Aici vine Ion Ţiriac să mănânce oaie la ceaun
Soţii Marioara şi Dede Babu şi-au transformat stâna într-un loc pe care turiştii îl vizitează atunci când urcă pe Transalpina. Unul dintre obişnuiţii locului este nimeni altul decât afaceristul Ion Ţiriac. Ciobăniţa de la Stâna Ştefanu spune că miliardarul mănâncă de fiecare dată oaie la ceaun.
Marioara şi Debe Babu sunt doi ciobani din localitatea Novaci care au transformat Stâna Ştefanu într-un loc minunat. Situată pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina (2.145 metri), între Rânca şi Obârşia Lotrului, Stâna Ştefanu e vizitată zilnic de sute de turişti.
Vin mai ales pentru mâncare şi peisaje: „Tocanul este cel mai căutat. I-am dat reţeta lui Horia Vîrlan, dar m-a sunat să-mi spună că nu i-a ieşit”, ne-a mărturisit Marioara Babu.Marioara şi soţul ei se ocupă de mâncarea pe care o servesc, contra cost, turiştilor, dar şi de stână. Printre clienţii fideli se numără şi Ion Ţiriac.
„Vine aproape în fiecare an la stână. Mănâncă preparatele făcute în acelaşi fel pentru toată lumea şi nu strâmbă din nas atunci când mai găseşte câte un rest de la un tăciune care trosneşte în foc. Îi place oaia la ceaun, doar cu sare, pe care o facem aici”, a adăugat ciobăniţa. Dar nu numai mâncarea îi atrage pe turişti, ci şi felul în care cei doi ciobani au amenajat stâna, transformând-o într-un loc rustic, plin de obiecte tradiţionale, specifice unei stâni: cojoace din lână, toiege, burdufuri cu brânză, coarne de berbeci. Mai mult, în interior, Marioara şi Dede au amenajat şi o mică odaie ţărănească.
Marioara povesteşte cum le-a venit ideea să deschidă o stână pentru turişti: „Le era mare drag să oprească aici. Mâncau direct din ceaune, deşi mâncarea era pentru noi. Atunci mi-a venit ideea să amenajez un mic cort şi în fiecare zi să prepar oaie la ceaun, la care nu punem decât sare şi nimic altceva”.Bogdan Babu, fiul băciţei Marioara, spune că turiştii care trec pe la Stâna Ştefanu pot mânca brânză de oaie şi tocan cu 15 lei de persoană. „Avem 60 de oi. Avem şi vaci, şi găini. Putem face tocan de viţel sau celebrul tocan de oaie, în funcţie de ce preferă turistul. Le mai servim mămăligă şi smântână şi suntem darnici! Vindem brânza de oaie cu 20 lei/kg şi cea veche, maturată, o dăm cu 25 lei”, a declarat Bogdan Babu.