Președintele Macron, omagiu emoționant pentru Jean-Paul Belmondo. «Prietenul pe care fiecare dintre noi l-ar fi vrut alături»

10 septembrie 2021 11:44   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prezent joi la Domul Invalizilor pentru a-l omagia pe Jean-Paul Belmondo, a spus despre marele actor că a fost „prietenul pe care fiecare dintre noi l-ar fi vrut alături”. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului a părăsit curtea pe muzica lui Ennio Morricone, coloana sonoră din emblematicul film „Le Professionnel”.

Multă emoţie, aplauze, joi, la Domul Invalizilor, în public şi printre actorii apropiaţi lui Belmondo: Jean Dujardin şi Gilles Lellouche. Publicul şi invitaţii au aplaudat în timp ce sicriul a părăsit curtea, purtat de Garda republicană. 

„Belmondo era surâsul Franţei”, a spus actorul Jean Dujardin, potrivit News.ro

Președintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu emoționant. „Jean-Paul Belmondo era din familie. Erou cu mii de chipuri (...). Belmondo a fost chipul tuturor tulburărilor din Cei 30 de ani glorioşi ai noştri”, a spus Emmanuel Macron. ”Îl iubim pe Jean-Paul Belmondo pentru că ne seamănă. A fost prietenul pe care fiecare l-ar fi vrut alături. A fost fiul pe care orice părinte şi l-ar fi dorit. Adio, Bebel!”.

Citește și:

Ambasadorul României la Paris, despre Jean-Paul Belmondo. ”L-am văzut acum câteva luni. Am ciocnit ultimul pahar cu el”

Victor Belmondo: ”Acolo unde este, sunt sigur că zâmbeşte”

Victor Belmondo, unul dintre nepoţii lui Jean-Paul Belmondo, a vorbit la Domul Invalizilor: "Acolo unde este, sunt sigur că zâmbeşte. Mulţumim Papy, că ne-ai oferit atâta bucurie. Mulţumim că ne-ai împărtăşit din optimismul tău. Ne laşi plini de această fericire imensă. Ne gândim la tine, te iubim, şi distrează-te bine alături de colegii tăi care ţi-au lipsit atât de mult”. 

Înmormântarea va avea loc vineri, la Saint-Germain des Prés.

Ceremonia de la Domul Invalizilor, dedicată inițial numai militarilor

Mult timp, această ceremonie națională a fost rezervată în Franţa doar militarilor şi a câtorva civili care au luptat în rezistenţa franceză ori au fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie franceză - Legiunea de Onoare. Șeful statului este cel care are iniţiativa acestei ceremonii cu totul speciale. Practic, el decide, împreună cu familia fiecărei personalităţi decedate, dacă va fi organizată, sau nu, o ceremonie naţională pentru a-i fi adus un omagiu.

În 2015, preşedintele François Hollande a inovat în momentul în care a decis să organizeze la Palatul Invalizilor o ceremonie pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie.

De atunci, vasta curte situată în centrul unei clădiri în care se odihneşte Napoleon a găzduit ceremoniile de omagiu adus soldaţilor francezi ucişi în operaţiuni externe dar şi pentru personalităţi precum Simone Veil şi Charles Aznavour. Un omagiu naţional i-a fost adus tot în Palatul Invalizilor şi jandarmului Arnaud Beltrame, decedat într-un atac terorist produs în martie 2018. Acesta i-a propus islamistului să ia locul civililor care au fost luaţi ostatici.

Jean-Paul Belmondo a murit pe 6 septembrie, la vârsta de 88 de ani. „Familia lui Jean-Paul Belmondo şi-a pierdut pilonul. Jean-Paul s-a stins astăzi. A plecat să se alăture vechilor complici de la Conservator. Zâmbetul lui sincer va fi mereu acolo”, a transmis familia într-un comunicat.

Citește și:

Femeile din viața lui Jean-Paul Belmondo. Și-a părăsit prima soție pentru actrița Ursula Andress

Jean-Paul Belmondo, Ilie Năstase și „amicalul” cu Virginia Ruzici

Mai multe