Alexandru Repan nu renunţă la scenă. La 79 de ani, joacă în baston
Actor al ”Teatrului Nottara” , Alexandru Repan a împlinit 79 de ani, pe 26 februarie, şi a avut parte de o mare surpriză, din partea admiratorilor săi, care l-au aplaudat minute în şir, după spectacolul ”Vizitatorul”. Cei prezenţi i-au savurat fiecare replică, fiind, pe bună dreptate, un actor care ar fi putut face lesne şi o carieră la Hollywood.
Îndrăgitul actor, care a interpretat o seamă de personaje istorice atât în teatru, cât şi în film, de la Dimitrie Cantemir la Mahomed al II-lea, a fost sărbătorit weekendul trecut pe scena ”Teatrului Nottara”.
Alexandru Repan a jucat impecabil în piesa „Vizitatorul”, însă pe scenă s-a sprijinit în baston, semn că se confruntă cu probleme de sănătate.Printre multele declaraţii făcute la ceas aniversar, Alexandru Repan a mărturisit că la baza carierei sale a stat dragostea pentru teatru.
”Actoria este o meserie frumoasă, iar când îţi place ceva munca nu este un chin. Teatrul este o plăcere, nu mă interesează schimbările politice. Învăţăm textul, mergem pe scenă, lumea ne aplaudă, totul este frumos”, a menţionat el într-un interviu de suflet pentru dcnews.ro.
S-a căsătorit la 50 de ani, când a reîntâlnit-o pe Simona, o mai veche admiratoare, nelipsită de la premierele lui. Femeia nu doar că i-a dăruit dragostea ei, ci şi doi fii minunaţi, Alex şi Mateiu, acum studenţi la Viena: ”Mi-e foarte dor de ei, deşi vorbim zilnic la telefon, le simt absenţa. Noroc că vacanţele sunt lungi şi frumoase, mai merg şi eu la ei”, a mai menţionat artistul.
Alexandru Repan a urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă semnată de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea regie şi aducea în scenă „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, unde îl juca pe Baiazid.
La 14-15 ani, ştia deja pe dinafară o mulţime de roluri din piese celebre. După absolvirea liceului, tânărul Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, dar în acelaşi timp a jucat şi a pus în scenă spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor.
În 1961 a intrat la Institutul de Teatru, unde i-a avut profesori pe Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Foştii lui colegi au devenit, de asemenea, mari nume în teatru şi i-au devenit chiar colegi: Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu şi Olga Bucătaru. În 1968, Horia Lovinescu îl remarcă şi îl aduce în trupa “Teatrului Nottara”, unde joacă şi azi alături de mari actori.
De-a lungul anilor, maestrul şi-a împrumutat vocea unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes precum „Colierul de turcoaze”, „Mihai Viteazul” şi „Rochia albă de dantelă”. A jucat în seriale precum „Lumini şi umbre” şi „Cu un pas înainte” (PRO TV). Anul trecut a apărut în filmul „Apostol Bologa”.