SERIAL CLICK! Episodul 2 / Isterie mondială: «Cine l-a ucis pe JR?»

18 ianuarie 2013 15:29   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

“Cine l-a ucis pe J.R?” a fost episodul de televiziune cel mai vizionat din istorie. 83 de milioane de oameni l-au vizionat, curioşi să afle care dintre personaje a tras două gloanţe asupra lui JR Ewing.

La 21 martie 1980, canalul american de televiziune CBS a difuzat episodul "A House Divided", din "Dallas", în finalul căruia JR Ewing, fiul cel mare al clanului Ewing, este împuşcat de două ori. Astfel se încheie sezonul 3 al serialului, fără să se dezvăluie cine apăsase pe trăgaci. JR avea numeroşi duşmani, soţia, Sue Ellen, pe care o înşela şi o umilea, cumnatul Cliff Barnes, pe care l-a ruinat, Alan Beam, pe care l-a înşelat, partenerii din cartel care au pierdut mulţi bani din cauza investiţiilor din Asia? Întreaga vară a anului 1980 telespectatorii au fost puşi pe jar: cine a tras în JR, a murit JR?

Au apărut tricouri pe care scria "Cine l-a împuşcat pe JR?", "Eu l-am împuşcat pe JR".

Au fost lansate pariuri pe mize imense. În timpul campaniei prezidenţiale din 1980, republicanii au distribuit insigne pe care scria "un democrat l-a ucis pe JR". Republicanul Ronald Reagen, care a câştigat alegerile, a  declarat într-un discurs oficial că nu i-ar fi fost greu să-şi finanţeze campania electorală, dacă ar fi ştiut cine l-a ucis pe JR. Din cauza unei greve a actorilor, episodul lămuritor, "Cine a făcut-o", s-a difuzat abia la 21 noiembrie 1980.

Spre surprinderea tuturor, pe trăgaci apăsase cumnata lui JR, Kristin (interpretată de Mary Crosby), care era şi amanta lui. După ce a fost salvat, JR nu i-a făcut nimic pentru că era însărcinată cu el.

Nici măcar producătorii serialului nu au ştiut cine l-a împuşcat pe JR. Scenariştii au luat hotărârea finală cu puţin timp înainte de difuzarea episodului la 21 noiembrie 1980, în care a fost dezvăluită făptaşa. Atât de mare era curiozitatea în SUA, privitoare la identitatea atacatorului lui JR, încât în timp ce Victoria Principal, care a jucat în rolul Pamelei Ewing, se afla într-un avion, în acea vară, pilotul a ameninţat că nu va face aterizarea până nu îi va spune cine a tras în JR. Deşi a fost un personaj negativ, JR este foarte iubit de americani.

Pălăria lui din serial se află la loc de cinste în Muzeul Naţional de Istorie Smithsonian's din SUA. Serialul s-a bucurat şi se bucură de popularitate în întreaga lume. Acesta este menţionat şi într-un cântec extrem de popular al trupei ABBA, "The Day Before You Came".

Serial Click! EPISODUL 1 / Dallas, serialul care a schimbat lumea

- Larry Hagman, care a jucat rolul lui JR, a fost singurul actor care a apărut în toate cele 357 de episoade- Episodul "Cine l-a ucis pe J.R?" a fost vizionat de 360 de milioane de oameni în lume - 1.000.000 de dolari despăgubiri, a primit actriţa Donna Reed, care a înlocuit-o pe Barbara Bel Geddes în rolul Miss Ellie în sezonul 8, după ce titulara a revenit în sezonul 13- 41 de scenarişti, dintre care 2 principali, Arthur Bernard Lewis şi Leonard Katzman, au scris povestea serialului "Dallas", fiind plătiţi cu 16.000 dolari pe episod- Patru regizori au realizat peste 300 de episoade- 5 actori au şi regizat:  Larry Hagman, Patrick Duffy, Linda Gray, Steve Kanaly şi Ken Kercheval

Larry Hagman: JR Ewing

Născut la 21 septembrie 1931 şi decedat la 23 noiembrie 2012, Larry Hagman a fost "sarea şi piperul" serialului "Dallas". Fiul actriţei Mary Martin, acesta a jucat în serialele "Here We Go Again" şi „The Good Life" în anii 70. S-a căsătorit în 1954 cu suedeza Maj Axelsson, expertă în decoraţiuni interioare, şi au avut 2 copii, Heidi Kristina şi Preston. A suferit un transplant de ficat, de la alcool.

Patrick Duffy: Bobby Ewing

Patrick Duffy (63 de ani) a devenit cunoscut datorită rolului Bobby din "Dallas". A mai jucat în: "Omul din Atlantida" şi "Step by Step". În 1980, actorul a avut de înfruntat o mare tragedie, părinţii lui fiind ucişi de doi tineri după ce i-au jefuit. A încercat şi cariera muzicală, cântând cu Mireille Mathieu. E căsătorit cu Carlyn Rosser, cu 10 ani mai în vârstă ca el şi au doi copii, Connor şi Padraic.

Linda Gray: Sue Ellen Ewing

Linda Gray (72 de ani) este cunoscută mai ales datorită rolului din "Dallas", pe care l-a jucat pe parcursul a 217 episoade.  A mai jucat în comedia "Oscar", cu Sylvester Stallone, şi în alte seriale şi filme de televiziune. A fost căsătorită timp de 21 de ani cu regizorul Ed Thrasher, mariaj din care au rezultat doi copii, Jeff şi Kehly. A suferit mult când şi-a pierdut sora, răpusă de cancer în 1989.

Victoria Principal: Pamela Ewing

Pe numele adevărat Concettina Principale, Victoria Principal (63 de ani) s-a născut la Fukuoka, Japonia. A devenit celebră datorită rolului din "Dallas". A debutat pe ecran la 5 ani în reclame, a lucrat ca manechin din liceu. În 1970 a pozat pentru "Playboy". A fost căsătorită cu un medic, de care a divorţat în 2006, iar în prezent este în fruntea imepriului de cosmetice Principal Secret.

Mai multe