De ce purta Steve Jobs aceleași haine zi de zi? Explicația genială
Steve Jobs, cunoscut drept părintele iPhone, a făcut o avere incredibilă din industria telefoanelor mobile, a tabletelor și a calculatoarelor. Compania Apple Computer funcționează și astăzi și a început să câștige mult teren pe piața gadgeturilor. Deși reușise să strângă o avere de 8,3 miliarde de dolari, Steve avea aceeași ținută în fiecare zi.
Maleta neagră pe gât, asortată cu o pereche de blugi albaștri și tenișii New Balance, era, deja, parte din imaginea lui. Purta aceleași haine în fiecare zi și nimeni nu știa de ce un om atât de bogat nu are o garderobă mai variată. În cele din urmă, se pare că motivul nu avea deloc legătură cu starea lui financiară.
Cei de la techcabal.com susțin că Steve Jobs încerca să evite un fenomen numit „oboseală decizională”. În fiecare zi, oamenii fac zeci, dacă nu chiar sute de decizii. Totul începe dimineața, când decidem dacă să ne trezim sau să reprogramăm alarma cu cinci minute mai târziu. Apoi decidem dacă și ce să mâncăm la micul dejun. Apoi decidem când vom pleca spre muncă. Șirul de decizii este neîntrerupt pe parcursul zilei. Alegerea garderobei face parte din el.
Astfel, Steve Jobs încerca să evite să facă prea multe decizii fără valoare, în favoarea unora mai importante, care i-au adus faima și averea. În loc să-și piardă timpul și puterea de decizie în fața șifonierului cu haine, el se îmbrăca la fel în fiecare zi și economisea energia pentru lucrurile care contau cu adevărat. În fond, era co-fondatorul Companiei Apple și avea o grămadă de hotărâri valoroase de făcut.
Ce să faci ca să eviți oboseala decizională
- Nu-ți umple garderoba cu sute de articole de îmbrăcăminte diferite. Așa cum făcea Steve, găsește câteva tricouri, pulovere, pantaloni și rochii care îți plac și cumpără-le într-un număr mare. Fă același lucru și cu pantofii.
- Mănâncă mese similare în fiecare zi. Ca să nu trebuiască să pierzi timpul încercând să te decizi ce să mănânci la prânz, încearcă să mănânci în fiecare zi aceleași feluri de mâncare. În plus, poți cumpăra provizii de ingrediente necesare cu mult timp înainte să le gătești.
- Folosește o listă prestabilită de cumpărături. Atunci când pleci la magazin, încearcă să folosești aceeași listă de cumpărături pe care ai folosit-o și data trecută și fă tot posibilul să nu te abați de la ea. De ce să pierzi timp și energie încercând să te hotărăști asupra unei firme de ketchup când îl poți cumpăra pe același de fiecare dată?
- Programează-ți exercițiile fizice în calendar. Lasă calendarul să-ți spună când trebuie să faci sport, în loc să-ți petreci toată ziua încercând să programezi acest moment.
- Redistribuie deciziile mai puțin importante. Dacă te afli în fruntea unei companii, este de preferat să redistribui deciziile pe care le consideri de o importanță mai redusă echipei tale de încredere, pentru a-ți putea păstra energia pentru deciziile importante.
Câte decizii iei într-o zi
Dacă nu consideri că ai resimțit vreodată această oboseală decizională, atunci când pui pe hârtie toate deciziile pe care le iei zilnic, cu siguranță îți vei da seama că ai nevoie de o pauză. Fă un mic test și scrie pe o listă fiecare decizie pe care o ei într-o zi. Vei ajunge să numeri zeci sau chiar sute de astfel de procese de gândire. Astfel, cu lista în față, încercuiește-le pe cele mai importante și încearcă să le elimini sau să le redistribui pe cele mai puțin importante.