Cele mai stilate 9 femei din istorie: aventuri, trădări, crime

9 februarie 2016 11:58   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Au tras sforile în politică, au furat soți, au scris cărți, au spulberat înțelegeri de pace și au arătat bine în timp ce făceau toate astea. Oh, cum ar fi arătat Facebook pe vremea lor! Ce comentarii, ce aluzii, ce războaie, ce imagini compromițătoare! E clar, paparazzi chiar ar fi avut de lucru, iar prin comparație, scena mondenă autohtonă ar fi fost complet neinteresantă, cu amantlâcurile ei cu tot.

Revista Harper’s Bazaar atrage atenția asupra unor femei care au scris istoria stilului, dar de care puțină lume mai știe în zilele noastre.

Diane de Poitiers (1499-1566)

A rămas în istorie ca amanta regelui Henric al II-lea al Franței, o amantă cu 20 de ani mai în vârstă, plină de farmec și foarte influentă. A fost pictată goală de către membrii școlii de la Fontainebleau, iar pasionatele de modă ar trebui să știe că rochiile încrustate cu perle și brățările din aur reprezentau semnătura ei de stil.

Marchiza Luisa Casati (1881-1957)

O italiancă excentrică de viță nobilă, recunoscută pentru conturul negru al ochilor, bijuteriile îndrăznețe, rochiile fluide și… un leopard ținut în lesă. Nu rareori apărea cu şerpi vii încolăciţi în jurul gâtului, purtaţi ca şi cum ar fi fost nişte şiraguri de perle. Cu 1,80 m înălţime şi subţire, cu nişte cârlionţi roşii (pe care o dată i-a vopsit asemenea unor dungi de tigru), marchiza a colaborat cu cei mai importanţi creatori ai timpului și a inspirat, peste ani, brandul Marchesa.

Madame de Pompadour (1721-1764)

Amanta regelui Ludovic al XV-lea al Franței, frumoasă, cu gura mică și fața ovală, Madame de Pompadour a rămas în istoria modei pentru ținutele rococo, înflorate și pline de volane. A jucat, în epocă, rolul de protectoare a artiștilor și filosofilor, printre care Voltaire, și i-a fost regelui nu doar parteneră sexuală, ci și sfetnic de taină.

Sara Murphy (1883-1975)

O americancă bogată care s-a mutat în sudul Franței împreună cu familia și a a vut relații printre marii artiști și scriitori ai anilor 1920. Dacă vă întrebați cine ar purta un șirag lung de perle la un costum de baie, ei bine, Sara Murphy este răspunsul. Picasso i-a făcut portretul, iar familia ei i-a inspirat pe celebrii scriitori Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald.

Contesa de Castiglione (1837-1899)

Amanta regelui Napoleon al III-lea a rămas celebră pentru crinolinele ei uriașe, aproape întotdeauna prea mari pentru a intra prin vreo ușă, dar și pentru bonetele și măștile ei. A fost una din primele persoane care a folosit fotografia ca o formă de artă și a pozat pentru portrete în care își lăsa la vedere, ce oroare la vremea respectivă!, picioarele și brațele.

Elisabeta, împărăteasa Austriei (1837-1898)

Cunoscută pentru corsetele incredibil de strâmte, hainele de blană și podoabele prețioase pentru păr, împărăteasa Austriei petrecea ore întregi în fața oglinzii în fiecare dimineață, pentru a-și aranja părul foarte lung. Cascade de agrafe de păr cu diamante și perle îi împodobeau ceea ce victimele modei din zilele noastre ar numi ”coada de cal”. Cu toate acestea, reușea să-și facă timp și pentru acțiunile politice.

Misia Sert (1872-1950)

Arbitru al modei în societatea pariziană a vremii și apropiată de Coco Chanel, Misia Sert a rămas cunoscută pentru rochiile lungi din dantelă și pălăriile cu boruri largi, împodobite cu flori artificiale. Tabloidele o numeau ”Regina Parisului”. Pianistă ea însăși, descendenta unei familii poloneze, Misia și-a oferit sprijinul pentru mulți artiști, de multe ori pozând pentru ei.

Evelyn Nesbit (1884-1967)

Un supermodel înainte ca acest termen să se fi inventat! În anii 1920, chipul lui Evelyn Nesbit apărea peste tot, ziare, reviste, suveniruri sau calendare. Dincolo de această celebritate însă, numele ei este legat de o crimă pasională. Soțul vedetei, Harry Kendall Thaw, un miliardar obsedat de castitatea feminină, îl ucide cu sânge rece pe fostul iubit al lui Evelyn, celebrul arhitect Stanford White. Un afemeiat notoriu, White avea 47 de ani când a cunoscut-o pe Evelyn, în vârstă de 16 ani la vremea respectivă, și a dezvirginat-o în circumstanțe neclare, după ce tânăra consumase o cantitate impresionantă de șampanie.

Sonia Delaunay (1885-1979)

Franțuzoaica născută în Ucraina este prima femeie-artist care a avut parte de o retrospectivă la muzeul Luvru. Celebră pentru picturile ei geometrice și culorile intense, Sonia Delaunay impresiona prin pălăriile ei în formă de clopot, imprimeurile îndrăznețe și buzele închise la culoare.

Mai multe