4 filme nominalizate la Oscar 2016, bazate pe povești adevărate

24 februarie 2016 8:38   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Organizatorii premiilor Oscar au o tradiție în a onora producțiile cinematografice bazate pe povești adevărate. Anul acesta, patru dintre filmele nominalizate au în spate fapte reale, pe care scenariștii și producătorii le-au îmbinat cu acțiuni fictive.

Iată care sunt filmele de la Oscar 2016 care au fost realizate după întâmplări veridice, potrivit washingtonpost.com. Publicația americană scoate în evidență și acțiunile apărute în film care nu s-au întâmplat și în realitate.

1. „The Revenant”

Filmul „The Revenant”, nominalizat la oscare, ilustrează povestea eroului Hugh Glass, un erou al cărei aventuri se desfășoară la frontiera americană. Glass trăiește momente de coșmar, fiind sfâșiat de un urs și lăsat să moară de ceilalți membri ai echipei de vânători. Cu toate acesta, el nu se dă bătut. Își adună puterile și pornește, șchiopătând, pe urmele celor care l-au abandonat și, în loc să îl ajute, au fugit cu armele lui. În plus pe lângă acțiunile arătate în film, Glass și-a pus la loc propriul picior rupt, a supraviețuit temperaturilor negative și s-a hrănit cu carnea crudă a unui bizon ucis de lupi.

Iată ce NU s-a întâmplat:

  • Deși în film eroul este îngropat de viu, acest lucru nu s-a întâmplat și în realitate;
  • Glass nu a învins moartea, plutind pe un lac cu apă rece ca gheața;
  • Nu există dovezi clare că eroul avea un fiu;
  • Nu se știe dacă acesta era căsătorit;
  • Nu a coborât călare de pe o stâncă.

2. „The Big Short”

Bazat pe cartea lui Michael Lewis, publicată în 2010, filmul „The Big Short”, nominalizat la Oscar 2016, este o adaptare realizată de Adam McKay. Este vorba despre patru outsideri care profită de pe urma colapsului economiei globale din 2007 și 2008, pe care media și guvernul refuză să îl vadă. Unul dintre personajele principale, Burry, apare ca un bărbat cu un ochi de sticlă, care lucrează, adesea, desculț și în pantaloni scurți. Aceste fapte sunt conform celor întâmplate în realitate.

Iată ce NU s-a întâmplat:

  • Personajul Lippmann nu este deloc ușor de înțeles, pentru că, de fapt, vorbește foarte repede;
  • Analista Georgia Hale este un personaj fictiv;
  • Eisman nu a cunoscut niciodată o dansatoare la bară cu cinci credite ipotecare.

3. „Spotlight”

Printre filmele bazate pe povești reale nominalizate la Oscar 2016 se numără și „Spotlight”, un film biografic dramatic care urmărește investigația unui grup de jurnaliști asupra unui caz de abuz sexual asupra minorilor. Vinovatul este un preot al Bisericii Catolice, pe care arhiepiscopia a vrut să-l apere, mușamalizând cazul. Povestea este propusă spre investigare de către Marty Baron, în prima lui zi ca editor la Boston Globe.

Iată ce NU s-a întâmplat:

  • Reporterii au confruntat reprezentanții liceului Boston în privința unui preot abuziv, însă la întâlnire nu a participat niciun reprezentant al arhiepiscopiei

4. „Bridge of Spies”

Și pelicula „Bridge of Spies”, nominalizată la Oscar 2016, a fost inspirată din fapte reale. În film este vorba despre schimbul de prizonieri pe care James B. Donovan l-a negociat între Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică, în mijlocul Războiului Rece. Filmul lui Steven Spielberg respectă cronologia celor întâmplate, însă faptul că cinci ani de război au fost concentrați în numai două ore a dus la omiterea anumitor lucruri.

Iată ce NU s-a întâmplat

  • Cazul i-a fost dat lui Donovan de către Baroul din Brooklyn, nu de către guvernul american;
  • Locuința lui Donovan nu a fost niciodată ținta gloanțelor;
  • Personajul nu a fost niciodată martorul scenei în care oamenii care se cățărau pe zid erau împușcați;
Mai multe