Regizorul Roman Polanski a fost internat în spital

17 octombrie 2009 20:27   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

"Sunt la curent cu faptul că el este supus unor examene medicale", a explicat avocatul, adăugând că nu poate da amănunte. "Nu vă pot spune mai mult", a insistat el, afirmând că nu a vorbit recent cu clientul său.

Consulul general al Franţei Jean-Luc Faure-Tournaire s-a declarat vineri preocupat în legătură cu starea sănătăţii regizorului cu dublă cetăţenie, franceză şi poloneză, arestat sub mandat american, la sosirea sa la Zurich în urmă cu trei săptămâni.

Faure-Tournaire s-a deplasat vineri la închisoarea Winterthour (estul Elveţiei), unde este deţinut Roman Polanski.

"Azi-dimineaţă mă aflam în această închisoare, pe care am părăsit-o foarte repede", a spus consulul, precizând: "Sunt efectiv neliniştit de starea sănătăţii domnului Polanski, 76 de ani nu este o vârstă la care să mergi la închisoare. Este un om bătrân", a declarat el, menţionând totuşi că "autorităţile elveţiene sunt foarte corecte, foarte politicoase şi că fac o muncă foarte respectabilă".

Avocatul Temime s-a declarat la rândul său, la 11 octombrie, 'îngrijorat' de sănătatea clientului său. 'Mă îngrijorează starea sănătăţii lui, mi s-a părut foarte abătut, este un om de 76 de ani', a afirmat el.

Roman Polanski, care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (2003) şi Palme dOr la Cannes (2002) pentru filmul Le Pianiste, este cercetat de justiţia americană după o procedură deschisă în 1977 pentru 'relaţii sexuale ilegale' cu o adolescentă care avea la acea dată 13 ani.

Arestarea sa, survenită după mai mult de 30 de ani de la petrecerea faptelor incriminate, a provocat în întreaga lume o polemică aprinsă cu privire la responsabilitatea morală şi penală a persoanelor celebre.

Autorităţile elveţiene s-au opus, pe 6 octombrie, faţă de eliberarea provizorie a cineastului, cerută de avocaţii săi, trimiţând hotărârea la Tribunalul penal din Bellinzone (sudul Elveţiei), unde a fost depus, de asemenea, un recurs.

Potrivit consulului general al Franţei, hotărârea judiciară este aşteptată 'în următoarele zile'.

Mai multe