Actrița Sanda Toma împlinește 85 de ani. La mulți ani, distinsă doamnă!

27 octombrie 2019 15:55   Vedete românești
Ultima actualizare:

Actrița Sanda Toma este una dintre actriţele apreciate ale Teatrului Naţional, a jucat in filme, a prezentat emisiuni de televiziune. Pe 27 octombrie, Sanda Toma împlinește 85 de ani. La mulți ani!

Actrița Sanda Toma s-a remarcat încă de la primul rol în film, Lucietta, din pelicula ”Bădăranii”, în 1960. Avea 26 de ani și juca alături de Carmen Stănescu și Grigore Vasiliu-Birlic, în regia marelui Sică Alexandrescu.

În prezent, trăiește singură în apartamentul ei de pe Calea Victoriei, aflat într-un bloc cu ”bulină roșie” care așteaptă de ani de zile consolidarea.

Sanda Toma, biografia

  • Actrița Teatrului Național din București s-a născut pe 27 octombrie 1934 în București.
  • Până la vârsta de 13 ani, a învățat la călugărițe. Reforma învățămantului din 1948 a dus la înscrierea ei la un liceu de stat, la "Lazăr". Marea ei dorință era sa ajunga geolog, dar tatăl său, fotograf, a fost considerat mic-burghez, ceea ce nu îi permitea admiterea. A dat la Politehnică, dar nu a intrat. Visul ei de a colinda munții s-a spulberat.
  • La 16 ani jumatate, nu știa încotro s-o apuce. A fost transferată obligatoriu la Facultatea de construcții de mașini agricole, dar a rezistat doar câteva săptămâni. Tatăl se recăsătorise, avea familia lui și nu mai putea să o întrețină. Trebuia neaparat să intre la o facultate, dacă nu voia să ajungă o funcționară.
  • A început să cocheteze cu teatrul, la sugestia unor prieteni.
  • Nu dorea sa ajunga o functionara oarecare, fără studii superioare. A ales Institutul de Teatru, unde a dat examen cu "Lacul" lui Eminescu și o poezie politică: "La masa verde". Și a intrat!
  • A lucrat în televiziune alături de Ștefan Tapalagă, prezentand emisiunile : "Magazin 111", "Post Meridian", "Zig-zag" , "Album Duminical".
  • A interpretat roluri memorabile pe scenele Teatrulului National Craiova, Teatrul de Comedie, București, Teatru Național de Televiziune și Teatrul National din București.
  • Scrie epigrame, a apărut in volumul Pledoarie pentru Epigrame din 2007.
  • Sanda Toma a fost căsătorită cu actorul Mihai Pălădescu, coleg de la Teatrul de Comedie, dar nu au avut copii.

Citește și:

21 de ani fără Silviu Stănculescu. S-a căsătorit la 25 de ani cu o colegă de liceu

Mircea Albulescu ar fi împlinit vârsta de 85 de ani. A iubit o singură femeie

Mai multe