Ne uităm la "Tom şi Jerry" de 75 de ani VIDEO
La 10 februarie, pisica şi şoricelul care au încântat generaţii de copii vor împlini 75 de ani de la primele aventuri televizate. O viaţă de om, am putea spune, care, datorită lor, a avut un farmec aparte. Acum, la ceas aniversar, îţi dezvăluim câteva amănunte care nu s-au spus despre cele mai iubite desene animate din toate timpurile.
- William Hanna şi Joseph Barbera sunt cei care au dat viaţă celor două personaje în 1940 şi au lucrat la ele următorii 17 ani, regizând peste 114 scurt metraje, care se bazau mai mult pe mişcare şi mai puţin pe dialoguri.
- Într-un filmuleţ lansat în 1941 şi care se numea „Puss Gets the Boot”, la un moment dat Tom este numit “Jasper” de către proprietara casei Mami DoiPantofi, în care locuiau cei doi. Deşi lui Jerry nu i se spune în niciun fel, creatorul Willian Hannah declara la vremea respectivă că numele original al şoricelului a fost Jinx.
- Numele de “Tom şi Jerry” au fost sugerate de un angajat MGM, iar unii spun că numele lor au fost inspirate din al doilea război mondial, când soldaţii britanici au fost numiţi „Tommies” şi germanii, „Jerries”.
- Numele lui Tom a fost, de fapt, Thomas, iar în al doilea episod, numit „Midnight Snack”, Tom a fost strigat doar “Toma” de Mammy Two Shoes. Nu se cunoaşte dacă Jerry este diminutiv de la numele Gerald sau Jerome.
- În 1957 postul MGM a decis să închidă studioul de animaţie din cauza nerentabilităţii (un episod de şapte minute cu Tom şi Jerry costa 35.000 de dolari) şi să le redifuzeze pe cele deja existente.
- În 1960, MGM semnează un contract cu studioul cehoslovac Rembrandt Films în urma căruia s-au produs 13 scurt-metraje cu cele două personaje, regizate de Gene Deitch. Din punctul lor de vedere, desenele erau considerate neobişnuite şi ciudate şi asta pentru că fiecare desen avea doar un buget de 10.000 de dolari. Gene Deitch a fost nevoit să redeseneze personajele cu mai puţine detalii. În 1963, MGM cere studioului Sib Tower 12 să creeze alte 34 de scurt metraje, de data aceasta regizate de Chuck Jones. Atunci, Mammy Two Shoes - bătrâna din serial era înlocuită de un bărbat alb care îl pedepseşte în mod repetat pe Tom, pe care îl bate cu grătarul şi îi toarnă pe gât băutări carbogazoase.
- În 1965, desenele au fost cenzurate de Chuck Jones la cererea MGM, fiind scoase scenele care făceau referi rasiale - femeia de culoare cu pantofi fiind înlocuită în mai multe dintre desene cu o femeie albă).
- De-a lungul timpului, alături de Tom şi Jerry mai apar şi alte personaje precum Spike şi Tyke. Spike e buldogul din vecini căruia îi place să se relaxeze în cuşca lui, rozând un os, şi e prieten cu Jerry. Tyke e fiul cel mic şi blând al lui Spike. Spre deosebire de tatăl lui, Tyke nu vorbeşte, ci comunică prin scheunat, mârâit, expresii faciale sau dă din coadă. Un alt personaj este Răţuşca, care e prietenă foarte bună a lui Jerry. Butch este motanul negru care aspiră la inima frumoasei pisicuţe Toodles Galore. Iar Nibles e un şoricel gri, care este cunoscut drept nepotul lui Jerry.
- De-a lungul anilor filmele cu cele două personaje au luat mai multe premii: Următoarele scurt metraje au câştigat premiul Oscar pentru cel mai scurt metraj animat: 1943: “The Yankee Doodle Mouse”, 1944: “Mouse Trouble”, 1945: “Quiet Please!”, 1946: “The Cat Concerto”, 1948: “The Little Orphan”, 1951: “The Two Mouseketeers”, 1952: “Johann Mouse”.
- În perioada 1995 – 2014 au fost realizate 10 filme de lung metraj cu cele două personaje, regizate de Phill Roman, James Tim Walker, Bill Kopp, Scott Jaralds, Spike Brandt, Jeff Siergey şi Tony Cervone.
- Între 1975 şi 2014 au fost filmate cinci seriale de televiziune de animaţie cu aceleaşi personaje. “Noile desene cu Tom şi Jerry” (“The Tom and Jerry Show” - 1975), “The Tom and Jerry Comedy Show” (1980–1982), “Tom şi Jerry în copilărie” (“Tom and Jerry Kids”- 1990–1993), “Poveşti cu Tom şi Jerry” (“Tom and Jerry Tales” - 2006-2008), Tom şi Jerry se dau în spectacol” (“The Tom and Jerry Show” - 2014).
Ce îşi amintesc vedetele
Aurelian Temişan: “Când eram mic, îi priveam aproape fără să respir. Ţineam cu Jerry (evident) şi eram supărat pe Tom, pentru că îl necăjea tare pe şoricel, dar şi de Tom îmi era milă uneori. Copilăria mea continuă, pentru că nici în prezent nu sunt singur atunci când mă uit la Tom si Jerry, ci cu fii-mea. Şi ei îi plac şi i-a învăţat atât de bine, încât îi place să îmi spună ce urmează, eu făcându-mă că nu ştiu nimic.”
Delia: “Nu pot să cred ca Tom si Jerry au împlinit 75 de ani. Sunt desenele copilăriei mele, chiar dacă pot să spun că, pentru mine, ei nu au o vârstă. Asta pentru că şi acum mă uit cu drag la desene animate, iar Tom şi Jerry sunt în topul preferinţelor mele. Rămân un clasic, nimeni nu mă poate contrazice”.
Andrei Aradits: “La 10 ani, am avut prima răscoală anticomunistă, din cauza lui Tom și Jerry. Era sâmbătă, gala desenului animat, aveam alea 2 minute amărâte de desene, eram pedepsit să stau în casă că nu mai știu ce prostie făcusem și... când să înceapă unica mea bucurie, Tom și Jerry, s-a luat curentu›! Am deschis geamul, am aruncat niște sticle goale și am zbierat «mă ... pe el de comuniiiism!!”
Daniel Osmanovici: ”Sunt parte a copilăriei mele. Generația mea a crescut sub semnul câtorva personaje de desene animate, dar de departe Tom și Jerry sunt vedetele acelei perioade şi nu au plecat în niciun moment din viața mea, poate au luat doar scurte pauze, dar au revenit în forță odată cu apariția fetiței mele. Indiferent câţi ani au, Tom și Jerry sunt mereu actuali. Mulțumesc, Tom și Jerry!”