Incredibil! Au făcut salam din Jennifer Lawrence... şi cică e foarte gustos
Da, nu este deloc o glumă. Compania americană BiteLabs a creat în premieră mondială mezelurile făcute cu carne de vedetă de la Hollywood. Tehnologia a fost pusă la punct încă din 2014, însă abia în 2016 BiteLabs a livrat prima comandă. Conform reprezentanţilor companiei „fiecare salam conţine 30% care de vedetă obţinută din ADN-ul acesteia şi 40% carne animală obţinută în laborator”.
James Franco, Jennifer Lawrence, Ellen DeGeneres şi Kanye West au fost de acord să participe la experimentul alimentar inedit. Compania care are sediul în Silicon Valley a fost suspectată iniţial că „face o glumă de prost gust” şi că toţi consumatorii de astfel de produse pot fi consideraţi canibali.
Însă nu este deloc vorba de aşa ceva. BiteLabs produce carne sintetică din animale şi explică detaliat cum poate personaliza gustul produsului în funcţie de ADN-ul fiecărei persoane. Primele vedete care au fost acord să ofere o mostră de AND pentru un scop nobil au fost James Franco, Jennifer Lawrence, Ellen DeGeneres şi Kanye West. În urmă cu doar câteva luni BiteLabs a explicat cum a clonat celulele de celebrităţi.
„Am izolat iniţial celulele stem din muşchi şi apoi am crescut în bioreactoarele BioLabs carne multiplicând celulele vedetelor. Rezultatul a fost extrem de gustos. Din punct de vedere economic, carnea sintetică este un salt revoluţionar în salvarea planetei, în protejarea animalelor şi a mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat BiteLabs trimis redacţiei BBC. Majoritatea produselor din carne sunt obţinute respectând reţete de mezeluri italieneşti. „Uscăm carnea, o tratăm cu diferite mirodenii şi condimente şi o lăsăm la maturat. În funcţie de reţetă, anumite produse sunt băgate la afumat”, au explicat experţii în carmangerie.
Dacă salamul obţinut din Kanye West a fost catalogat de clienţi drept „prea picant”, cel făcut din James Franco „prea tare şi gras”, salamul uscat făcut din Jennifer Lawrence a cucerit publicul. „Tehnologia din biolaboratoarele noastre seamănă mult cu cea existentă în măcelăriile actuale. Singura diferenţă este că în loc de carne de vită, folosim carne umană sintetică pentru a modela gustul”, a explicat Kevin, unul dintre inginerii de la Bite Labs. Toate produsele lansate pot fi comandate de pe pagina de Internet a companiei. Toate conţin 40% carne de origine animală şi 30% carne de origine umană. Având în vedere că în SUA testul ADN costă 200 de dolari, practic oricine îşi poate comanda un parizer, salam, cârnat sau orice alt tip de mezeluri „conceput” după asemănarea propriului ţesut. Conform BiteLabs, inclusiv PETA susţine demersul de a produce carne sintetică în laborator pentru industria alimentară.