Adevărul despre debutul Mădălinei Manole. Cu ce nume cânta înainte

2 martie 2018 13:59   Vedete românești
Ultima actualizare:

Octavian Ursulescu a întreprins zeci de turnee, cu sute de spectacole, alături de Mădălina Manole, organizate de Anghel Stoian, zis și ”Tati”, impresarul care o omagiază pe artistă în marele spectacol de la Sala Palatului, de mâine, 3 martie.

Puțini știu însă că Mădălina a avut prima ei apariție, în postura de solistă de muzică ușoară, într-un spectacol organizat și prezentat de Octavian Ursulescu la Sala Polivalentă din București, sub egida casei de cultură a sectorului 5. Atunci, regretatul Șerban Georgescu a venit și l-a rugat pe Ursulescu, cu care era coleg la Radio, să introducă în distribuție, cu 2 piese, o tânără căreia Șerban îi compusese două piese.

Prezentatorul a acceptat, cunoscând talentul și flerul lui Șerban (evidențiate anterior în colaborarea cu Carmen Rădulescu), deși solista nu figura pe afiș. Succesul a fost imens și așa s-a născut Mădălina Manole, fiindcă anterior evoluase, în ”Serbările Scânteii Tineretului”, într-un duet folk feminin, sub numele de Magda Manole. În 1997, cunoscuta realizatoare TVR Ioana Bogdan a realizat, cu ocazia celei de-a X-a ediții a Festivalului ”Cerbul de aur”, o emisiune zilnică de după-amiază, transmisă timp de 2 ore, în direct, de la Teatrul Dramatic din Brașov, locul de desfășurare original al festivalului, în anii 1968-1971.

Toți specialiștii au apreciat că acest ”Club sentimental”, cum se numea, a respectat mult mai mult spiritul manifestării, în raport cu show-ul din Piața Sfatului, pe de o parte fiindcă îl avea că prezentator pe Octavian Ursulescu, cel mai bun cunoscător al festivalului, și pe de alta fiindcă aici au fost invitați toți corifeii care dăduseră strălucire ”Cerbului”, în cele 9 ediții scurse: primul regizor - Valeriu Lazarov, primul cîștigător - Jacques Hustin din Belgia, o altă învingătoare, olandeză Therese Steinmetz, compozitori de frunte (Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Marius Țeicu, s.a.), cîntăreți de peste hotare, cum ar fi simpaticul Devon Nikko, Armand Crintea, scenograf care realizase și statueta celebră a trofeului.

Și a mai existat un mare punct de atracție: perechea făcută la microfonul de prezentare de Ursulescu cu Mădălina Manole, pentru prima dată în această postura. În imaginea alăturată, cei doi îl încadrează pe reputatul muzicolog George Sbarcea, membru în juriu, din partea României, la edițiile 1968-1971. După cum se știe, sub pseudonimul Claude Româno, acesta a semnat marele șlagăr ”Ionel, Ionelule”.

Omagiată la Sala Palatului de 20 de artiști

Mădălina Manole, solista care s-a sinucis pe 14 iulie 2010, în ziua în care împlinise 43 de ani, nu a fost uitată de colegi! Ei și-au adunat forțele și o vor omagia într-un spectacol grandios, care va avea loc la Sala Palatului, pe 3 martie.

Pe scena acestui show, la care sunt așteptați 4.000 de spectatori, vor urca artiști care, de-a lungul vremii, au colaborat cu Mădălina Manole. Printre ei se numără Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Maria Dragomiroiu, Gabriel Dorobanțu, Mihai Constantinescu, Jean Paler, Anastasia Lazariuc, Aurelian Temișan, Nico, Anca Țurcașiu, Oana Sârbu, Daniel Iordăchioaie, Romică Țociu și Cornel Palade, Silvia Chifiriuc, Carmen Rădulescu, Annes, iar din generația mai tânără Feli și Maria Crăciun. Spectacolul ”Fată dragă” va fi prezentat de Octavian Ursulescu, veteranul evenimentelor. Prețul biletelor variază între 50 și 200 de lei.

Mai multe