizorul a fost întrebat obsesiv de ce nu s-a salvat şi el la final.

Conform analizelor făcute de mai mulţi fani ai filmului care a avut încasări globale de 2,187 de miliarde de dolari, în scena finală Jack putea fi salvat de Rose. Cum? Simplu: aceasta i-ar fi făcut loc pe uşa imensă pe care plutea. Recent însă James Cameron (63 de ani) a făcut lumină asupra acestui capitol. Într-un interviu acordat revistei americane „Vanity Fair”, el a dezlegat misetrul explicând de ce trebuia să moară Jack. Răspunsul e la fel de simplu ca întrebarea: „Jack trebuia să moară pentru că la pagina 147 a scenariului scria că Jack moare”. Evident a fost vorba şi de cauze de ordin artistic. De ce uşa plutitoare nu era suficient de mare pentru a-i putea susţine pe amândoi? De ce trebuia să moară îngheţat, când putea fi pur şi simplu strivit de un fragment din navă în timp ce încerca să se salveze? De ce nu a fost făcut bucăţi de una din elicele Titanicului sau nu a fost tras la fund împreună cu epava? Astea sunt doar întrebări retorice. Tot ce contează este că moartea lui Jack continuă să emoţioneze şi după 20 de ani.

Explicaţia morţii lui Jack vine chiar din gura lui James Cameron: „Rose (interpretată de Kate Winslet) a stat în apă, plutind pe o bucată de lemn şi salvând mai multe suflete, trăgând pe plută oamenii, dar lemnul nu a putut să îl susţină taman pe cel care conta cu adevărat în film. Suna cinic şi ironic. Jack nu ar fi rezistat în apa de 5-7 grade Celsius mai mult de o oră. Rose a stat pe pluta improvizată mai puţion de trei ore până când a fost descoperită de barca de salvare. El ar fi murit oricum. Eu am crezut şi atunci şi acum că uşa plutitoare ar fi fost suficientă pentru a menţine în viaţă un supravieţuitor de pe Titanic”.

Titanicul, în cifre

+ lungimea: 269,1 metri

+ combustibil: 825 tone de cărbune pe zi

+ becuri la bord: 10.000

+ cost de producţie: 7,5 milioane de dolari

+ victime: 2 oameni au murit în timpul procesului de producţie

Mai multe