Afacerile vedetelor, închise de coronavirus. Imagini dezolante din Centrul Vechi, care e în moarte clinică
Un cartier părăsit, cu străzi pline de mese și scaune adunate claie peste grămadă, uși zăvorâte. Puținii trecători grăbesc pasul, împinși de la spate parcă de o mână nevăzută. Nu este o scenă de film de groază, este imaginea Centrului Istoric al Capitalei, intrat de ieri în carantină de frica temutului coronavirus.
Locul care până mai ieri purta cu mândrie numele de centru al distracției, emblema Capitalei, era ieri redus la tăcere. Zeci de ani zgomotul îți arăta unde este Centrul Istoric, nu aveai nevoie de hartă sau călăuză. Începând de ieri, coronavirusul și o proclamație rostită la televizor în cadrul stării de urgență au redus totul la un șir tăcut de ziduri, clădiri, străzi fără viață, fără suflet, doar inscripții colorate pe pereți. Ce a produs acest impact ucigaș pentru un loc altădată plin de lume și unde altădată comercianții se călcau în picioare și erau capabili de sacrificii consistente pentru a fi prezenți?
Mai întâi, de la sfârșitul săptămânii trecute, numărul vizitatorilor zonei a scăzut dramatic după ce autoritățile au cerut românilor să stea în case pentru a combate virusul ucigaș. Iar lovitura de grație a fost dată marți, prin ordinul de închidere a tuturor restaurantelor și cafenelelor din România. În acel moment, pare că Centrul Istoric al Capitalei, care trăia, aidoma unui bolnav grav, doar conectat la aparate, a făcut stop cardiac. Timp de trei ore am colindat arterele faimoase ale Centrului Istoric: Șelari, Smârdan, Lipscani, Covaci, ca să dau doar câteva exemple, și nicăieri nici o mișcare, nici măcar un câine sau o pisică. Am tras cu ochiul prin vitrine, am bătut la uși, am strigat doar-doar cineva ne va răspunde. Toți păreau că au părăsit zona în grabă, lăsând totul care cum au putut, fără să se uite în urmă, fără să le pese ce o să se întâmple. Știți filmele despre orașele acelea terorizate, care se așteptau la atacuri devastatoare? Ei bine așa arăta ieri Centrul Istoric. O singură ușă deschisă am găsit pe strada Franceză la un magazin de suveniruri.
”Nimeni nu a trecut pe stradă, nimeni nu mi-a trecut pragul magazinului”, ne spune sinceră vânzătoarea Simona Jeni. Speriată ne întreabă dacă îi dăm vreo amendă că a deschis. ”Nu mai vin nici eu de mâine, că nu are rost”, recunoaște tristă Jeni. Reacția ei, ne arată foarte simplu starea de spirit care domnea miercuri în Centrul Istoric. Pentru ca să nu se fure mobilierul abandonat, iar hoții să nu fie tentați să pătrundă în clădirile părăsite, intrările și ieșirile din Centrul Istoric sunt păzite de polițiști puternic înarmați și cu veste anti-înjunghiere. ”Vor veni vremuri mai bune”, strigă după noi un polițist după ce vede cum aruncăm o ultimă ocheadă tristă străzilor pustii.
Mihai Morar a închis cafeneaua: "De la zi la zi erau tot mai puțini clienți"
Vedeta de radio și de tv Mihai Morar (38 de ani) are de suferit în afaceri, urmare a pandemiei de coronavirus. Mesajul emoționant, scris pe geamul cafenelei sale, ”Emozia”, și poza în care apare îngândurat, alături de două cunoștințe, în timp ce sorb un ultim cappuccino, au impresionat o țară întreagă. El ne-a povestit despre această situație delicată, însă este convins că lucrurile vor reintra pe făgașul normal. ”De la zi la zi erau tot mai puțini clienți, îi serveam în pahare din plastic, pe terasă, păstram distanța regulamentară, țineam ușa deschisă, dar este vorba acum despre sănătatea mea și a angajaților, a familiilor noastre”, ne-a spus Mihai, vizibil afectat de situația în care se află de altfel toți patronii de localuri din întreaga țară. Nu s-a îndurat să pună lacătul pe cafeneaua din strada Halelor nr.17, până nu a mai băut un ultim cappucino. Mai mult, a lăsat un mesaj emoționant pe geam: ”Vremea grea se va termina cu o cafea bună!”.
”Am scris azi, cu majuscule, pe vitrina de sticlă a cafenelei, cu câteva minute înainte să scoatem espressor-ul din priză și să închidem Emozia până la răsărituri de timpuri bune. Am sorbit azi ultimul espresso, și-apoi un cappuccino turnat în formă de inimă, în bătaia soarelui de primăvară din piațeta cafenelei. Va fi bine”, a scris el, pe Facebook, în dreptul fotografiei, precizând că nu-și lasă angajații fără salarii în această perioadă grea. Emisiunea sa, ”Răi, dar buni!”, va rămâne în grila de programe a postului Antena Stars, dar, prevăzător, a luat măsuri, în caz că sediul Radio Zu, unde are emisiuni, se va închide: ”Am mutat acasă o stație radio de rezervă. Dacă se va închide și clădirea de unde emite Radio Zu, atunci vom face totul de acasă”, ne-a mai declarat Mihai Morar.
Dani Oțil nu se predă! Le trimite clienților mâncare la pachet!
Ca să nu dea faliment cu restaurantul său, ”The Grill”, pe care l-a deschis în zona Herăstrău în urmă cu trei ani și jumătate, Dani Oțil (39 ani), matinalul Antenei 1, s-a adaptat din mers vremurilor grele. El a decis, împreună cu angajații localului, să livreze mâncare pentru acasă. Celebrul patron a și postat de altfel un mesaj pe rețelele sociale, pentru a-și înștiința clienții fideli, dar și alți posibili doritori de preparate delicioase, că bucătarii sunt la datorie.
”Ai ales să stai acasă? Noi ne ocupăm de masă!” a menționat Dani Oțil, care a lăsat și două numere de telefon pentru comenzi. Meniul este tentant: antricot, coaste de vită, vrăbioare, burgeri,salate de somon, dar și alte specialități. Toate acestea le veți putea primi acasă, la pachet. Dani Oțil se va ocupa personal de bunul mers al lucrurilor, servirea urmând a fi cât mai promptă! Și Dani este un bucătar desăvârșit, acasă fiind responsabil cu meniul zilei, după cum a arătat în postările sale, răsfățând-o cu delicatese pe iubita lui, celebrul fotomodel Gabriela Prisăcariu (27 ani).
Citește și:
Colegi la Antena 1, rivali în afacerile cu restaurante
Șomajul tehnic. 6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă patronul te trimite acasă. Ce spune legea