Olivia de Havilland, ultima mare stea din "Pe aripile vântului", a murit la 104 ani

26 iulie 2020 19:52   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Olivia de Havilland, legendara actriţă din "Pe aripile vântului" şi câştigătoare a două premii Oscar, a murit sâmbătă (25 iulie), la reşedinţa sa din Paris, Franţa. Avea 104 ani.

Olivia de Havilland s-a născut în Tokyo, Japonia, pe 1 iulie 1916. A devenit faimoasă în anii 1930, în roluri jucate în filme precum "The Adventures of Robin Hood", alături de o altă legendă a filmului, Errol Flynn. A câştigat două premii Oscar, în anii 1940, pentru "The Heiress" şi "To Each His Own" şi a fost nominalizată pentru rolurile din “Gone With the Wind,” “The Snake Pit” şi “Hold Back the Dawn”. 

Pe lângă meseria de actor, de Havilland a scris şi o carte autobiografică, Every Frenchman Has One, publicată în 1962. Ea a fost, de asemenea, prima femeie preşedinte a juriului Festivalului de Film de la Cannes, în 1965. 

Olivia de Havilland şi Joan Fontaine, rivalitatea a două surori care a durat o viaţă

Sora ei, Joan Fontaine, a fost la fel de faimoasă, dar cele două au avut o relaţie dificilă. Fontaine a murit în 2013, la 96 de ani. Surorile au avut de mici neînţelegeri, care au escaladat în anul 1942, când ambele au fost nominalizate pentru un Oscar, pentru rolurile din filmele "Hold back the dawn" (de Havilland) şi "Suspicion" (Fontaine). Joan Fontaine a fost cea care  e primit trofeul, însă a refuzat să dea mâna cu sora ei, chiar dacă stăteau la aceeaşi masă. De atunci, cele două nu şi-au mai vorbit, iar cu câteva luni înainte de moartea ei, Fontaine recunoştea că "această ceartă cu Olivia m-a iritat mereu pentru că nu are nicio bază reală", notează hollywoodreporter.com. De fapt, totul a pornit de la certurile din copilărie şi de la faptul că cele două nu aveau nimic în comun.  

În 2017, de Havilland a dat în judecată producătorii serialului "Feud", pentru felul în care a fost portretizată de Catherine Zeta-Jones. Ea a susţinut, la vremea respectivă, că producătorii nu au avut acordul ei şi serialul i-a lezat reputaţia profesională şi a prezentat-o drept o bârfitoare. Procesul a fost resprins de Înalta Curte din California, în 2018, dar de Havilland a vrut să îl ducă la Curtea Supremă. 

A preferat să locuiască la Paris, departe de nebunia Hollywoodului

Cunoscută pentru sinceritatea sa, pentru frumuseţea delicată şi pentru dicţia perfectă, Olivia de Havilland a fost numită "ultima stea în viaţă" din filmul "Gone With The Wind" vreme de 50 de ani, după ce Vivien Leigh, Leslie Howard şi Clark Gable au murit mult mai devreme. A preferat însă să nu profite de acest lucru şi a dus o viaţă discretă, în Franţa. 

Din anii 1950, de Havilland a locuit la Paris, alături de soţul ei, jurnalistul francez Pierre Galante, departe de strălucirea şi nebunia din Hollywood. Au fost căsătoriţi din 1955 până în 1979, dar au rămas prieteni până când Galante a murit, în 1998. Înainte de asta, legendara actriţă a mai fost măritată cu scenaristul şi scriitorul Marcus Goodrich, din 1946 până în 1953. Cu Galante, de Havilland a avut o fiica, Gisele, care lucrează ca avocat. 

Decizia de Havliland, verdictul care a schimbat contractele actorilor de la Hollywood

Cea mai mare realizare a lui de Havilland a fost însă modificarea contractelor semnate de actori cu casele de producţia. În 1943, a dat în judecată Warner Bros pentru a fi liberă de contract, la expirarea acestuia. La aceea vreme, dacă actorul nu juca, perioada respectivă nu era luată în considerare, iar actorul era nevoit să prelungească automat contractul. Nervoasă că trebuia să prelungească cu mult contractul pentru că Warner Bros nu o laseră să joace în anumite filme, ea a mers în istanţă. În 1945, curtea îi dădea dreptate şi decidea că nicio casă de producţie nu mai are voie să prelungească automant contractele dacă actorii nu vor. Decizia curţii chiar îi poarte numele până în ziua de azi. 

Mai multe