Copilăria lui Stalin. Dictatorul cânta în corul şcolii şi citea romane de aventură. Mama lui voia să-l facă preot

9 martie 2021 12:09   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Cel cunoscut în întreaga lume ca Iosif Stalin s-a născut Iosif Vissarionovici Djugaşvili, pe 21 decembrie 1879, în satul georgian Gori din Imperiul Rus. A fost cel de-al treilea copil al lui Vissarion Djugaşvili, un pantofar sărac, şi al soţiei sale Ekaterina, care rotunjea veniturile familiei cu munca pe care o făcea ca menajeră. Iosif a fost singurul copil al familiei care a supravieţuit copilăriei.

Tatăl acestuia, Vissarion, era un bărbat violent şi alcoolic, care şi-a părăsit, într-un final familia, pentru a lucra într-o fabrică din Tiflis, capitala Georgiei, când fiul lui avea numai cinci ani. Pentru restul copilăriei sale, Stalin a locuit cu mama lui în casa unui preot, unde Ekaterina a încercat din răsputeri să-i ofere băiatului ei o educaţie cât de cât aleasă, care să-l scape de sărăcie.

Georgienii aveau cultura şi limbajul lor, iar Iosif a început să înveţe rusă abia la 9 ani. Biserica şi-a pus destul de mult amprenta asupra vieţii sale – copilul locuia cu un preot, iar şcoala pe care o făcea era religioasă. Mama lui l-a înscris la Şcoala bisericească Gori în septembrie 1888, pe care Iosif a absolvit-o şase ani mai târziu, în ciuda întreruperilor constante.

Citește aici cum a evoluat viața celui ce avea să devină dictatorul Stalin.

Mai multe