Schwarzenegger, "Terminatorul“ Californiei la propriu. A transformat-o în Grecia!
Arnold Schwarzenegger a devenit guvernator din partea republicanilor în 2003, urmându-i democratului Joseph „Gray" Davis jr care i-a lăsat moştenire un deficit bugetar uriaş.
Capitalul imens de simpatie câştigat pe platourile de la Hollywood s-a evaporat în cei opt ani de mandat, iar „Schwarzi" părăseşte biroul din Sacramento (capitala Californiei) cu o rată a popularităţii de doar 22 de procente, lăsând în urmă un deficit bugetar şi mai mare decât al predecesorului său, 19,9 miliarde de dolari, scrie Adevărul.
Iar, potrivit estimărilor, deficitul ar putea ajunge la aproape 25 de miliarde de dolari până în 2012. În primii doi ani de mandat, când economia mergea ca pe roate, nimic nu anunţa sfârşitul „tragic" din 2010.
Terminator pentru buget
Totul a început să se năruie în momentul în care primele sale măsuri de reformă au fost respinse. De fapt, problemele bugetare cu care se confruntă California de ani buni - indiferent de numele şi coloratura politică a guvernatorilor - îşi au originea în sistemul politic al „statului de aur".
Astfel, bugetul este stabilit de forul legislativ, iar guvernatorul face doar recomandări, ce pot fi ignorate fără nicio problemă de către parlamentari. Pentru aprobare este nevoie de două treimi - lucru care se mai întâmplă doar în alte două state americane - regulă ce presupune negocieri şi compromisuri din partea partidului majoritar.
Mai rău decât Grecia
O a doua problemă o reprezintă consultările publice privind luarea unor decizii. Astfel, în 1998, cetăţenii au stabilit un minimum anual pentru finanţarea şcolilor. În plus, nivelul finanţării creşte odată cu PIB-ul şi cu numărul de locuitori.
La prima vedere, nu-i nimic rău în asigurarea finanţării şcolilor. În practică, legea a fost „un dezastru" pentru buget, astăzi banii alocaţi şcolilor reprezentând o treime din buget. Iar o lege aprobată prin referendum, nu poate fi schimbată decât printr-o altă consultare publică. Toate acestea au dus la compararea Californiei cu Grecia.
PIB-ul Californiei reprezintă 13% din PIB-ul SUA şi este comparabil cu cel al unor ţări din UE, precum Spania şi Italia. În ultimii 40 de ani, economia Californiei a fost constant printre primele 10 din lume, ajungând la un moment dat chiar pe poziţia a 5-a.
Cifre care îi fac pe unii analişti să afirme că un faliment al Californiei ar avea consecinţe mult mai grave decât unul al Greciei. Rata şomajului este de 12% - mai mare decât media naţională, 9,3% -, iar datoria publică se apropie de 68 de miliarde de dolari.
Schwarzenegger va rămâne în istorie ca unul dintre guvernatorii care a decretat de cele mai multe ori starea de urgenţă, în urma unor incendii puternice, secetei, gripei porcine sau cutremurelor.
Urgenţe peste urgenţe
Numai anul acesta a decretat de patru ori starea de urgenţă, presa speculând că aceste decizii au fost justificate de ajutorul financiar pe care‑l dă guvernul federal în astfel de cazuri. Strategia nu l-a ajutat însă prea mult pe guvernator. În ultimii trei ani a fost nevoit să declare starea de urgenţă fiscală, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi pentru a forţa mâna Legislativului.
Marijuana, ultima înfrângere
La 2 noiembrie, californienii au respins folosirea marijuanei în scopuri recreaţionale. Schwarzi - care a declarat că „marijuana nu e un drog, ci o frunză" şi a recunoscut, că a fumat marijuana în trecut, a rămas doar cu satisfacţia de a decriminaliza consumul de droguri. De altfel, cetăţenii şi parlamentarii i‑au respins numeroase proiecte dereformă.
Cel mai populat stat al statelor unite
Cu o populaţie de peste 36 de milioane de locuitori și cu o suprafaţă de 423.970 de kilometri pătraţi, California este al treilea stat ca mărime - după Alaska şi Texas - și cel mai populat al Statelor Unite ale Americii.
Revine la Hollywood
După predarea oficială a mandatului, în ianuarie anul viitor, Schwarzenegger (63 de ani) va reveni la Hollywood, unde va lucra la un proiect împreună cu James Cameron. Fostul star a mai declarat că ar putea scrie un volum autobiografic.
Chiar dacă este un critic acerb al establishmentului politic de la Washington, presa americană nu exclude ideea ca Terminatorul să fie cooptat de Obama pentru a-i da o mână de ajutor în promovarea politicilor de mediu.
Succesorul a mai fost guvernator al Californiei
Urmaşul lui Schwarzenegger, democratul Jerry Brown, are o sarcină mai mult decât dificilă: să reechilibreze bugetul Californiei, cel mai bogat şi cel mai populat stat din Statele Unite. Doctor în drept la celebra Universitate Yale, Brown, în vârstă de 72 de ani a mai fost guvernator al statului între anii 1975 şi 1983.
Politician de jumătate de veac
Succesor al lui Ronald Reagen la şefia statului, Brown este considerat drept unul dintre cei care „au contribuit" la problemele bugetare de azi ale Californiei, prin decizia de a permite funcţionarilor publici să iasă la pensie la 55 de ani, împovărând astfel sistemul de pensii.
La alegerile de marţi, Brown, fiul unui alt Guvernator al Californiei, Pat Brown, a reuşit să o învingă pe adversara sa republicană, celebra femeie de afaceri Meg Whitman, fostă directoare a eBay, câştigând 49 la sută din voturi faţă de 46 la sută obţinute de rivala sa.
Victoria este de remarcat mai ales în contextul în care Meg Whitman a investit peste 140 de milioane de dolari din averea ei personală în această campanile electorală. Jerry Brown a fost ales de californieni şi pentru experienţa sa de cinci decenii în politică.
El şi-a câştigat renumele şi pentru opoziţia sa faţă de războiul din Vietnam dar şi că a acţionat mai multe concerne în justiţie pentru donaţii ilegale în campania electorală din anii '70.
Acuze
Democratul Jerry Brown este viitorul guvernator al Californiei. În vârstă de 72 de ani, acesta este acuzat că a contribuit la situaţia bugetară dificilă a statului.