Angelina şi Johnny Depp, superstaruri fără chimie
"Un microscop şi o patrulă de căutare n-ar putea găsi o urmă de chimie între Johnny Depp şi Angelina Jolie. Filmul oferă persoane talentate blocate în inerţie creativă", spune, în cronica lui Peter Travers de la revista „Rolling Stone", transmite Adevărul.
Şi nu este singurul. Todd McCarthy de la „Hollywood Reporter" crede că parteneriatul dintre Depp şi Jolie are „chimie 0", în timp ce Manohla Dargis, criticul „New York Times", dă vina pe Jolie: „Când apare prima oară pe ecran, pare gata de decolare. Însă nu demarează niciodată, la fel ca şi filmul".
Jolie o joacă pe Elise Clifton-Ward, trimisă de iubitul ei, un infractor multimilionar (cu operaţii estetice care valorează 20 de milioane de dolari) să găsească un prostănac care seamănă cu el. Acesta va fi Frank Tupelo (Johnny Depp), un profesor de matematică la un liceu american, pe care Elise îl agaţă într-un tren şi-l foloseşte drept momeală pentru Scotland Yard şi Interpol.
În film, Elise şi Frank ar trebui să se îndrăgostească, însă nimeni nu crede asta, din cauza lipsei de scântei romantice sau măcar sexuale dintre ei. Mai mult, la o simplă căutare pe Google cu fraza „lack of chemistry" (lipsă de chimie - n.r.), primele două pagini de rezultate sunt cronici la „Turistul".
Când unu plus unu este egal cu zero
Pe hârtie, calculul pare infailibil: iei două dintre cele mai mari vedete de la Holly-wood, ambele cu sex-appeal şi cu milioane de fani, adaugi un regizor german, Florian Henckel von Donnersmarck, premiat cu Oscar, şi apoi te apuci să numeri banii. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg: filmul realizat cu un buget de 100 de milioane de dolari a câştigat, la o lună de la lansarea în SUA, doar 56 de milioane de dolari în America şi încă 64 de milioane de dolari în restul lumii.
Această strategie de marketing a avut însă succes de câteva ori. Cel mai bun exemplu este tot un film cu Angelina Jolie, „Mr & Mrs Smith", care a costat 110 milioane de dolari, dar a câştigat aproape 500 de milioane. Şi dacă nici atunci criticii nu au fost mulţumiţi, publicul măcar a simţit primele scântei ale iubirii dintre Jolie şi actualul ei partener de viaţă, Brad Pitt.
De cele mai multe ori, vedetele şi lipsa lor de chimie au „scufundat" pelicule cu bugete fabuloase. Cel mai recent exemplu este filmul „Knight and Day/ Întâlnire explozivă", în care au fost cooptaţi Cameron Diaz şi Tom Cruise. Studiourile producătoare au văzut varianta finală a filmului şi au decis să-l vândă în cinematografe ca peliculă de acţiune, şi nu ca poveste romantică, tocmai din cauza lipsei de atracţie evidente dintre cei doi actori. Astfel, aceştia nici nu au apărut împreună pe posterul filmului.
O altă eroare de judecată în ceea ce priveşte distribuţia este idila dintre australienii Nicole Kidman şi Hugh Jackman în filmul „Australia" al lui Baz Luhrmann. Desigur, Kidman suferea de pe urma injecţiilor cu botox care i-au redus temporar capacitatea de a juca, însă povestea de dragoste dintre ei nu a fost deloc plauzibilă pe marele ecran, iar spectatorii nu au crezut-o.
Dovada s-a văzut la box-office. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Ben Affleck şi Jennifer Lopez, care nu aveau pic de chimie pe ecran, deşi erau implicaţi într-o relaţie urmărită atent de tabloide. Răceala dintre ei şi lipsa de apropiere a făcut ca filmul „Gigli" să fie considerat unul dintre cele mai proaste din istoria de peste un secol a Hollywoodului.
Pelicula a fost făcută cu 54 de milioane de dolari, dar a încasat doar şapte milioane la box-office, fiind scoasă după doar trei săptămâni din cinematografe. Ulterior, Affleck şi Lopez, „Bennifer", cum erau numiţi, au pus punct relaţiei lor şi n-au mai făcut niciun film împreună.