A murit cântărețul Dan Andrei Aldea. Fostul lider al trupei Sfinx avea 69 de ani

19 ianuarie 2020 18:26   Vedete românești
Ultima actualizare:

Cântărețul Dan Andrei Aldea, fost lider al formației Sfinx, a murit la vârsta de 69 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unui stop cardiac.

Cântăreţul, instrumentistul și compozitorul Dan Andrei Aldea a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui stop cardiac. Anunţul a fost făcut de de Nicu Alifantis, pe contul personal de Facebook. „Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, este mesajul transmis de Nicu Alifantis în mediul online.

Artistul a făcut stop cardiac în somn, în Călăraşi. După cum scria prietenilor pe Facebook soţia sa, Dana Andrei-Aldea, artistul a dorit să fie incinerat, ca să îl poată lua cu ea acasă. „NU MAI E începând cu 18 ianuarie 2020. ESTE, pentru că eu îl voi căra cu mine peste tot”, a scris soţia îndurerată.

Dan Andrei Aldea a fost liderul binecunoscutei trupe Sfinx. Acesta a absolvit Liceul de muzică George Enescu în anul 1968, după care a fost admis, în același an, la Conservatorul Ciprian Porumbescu. Aldea fusese primit în formația Sfinx de puțin timp și a fost exmatriculat pentru că nu s-a prezentat câteva luni de zile la școală, timp în care a dobândit cunoștințe de chitară.

Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Dan Aldea a fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia). Pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzica spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare).

Mai multe