"Am fost cu cozonacul Babka, «La Măruță». Ce notă mi-a dat Andra și de ce e rețeta atât de specială"

16 decembrie 2020 14:38   Vedete românești
Ultima actualizare:

Ediția de Crăciun a concursului "Cozonacul de Aur" face furori în emisiunea lui Cătălin Măruță de la PROTV. Invitată la masa juriului, Andra a gustat săptămâna trecută dintr-un cozonac mai special, însiropat, un cozonac evreiesc, care se face mai mult în Israel, Polonia și Europa de Est, denumit Babka și care, de ceva timp, a fost preluat și la noi. Reporterul Click! Dana Popa, adică subsemnata, pasionată fiind de deserturi și produse de cofetărie, și-a încercat norocul la "Cozonacul de Aur" și a reușit să impresioneze juriul.

Artista Andra a fost de-a dreptul încântată de gustul cozonacului Babka, cu multă nucă și umplutură la vedere, realizată din ciocolată, cacao, zahăr, ouă, arome de rom și coniac, și a dat nota maximă, 10!

Reporterul Click!, cu Babka la PRO TV: "Îi mulțumesc Andrei că mi-a dat nota 10"

“Am avut așa un implus nebun de a participa la concursul «Cozonacul de Aur», de «La Măruță». Nu mi-am dat seama, de fapt, în ce mă bag, că este o adevărată competiție, cu 9 concurenți care își întrec calitățile în bucătărie. Așa că după 20 de ani de presă mondenă chiar m-au copleșit emoțiile când m-am văzut în postura de concurentă în platoul emisiunii, în fața juriului format din Chef Alex Cîrțu, Nea Vasile și Andra, juratul din partea vedetelor. Spre surprinderea mea, am luat note bune și este posibil să ajung în finală. Cel puțin până azi eram prima pe listă, cu 28 de puncte. Nu am mers «La Măruță» cu niciun gând de competiție sau de a câștiga ceva, decât cu mari emoții. Ar fi o mare surpriză și pentru mine să ajung, totuși, în finală și să obțin un loc rezonabil, atât cât să nu mă fac de râs!"

"Am pregătit un Babka cu multă umplutură, un cozonac mai special, de care am auzit și eu anul acesta. Probabil că dacă l-aș fi însiropat mai mult aș fi luat note mai bune, însă având în vedere că a fost pentru a patra sau a cincea oară când l-am făcut, chiar și așa, notele din partea juriului m-au onorat. Profit încă o dată de ocazie să îi mulțumesc Andrei și pe această cale, pentru că mi-a dat nota 10. Am primit două note de 8 de la specialiștii juriului, Chef Alex Cîrțu, respectiv Nea Vasile. Le mulțumesc! M-au făcut să am mai multă încredere în mine. Este o pasiune pe care mi-ar plăcea ca, la un moment dat, să o dezvolt poate chiar într-un business în domeniul HORECA".

"Și pentru că am făcut senzație cu Babka, pe care, cum am spus, și eu l-am descoperit recent, o să vă dezvălui rețeta cozonacului care a fost pe gustul Andrei. Este, într-adevăr, un cozonac de 10 dacă știi exact tehnica realizării lui și dacă reușești să îl faci ca la carte! Mi s-a recomandat să fac coca puțin mai dulce. Sper ca următorii mei cooznaci Babka să fie cât mai aproape de perfecțiune!

Ce este Babka, cozonacul jurizat de Andra "La Măruță"

Așa cum spuneam, Babka este un cozonac european, puțin altfel decât cozonacul clasic cu care ne-am obișnuit. Faptul că este cu umplutura la vedere, având o tehnică mai specială de împletit, și că se însiropează cu un sirop realizat din apă, zahăr și alcool, în cazul meu coniac, face diferența.

Rețeta pentru 2 cozonaci Babka

  • Ingrediente

550 grame făină T48

80 grame lapte

150 grame unt rece

100 grame zahăr

3 ouă

65 grame gălbenuș

3 grame sare

Pentru maia aveți nevoie de 25 grame drojdie proaspătă, pe care o puneți într-un recipient rotund, mai înalt, și pe care o amestecați cu o linguriță de zahăr, 2 linguri făină și 65 grame lapte călduț și o lăsați să se “umfle” puțin, să devină preferment. Se folosește după 10-15 minute, timp în care a dospit la cald.

  • Mod de preparare

Până se pregătește drojdia pentru altuat, în castronul de mixer se spumează oul cu zahărul, gălbenușul și sarea, în cantitățile amintite mai sus. Se adaugă apoi drojdia dospită, prima cantitate de făină, cât pentru 2 cozonaci și laptele. Ingredientele se amestecă la mixer până când aluatul devine omogen. În același timp puteți adăuga și aromele de rom, coajă de portocală rasă sau/și coajă de lămâie, după gust.

La final se adaugă cele 150 de grame de unt rece, tăiat cubulețe și se amestecă în aluat. După ce s-a topit și untul, deșertăm aluatul într-un castron, îl acoperim cu folie și îl ținem la frigider peste noapte.

În momentul în care scoatem aluatul de la frigider, trebuie să ne grăbim puțin. Cu cât este mai rece, se modelează mai ușor. Aluatul se separă în părți egale și se întinde cu un sucitor, ca la un cozonac normal. Foaia se unge cu crema pentru cozonac și se rulează. Ruloul se taie pe suprafață, în părți egale, și se împletește cu umplutura în sus sau la vedere. Se pune astfel într-o formă și se mai lasă la dospit timp de 2 ore, până observați că își dublează volumul. Apoi se bagă la cuptorul încins la 165 de grade. Se coc până se observă că se rumenesc. Eu îi las timp de 40-45 de minute, după caz. Mai repede am observat că nu se fac. După ce se scoate din cuptor și se mai răcește, Babka se însiropează cu un sirop realizat din apă, zahăr și alcool -  coniac. Se pun la fiert 300 gr apă cu 300 gr zahăr și după ce se topește zahărul, și siropul se răcește, se adaugă puțin coniac, în funcție de gustul fiecăruia.

  • Sfaturi pentru umplutură

Crema cu care se umple cozonacul se face din 300 grame nucă, 125 grame zahăr pudră, 3 linguri cacao, 80 grame ou, 30 grame alcool, coniac. Eu mai pun și esență de rom peste, și câteva biluțe de ciocolată, ca să fiu sigură că umplutura iese după gustul meu. Poftă bună!”

Emisiunea poate fi vizionată aici

Mai multe