Filmul «La Gomera», de Corneliu Porumboiu, propunerea României pentru Oscar 2020

26 august 2019 13:25   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

„La Gomera“, pelicula regizată de Corneliu Porumboiu, și care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes (martie 2019), a fost desemnată propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2020, la categoria "Cel mai bun lungmetraj internaţional".

Pelicula, cu Vlad Ivanov în rol principal, a primit majoritatea voturilor în şedinţa Comitetului de selecţie anuală a filmului românesc pentru participarea la secţiunea „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar acordate de Academia Americane de Film. Comitetul din acest an, numit prin Hotărâre a Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei, a fost format din: Dana Duma (critic de film), Ionuţ Mareş (critic de film), Irina Trocan (critic de film), Iulia Blaga (critic de film), Cristina Corciovescu (critic de film) şi Mihai Chirilov (director artistic TIFF). Academia Americană de Film a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei „cel mai bun film într-o limbă străină” în „cel mai bun lungmetraj internaţional” (Best International Feature Film)

„La Gomera” va avea premiera în România pe 13 septembrie

Al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, „La Gomera”, se află şi între lungmetrajele eligibile pentru nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film („Oscarurile Europene”). „La Gomera” este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României, în Spania şi Singapore. Din distribuţie mai fac parte Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Pelicula va avea premiera în cinematografele româneşti pe 13 septembrie 2019.

Vlad Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt (Ţambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii. Cele cinci filme nominalizate la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020. Cea de-a 92–a ediţie a Galei Premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

Reacția lui Corneliu Porumboiu

Regizorul român a avut primele impresii, la cald, pentru News.ro. „Am primit bine vestea. Acum, să vedem. Depinde foarte mult de ce strategie o să aibă distribuitorul american”, a spus Porumboiu într-un interviu acordat News.ro. "Probabil o să îi întâlnesc la Toronto, la festival, şi o să discut mai multe cu ei. Nu prea mă pricep. Eu am mai avut «Poliţist, adjectiv» desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2010. A trecut ceva timp de atunci. Acum, important este să se implice distribuitorul. Depinde şi de ce filme mai au ei”. Magnolia Pictures este compania care va distribui lungmetrajul în SUA. 

În 2006, la Festivalul de Film dela Cannes, Corneliu Porumboiu a obținut premiul pentru debut Camera d’Or cu filmul ”A fost sau n-a fost?”, în 2009 a fost recompensat cu premiul FIPRESCI și cu premiul juriului secțiunii Un Certain Regard pentru pelicula ”Polițist, adjectiv”, iar în 2015 a primit premiul Un Certain Talent în cadrul secțiunii Un Certain Regard, pentru lungmetrajul ”Comoara”.

Citește și:

Festivalul de Film de la Cannes 2019. Corneliu Porumboiu, în competiția oficială cu ”Gomera”

Cum arată la 70 de ani Julieta Szönyi, superba Adnana din «Toate pânzele sus»

Mai multe