Berlinale 2019. Singura producţie românească în cursă pentru un trofeu

5 februarie 2019 14:45   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Cea de-a 69 ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va începe pe 7 februarie şi va dura zece zile, până pe 17 februarie, fiind unul dintre cele mai mari evenimente cinematografie din Europa, alături de Cannes şi Veneţia. La Berlinale 2019 va fi prezentă şi o producţie românească, singura din acest an, filmul "Monştri", a lui Marius Olteanu.

Un festival la care producţiile româneşti au fost bine primite de critici, Berlinalele 2019 are loc între 7 şi 17 februarie şi se deosebeşte de alte evenimente de gen prin numărul mare de filme regizate de femei. Din cele 17 pelicule aflate în competiţia oficială, şapte au ca regizor o femeie, conform forbes.com. De altfel, ultimele două ediţii au fost câştigate de un film regizat de o femeie: în 2017, producţia maghiră "On Body and Soul" a lui Ildiko Enyedi, iar în 2018, producţia românească a Adinei Pintilie "Touch Me Not". 

Berlinale 2019. "Monştri", singura producţie românească de la festival

La Berlinale 2019 va fi proiectată o singură producţie românească. "Monştrii", lung-metrajul de debut al lui Marius Olteanu, a fost selectat în secţiunea Forum. Filmul prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc împreună, dar şi că îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu. Din cauza nevoilor, convingerilor, opţiunilor lor de viaţă. Din distribuţie fac parte Judith State (Sieranevada), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu, conform adevarul.ro. 

Regizorul Marius Olteanu a vorbit despre peliculă, dar şi despre nominalizare într-un interviu pentru Adevărul de Weekend, unde a recunoscut că este bucuros că filmul său a primit o astfel de validare din partea unui festival important cum e Berlinale, dar şi că e conştient că nu trebuie să fie singurul lucru pe care să se bazeze. 

"Evident, e mult mai simplu să vorbeşti când filmul e selectat la un festival important, deja asta e o certificare în sine. Contează şi ca mai am puţin şi fac 40 de ani, deci nu e un succes din ăla, care a venit la 20 de ani şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu mine. N-a venit prea devreme în niciun caz, iar, din punctul meu de vedere, e bine că se întâmplă acum, că mi se pare că văd totul cu o anumită detaşare, adică îmi dau seama care sunt şi minusurile.  Şi iarăşi, acel ”risk before perfection” zice ceva. În al doilea rând, mi se pare că, pe lângă detaşare, nu neglijez faptul că şi festivalurile, ca foarte multe alte lucruri, reprezintă dovada unei întâlniri, anume că sensibilitatea mea s-a întâlnit cu sensibilitatea selectorului sau a selectorilor de la Berlin. Mi se pare că validarea asta funcţionează până într-un punct. Atestă în mod clar nişte lucruri, pe partea de valoare, dar, în acelaşi timp, puteau să fie alţi selectori şi să nu fie filmul meu, să fie altul. Mă bucur, dar o fac conştient, cu măsură", a spus Marius Olteanu.

Singura producţie românească de la Berlinale 2019 va concura împotriva a alte 38 de pelicule, fiecare descrisă de organizatori ca un film dispus să rişte, să discute deschis probleme politice şi sociale. 

Berlinale 2019. Filmele din competiţia oficială

În competiţia oficială sunt 17 filme, care se luptă pentru mult doriţii Urşi de Aur şi Argint. Regizori de renume mondial vor prezenta filme la Berlinale 2019: Francois Ozon, Fatih Akin, Agnieszka Holland, Zhang Yimou. Pelicula care va deschide festivalul, "The Kindness of Strangers", e regizat de realizatoarea danezo-canadiană Lone Scherfig, nominalizată la Oscar în trecut şi care a luat Ursul de Argint în 2001, pentru "Italian For Beginners". Pe lângă ele, vor fi prezentate încă şase filme, care nu intră însă în cursa pentru marele trofee. Printre ele şi Vice, nominalizat la Oscar şi cel mai recent film al regizoarei Agnes Varda, aşa cum se arată pe site-ul oficial al festivalului. 

Iată cele 23 de filme care vor fi prezentate în Competiţie: 

  • L'adieu à la nuit  de André Téchiné (Franţa/Germania) – În afara competiţiei
  • Amazing Grace de Alan Elliott (SUA) –  În afara competiţie
  • Der Boden unter den Füßen (The Ground beneath My Feet) de Marie Kreutzer (Austria)
  • Di jiu tian chang (So Long, My Son) de Wang Xiaoshuai (China)
  • Elisa y Marcela (Elisa & Marcela) de Isabel Coixet (Spania)
  • Der Goldene Handschuh (The Golden Glove) de Fatih Akin (Germania/Franţa)
  • Gospod postoi, imeto i' e Petrunija (God Exists, Her Name is Petrunya) de Teona Strugar Mitevska (Macedonia/Belgia/Slovenia/Croatia/Franţa)
  • Grâce à Dieu (By the Grace of God) de François Ozon (Franţa)
  • Ich war zuhause, aber (I Was at Home, But) de Angela Schanelec (Germania/Serbia)
  • The Kindness of Strangers de Lone Scherfig (Danemarca/Canada/Suedia/Germania/Franţa)
  • Kız Kardeşler (A Tale of Three Sisters) de Emin Alper (Turcia/Germania/Olanda/Grecia)
  • Marighella de Wagner Moura (Brazilia) – În afara competiţiei
  • Mr. Jones de Agnieszka Holland (Polonia/Regatul Unit/Ucraina) 
  • Öndög de Wang Quan'an (Mongolia)
  • The Operative de Yuval Adler (Germania/Israel/Franţa/SUA) – În afara competiţiei
  • La paranza dei bambini (Piranhas) bdeClaudio Giovannesi (Italia)
  • Répertoire des villes disparues (Ghost Town Anthology) de Denis Côté (Canada)
  • Synonymes (Synonyms) de Nadav Lapid (Franţa/Israel/Germania)
  • Systemsprenger (System Crasher) de Nora Fingscheidt (Germania)
  • Ut og stjæle hester (Out Stealing Horses) de Hans Petter Moland (Norvegia/Suedia/Danemarca)
  • Varda par Agnès (Varda by Agnès) de Agnès Varda (Franţa) – În afara competiţiei
  • Vice de Adam McKay (SUA) – În afara competiţiei

Yi miao zhong (One Second) de Zhang Yimou (China)

Berlinale 2019. Juliette Binoche, preşedinta Juriului 

Actriţa franceză Juliette Binoche va prezida Berlinale 2019. Un nume important al cinematografiei mondiale, Binoche a luat un premiu Oscar pentru "Pacientul englez" din 1997, dar şi un Urs de Argint pentru acelaşi rol. Ei i se alătură Sebastian Lelio, care a regizat "A fantastic woman", premiat cu "Cel mai bun film străin" la Oscar 2018, actriţa britanică Trudie Styler, actriţa germană Sandra Huller, criticul de film Justin Chang şi curatorul de film Rajendra Roy. 

Berlinale 2019. Când vor fi decernate premiile

Trofeele Berlinale 2019 vor fi decernate în data de 16 februarie, potrivit dw.com. Anul trecut, o producţie românească a luat mult doritul Urs de Aur: "Touch Me Not", al Adinei Pintilie, un film care a stârnit controverse în ţară, dar care a fost lăudat de presa de specialate din străinătate

Ursul de Argint se dă pentru regie, actorie, scenariu, iar celelalte secţiuni vor avea şi ele trofee. Ursul de Aur Onorific va fi înmânat, la Berlinale 2019, actriţei britanice Charlotte Rampling, iar regizoarea Agnes Varda va primi o Berlinale Camera, trofeu dat realizatorilor de film. 

Mai multe