Luciano Pavarotti ar fi implinit 84 de ani. 10 lucruri mai puțin știute despre Pavarotti

11 octombrie 2019 15:44   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Luciano Pavarotti, inegabilul tenor Italian, ar fi împlinit 84 de ani pe 12 octombrie. Din păcate, cel considerat unul dintre cei mai mari cîntăreți de operă din toate timpurile, s-a stins din viață la 6 septembrie 2007, în urma unui cancer la pancreas. A lăsat în urmă o moștenire muzicală imensă – a fost singurul artist de operă care a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată cariera – dar și două soții care i-au dăruit patru copii, toate fete.

Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie în 1935, la Modena, în familia unui brutar. Prin urmare, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit 84 de ani. A studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena şi a fost profesor la şcoala din localitate. Ulterior, a urmat studii muzicale cu Arrigo Pola şi Ettore Campogalliani. Primele influenţe muzicale provin de la înregistrările tatălui său, cu tenori foarte în vogă în acea epocă - Beniamino Gigli, Giovanni Martinelli, Tito Schipa, Enrico Caruso. Idolul lui Pavarotti a fost tenorul Giuseppe Di Stefano. Când avea aproape nouă ani a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuţe. În tinereţe a luat câteva ore de canto. Pasionat de sport, după ce şi-a luat licenţa la Scuole delle Magistrale, era interesat serios de o carieră de fotbalist ca portar, dar mama l-a convins să devină profesor. A predat într-o şcoală primară vreo doi ani, dar a realizat că pasiunea lui rămâne muzica. A debutat pe 29 aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ''Boema'' de Puccini.  

Consacrarea absolută a venit cu rolul lui Tonio din opera ''Fata regimentului'' de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, cu o arie dificilă, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times. Cu o echipă care le-a inclus pe Joan Sutherland şi pe mezzosoprana Marilyn Horne, a înregistrat ''Lucia di Lammermoor'', ''Fata regimentului'', ''Traviata'', ''Trubadurul'', ''Rigoletto'', ''Elixirul dragostei'' , ''I Puritani'', ''La sonnambula'', ''Maria Stuart'', ''Beatrice di Tenda'', ''Turandot'' (dirijat de Zubin Mehta), unde a fost auzit cântând pentru prima dată ''Nessun dorma'', arie ce va fi intens popularizată. Celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan i-a solicitat participarea la înregistrarea integrală a operelor ''Boema'', ''Madame Butterfly'' şi ''Requiem'' de Verdi pe scena operei ''Scala'' alături de Fiorenza Cossotto, Leontyne Price şi Nicolai Ghiaurov. A lucrat şi a înregistrat pentru Georg Solti în acelaşi ''Requiem'' de Verdi, ''Bal mascat'' ''Cavalerul rozelor'' de Strauss, ''Otello''. A avut un succes deosebit la Metropolitan Opera, în 1982, în rolul Idomeneo de Mozart. În 1986, a cântat, pentru prima oară, pe o scenă din China. Luciano Pavarotti a fost iniţiatorul seriei de spectacole ''Pavarotti şi prietenii'', organizată în scopuri caritabile. A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparţinând tuturor genurilor muzicale. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson. A jucat în filme (''Yes Giorgio'' - 1981 şi ''Rigoletto'' - 1982) şi a scris câteva cărţi cu tentă autobiografică, dintre care amintim: ''Povestea mea'' (1981) şi ''Grandissimo Pavarotti'' (1986). 

Pe 12 octombrie, Luciano Pavarotti ar fi împlinit 84 de ani

Faima mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi Jose Carreras, în seria de concerte ''The Three Tenors'' („Cei trei tenori”). Primul a fost organizat la Roma, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal. Anual a organizat concerte în Modena sub titlul ''Luciano Pavarotti & friends'', unde participau personalităţi ale muzicii internaţionale: Anastacia, Monica Naranjo, Elton John, Michael Bolton, Jon Bon Jovi, Tom Jones şi unde se colectau fonduri dedicate copiilor nevoiaşi din toată lumea. În august 1999, Pavarotti a susţinut un concert la Bucureşti, organizat cu ocazia ''eclipsei de soare a Mileniului''. Data de 12 octombrie 2005, ziua celei de-a 70-a aniversări, a marcat retragerea lui Luciano Pavarotti din viaţa muzicală. Tenorul anunţase turneul de adio (''Farewell Tour'') care cuprindea 40 de concerte în toată lumea. Pentru ultimul său spectacol, Pavarotti a ales o partitură extrem de dificilă, dar sugestivă pentru întreaga sa viaţă: ''La forza del destino''. În afara acestor concerte dedicate retragerii, a mai interpretat, în februarie 2006, aria ''Nessun dorma'', din ''Turandot'', de Giacomo Puccini, la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă pe stadionul olimpic din Torino. A fost prima și singura dată când Pavarotti, din cauza stării de sănătate, a făcuit playback. Turneul de adio a fost suspendat din cauza unei intervenţii medicale la spate, când se pregătea să plece la New York. Această intervenţie a dus la descoperirea unei tumori maligne la pancreas. A fost operat la un spital din New York în 7 iulie 2006 şi toate concertele programate au fost suspendate. A murit la 6 septembrie 2007, în Modena, lăsând în urmă o imensă mostenire culturală, dar și o avere estimată la 280 de milioane de euro, lucru ce a dus la o dispută juridică, timp de mai mulți ani, între Adua Veroni, prima soție și cea de-a doua, Nicoletta Mantovani. Până la urmă, cele două au ajuns la un acord. După cum, lumea întreagă a fost de acord că prin moartea lui Pavarotti, lumea l-a pierdut pe unul dintre cei mai mari tenori din toate timpurile. Poate chiar pe cel mai mare…

Mai multe