Regizorul britanic Alan Parker a murit la 76 de ani, răpus de o boală nemiloasă

1 august 2020 12:48   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Sir Alan Parker, celebrul regizor britanic care a realizat filme precum "Fame", "Evita" sau "Bugsy Malone", a murit la vârsta de 76 de ani, în urma unei lupte îndelungate cu o boală nemiloasă.

Sir Alan Parker a murit vineri după o lungă suferinţă. În urma lui rămân soţia, Lisa Moran-Parker, cinci copii şi şapte nepoţi. Regizorul a avut o carieră impresionantă, iar contibuția sa la dezvoltarea cinemtaografiei a fost premiată în repetate rânduri, devenind preeședintele Consiliului britanic pentru Filmn și fiind unul dintre fondatorii Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie.

Născut la Londra în 1944, Alan Parker şi-a început cariera în publicitate pe un post de copywriter, iar în scurt timp avea să înceapă să scrie şi să regizeze spoturi publicitare.

În 1974 a regizat producţia BBC "The Evacuees", câştigând un premiu BAFTA pentru regie - primul dintre cele 7 premii primite din partea Academiei Britanice de Film.

În 1984 Academia Britanică de Film i-a oferit prestigioasa distincţie Michael Balcon Award pentru excelenţă în cinematografia britanică.

Deşi nominalizat de două ori pentru regie, Alan Parker nu a câştigat niciodată premiul Oscar. Cele mai cunoscute filme ale sale rămân însă "Midnight Express", "Mississippi Burning", "The Commitments", "Angela's Ashes" sau "Birdy".

Mai multe