23 de ani de la moartea lui Ștefan Mihăilescu-Brăila. De ce a luat numele orașului de pe Dunăre
Actorul care a luat numele oraşului său natal este considerat unul dintre geniile comediei româneşti. Pe 19 septembrie se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Ștefan Mihăilescu-Brăila. Nu a fost iubit de mama sa, iar la înmormântarea sa au fost doar zece persoane. Trist este că au rămas doar câteva fotografii ale marelui actor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Ştefan Mihăilescu-Brăila a fost iubit de public pentru rolurile din peliculele „Păcală” (1974), „Ciocolata cu alune” (în 1978), „Elixirul tinereţii” (în 1978), „Nea Mărin miliardar” (1979), “Secretul lui Bachus” (1979). Dincolo de moştenirea lui în teatru şi film, marele actor a lăsat în urmă şi un fiu, pe Florin Mihăilescu-Brăila, din căsnicia cu actriţa Georgeta Rahtopol. Din această căsnicie a venit pe lume Florin – urmaşul actorului, care are 64 de ani şi mulţi ani de muncă în Televiziunea Română.
Ștefan Mihăilescu-Brăila, biografia
Marele actor Ștefan Mihăilescu-Brăila ne-a părăsit acum 23 de ani, la 19 septembrie 1996, dar rolul magistral din ”Secretul lui Bahus” este la fel de popular și în ziua de azi. ”Bachus” a fost ultimul mare rol interpretat de marele actor.
Puțini știu că artistul a fost un copil nedorit, ”din flori”, iar mama lui nu l-a iubit.
Ştefan Mihăilescu-Brăila s-a născut la 3 februarie 1925 la Brăila. Mama lui a fost infirmieră și l-a născut la 19 ani, în afara căsătoriei. A fost un copil ”din flori”, cu copil nedorit și care nu a fost iubit de mama sa. Din acest motiv, Ştefan Mihăilescu-Brăila n-a putut să-şi ierte mama niciodată și a fost marcat pe viaţă. A suferit îngrozitor toată viața. Mai târziu, a mărturisit că, la rândul său, nu a putut iubi: ” N-am fost învăţat”, spunea Ştefan Mihăilescu-Brăila.
O rudă a marelui actor, povestea că s-a născut la Brăila, în casa bunicilor din partea mamei. A venit pe lume dintr-o relație de o noapte cu un medic care locuia în cartierul Lacul Dulce. Nu a avut o copilărie fericită. Mama lui era rece, se purta rău cu el. Unchiul lui îi spunea mereu că e foarte urât, îl băteau cu lingura în cap. A suferit toată viaţa, panicat de sărăcie. Era posesiv cu lucrurile lui, dar era şi în stare să dăruiască foarte mult.
În 1936, se înscrie la Liceul industrial din Brăila şi-l termină în 1940. Din 1944 face parte din mişcarea artistică de amatori. A fost un copil sărac şi de aceea a început să muncească de la vârsta de 16 ani, a fost pe rând hamal, salahor, funcţionar. Vedea filme multe filme, în special americane. Chiar își dorea să ajungă în America, în țara tuturor posibilităților. La 14 ani s-a urcat într-o birjă și a spus: ”Nene, eu vreau să ajung în America”.
S-a înscris la Conservatorul “G. Cavadia”, conservatorul de muzică şi artă dramatică, pe care-l termină în 1947.
După terminarea Conservatorului a fost angajat actor la Teatrul de Stat Brăila, iar acolo erau doi Ştefan Mihăilescu şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a luat această poreclă pentru a nu fi confundat cu alţii. În 1950, se căsătoreşte cu Georgeta Rahtopol, iar în 1956 se transferă la Teatrul din Baia Mare. Vine prin concurs la Teatrul Giuleşti din Bucureşti în 1957, care se numea atunci Teatrul Muncitoresc CFR.
Ce nu știați despre Ștefan Mihăilescu-Brăila
- Nu era frumos: avea un nas enorm, a fost chel de tânăr, și buze subţiri. Era un bărbat de 1,62 m, dar lat în umeri, foarte agil, cu gesturi spontane. Mergea cu gâtul întins, aşa, ca să pară mai înalt. În schimb, avea o voce bună, cu un timbru frumos.
- A debutat în film în 1958, în ”Alo! Ați greșit numărul!, după care au urmat zeci de roluri. A jucat cu o inegalabilă măiestrie artistică, în cele mai reușite comedii din cinematografia românească.
- Cel mai mare rol a fost Bachus din filmul "Secretul lui Bachus", realizat în 1983 de regizorul Geo Saizescu.
- Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune.
- La 39 de ani, i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne, pentru merite deosebite în activitate.
- Actorul a murit la 71 de ani, uitat de cei care l-au aplaudat, dar și de mulți colegi de breaslă, la 19 septembrie 1996, la București. L-au condus pe drum doar zece persoane apropiate.
Ștefan Mihăilescu-Brăila a făcut atac cerebral
Ștefan Mihăilescu-Brăila a decedat la 71 de ani în spital, după ce reuşise să depăşească un atac cerebral din cauza căruia îşi pierduse memoria şi fusese nevoit să reînveţe mersul şi cititul.
Şi mai tristă a fost uitarea în care a căzut în ultima perioadă a vieţii – la înmormântarea marelui Ştefan Mihăilescu-Brăila n-au fost mai mult de zece oameni, aşa cum a povestit Mircea Albulescu.
Citește și:
Alexandru Darie nu era pe lista de transplant. Când şi unde va fi înmormântat regizorul
Fiul lui Alexandru Darie a moștenit talentul la desen de la bunicul său, Iurie Darie