Chiar a fost un model! Amănuntul care a contribuit decisiv la imaginea prințesei Diana
Nu degeaba i s-a spus Prințesa Inimilor! Diana Spencer a fost un model pentru femeile din întreaga lume nu numai prin felul său de a fi, dar și grație vestimentației sale aleasă cu stil și subînțeles. Evoluția Prințesei Diana de la o nevastă însoțitoare a Prințului Charles la o femeie puternică a fost studiată ani de-a rândul prin prisma hainelor pe care le-a purtat.
Jasper Conran, stilistul Dianei, cel care a confecționat haine pentru ea incă de la mutarea la Palatul Kensington, a susținut că Prințesa a trecut de la “performarea unei simplu rol la găsirea unui rol” și, astfel s-a transformat într-o femeie sigură de munca pe care a depus-o la curtea regală a Marii Britanii.
Eleri Lynn , cel care s-a ocupat de organizarea unei expoziții cu hainele Dianei ce a avut loc la palatul Kensington la începutul acestui an, a susținut că, după despărțirea de prințul de Wales, Diana a dorit să fie cunoscută drept o persoană muncitoare, implicată, nu doar ca pe o femeie care deține o garderobă impresionantă.
Revoluția vestimentară a Prințesei Diana a început în anul 1992, atunci când premierul de la acea vreme, John Major, a anunțat divorțul acesteia de prințul Charles. Toți designerii care au lucrat cu Diana au înțeles că ea își dorește o schimbare a imaginii pe care și-a creat-o în timpul mariajului cu Charles, o trecere de la a se îmbrăca pentru a fi privită și admirată pentru aspectul său, la a se îmbrăca pentru ca vocea ei să fie auzită și luată în considerare.
Vestimentația Dianei a reprezentat un motiv de controversă în rândul opiniei publice. Decizia ei de a se afișa purtând rochii destul de scurte, bluze cu decolteu adânc și cu spatele gol a stârnit nenumărate speculații privind viața ei amoroasă.
La scurtă vreme de la divorț, Diana nu a mai dorit să îmbrace costume decorative caracteristice soțiilor-trofeu ale anilor ‘80. Ca urmare, pălăriile extravagante au dispărut din garderobă, iar vechii designeri au fost înlocuiți cu Ronit Zilkha și Amanda Wakeley.
Viziunea noilor designeri ilustra în mod eficient stilul business, practice, într-o singură pată de culoare. Diana a început să poarte costume dungate care îi insuflau maturitate, având o atitudine asumată, iar vestimenația purtată nu mai reprezenta doar un element din imagine pe care și-a constuit-o,ci o modalitate de a se implica în discuțiile serioase. Designerul Ronit Zilkha recunoaște că anul 1990 a fost anul în care Prințesa a început să lucreze la procesul ei de schimbare și că trupul pe care îl avea îi permitea lucrul acesta.
Stilul Dianei era unul simplu, iar modificările hainelor erau solicitate destul de rar. În anul 1993, Diana a pășit la gala de caritate de la Grosvenhor House purtând un costum verde-petrol, creație a Amandei Wakeley. Atunci, a făcut un anunț care i-a șocat pe mulți dintre cei prezenți. Se hotărâse să întrerupă legăturile cu aproape toate dintre cele 100 de acțiuni caritabile pe care le susținuse până la momentul respectiv.
Se poate afirma că între anii 1992-1997, garderoba sa de lucru ilustra efortul ei de o viața de a fi considertă o femeie inteligentă. Într-un interviu celebru din anul 1995, Diana vorbea deschis, spunând că imaginea sa în media era una mediocră, a unei persoane care nu luase 10 la școală și care avea rolul de a rămâne în spatele soțului, în timp ce acesta ține discursuri. Efortul Dianei a dat roade. În revistele din străinătate era portretizată ca o persoană muncitoare, care lucra în mod independent pentru a aduce o schimbare în lume.
Dintre toți designerii Dianei, Catherine Walker i-a fost cea mai apropiată. A discutat cu Diana la telefon cu doar 5 zile înainte de moartea acesteia, și i-a mulțumit pentru serviciile pe care i le-a făcut de-a lungul vremii.
Catherine a fost cea care a putut observa personal schimbarea psihologică prin care a trecut Diana în urma divorțului de Charles, perioadă marcată de nenumărate costume monocolore și de rochii de lungime medie, inspirate din cele purtate de Jackie O, soția președintelui J.F Kennedy. Atelierul Walker funcționează și astăzi, sub conducerea soțului Catherinei, iar Ducesa de Cambridge, Kate Middleton , continuă drumul pe care l-a început Diana, purtând ținutele ei.
Un an important în viața prințesei Diana a fost 1996, când a primit distincția „The International Humanitarian Year Award” și s-a întâlnit cu Maica Teresa, în Bronx. La întâlnire, Diana a purtat un costum alb, simbolizând puritatea și pacea.
Hainele Dianei au transmis un mesaj către toate femeile care doreau să fie judecate nu dupa modul în care se îmbracă, ci în funcție de acțiunile și implicarea lor. La mai bine de 20 de ani de la moartea Dianei, uniforma consacrata de ea a devenit un obiect vestimentar caracteristic femeilor implicate în sfera politică, femeilor simple, directorilor, dar și fetelor care merg pentru prima dată la un interviu de angajare.