Muzica rock, pe cale de dispariţie! Unde sunt «pletoşii» de altădată?

23 ianuarie 2011 8:30   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

„Rockul a murit" e o sintagmă auzită nu de puţine ori de-a lungul timpului. De data aceasta, însă, jurnaliştii şi criticii din Marea Britanie (ţară care a dat unele dintre cele mai mari formaţii ale genului: Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd) cred că regele-rock a pierdut cu adevărat lupta, relatează adevarul.ro.

Drept dovadă stă faptul că rockul, cu nenumăratele sale subgenuri, este aproape absent din clasamentele de specialitate şi nici nu a mai dat naştere vreunui nume mare în ultimii ani. La polul opus, popul se poate mândri cu fenomenul global Lady Gaga, în timp ce Rihanna este considerată „stindardul" muzicii R&B.

În anul care a trecut, doar trei melodii rock s-au numărat pe lista celor mai vândute piese din Marea Britanie. Şi mai umilitor a fost - cred criticii britanici - faptul că cel mai bine plasată piesă din top, pe locul 25, a fost melodia „ Don't Stop Believin'", a trupei Journey, lansată în urmă cu 25 de ani, dar devenită cunoscută abia după ce a fost interpretată în serialul american de succes „Glee" (2009) şi în show-ul „X Factor".

În topul celor mai bine vândute melodii din 2010, rockul a avut 3%, popul a fost reprezentat într-un procent de 40%, genului dance i-au revenit 10 procente, în timp ce R&B-ul şi hip-hop-ul au dominat în preferinţele publicului britanic, adunând 47 de procente.

Deşi rockul ca gen nu o duce deloc bine, câteva trupe-etalon precum Bon Jovi, U 2 şi AC/DC au susţinut turnee de succes în 2010. Fără să aibă vreo performanţă notabilă în clasamentele muzicale, în 2010, mizând însă pe popularitatea câştigată în zeci de ani de carieră, aceste formaţii au avut cele mai de succes turnee ale anului trecut. Astfel, în topul anual Billboard Boxscore, realizat de revista „Billboard", Bon Jovi a fost desemnată trupa cu cele mai mari încasări din concerte în anul 2010: 146,5 milioane de dolari, din 69 de concerte.

Mai multe