Amza Pellea, la un pas să fie scos din «Nea Mărin miliardar»
Ar fi fost păcat! Supărat pentru că îndrăgitul actor Amza Pellea îi ceruse să fie trecut şi el ca regizor al peliculei “Nea Mărin miliardar”, Sergiu Nicolaescu a discutat cu scenaristul Vintilă Corbul să-l înlocuiască pe olteanul din Băileşti cu Mircea Diaconu. Din fericire, n-a fost cazul, fiindcă Amza a fost convins să rămână implicat în proiect ca actor şi ca scenarist.
Cu 14.645.586 de bilete vândute în cinematografe, „Nea Mărin miliardar“, care a avut premiera pe 5 februarie 1979, este cea mai populară peliculă românească din toate timpurile. Succesul de public al peliculei regizate de Sergiu Nicolaescu s-a datorat în primul rând uriaşei popularităţi a lui Amza Pellea şi a dublului rol din film: personajele Nea Mărin şi Marlon Juvett. În arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii există două dosare de urmărire informativă pe numele cineastului Sergiu Nicolaescu, scrie “Weekend Adevărul”.
Una dintre stenogramele discuţiilor sale telefonice, aflată la unul dintre dosare, din 17 martie 1978, dezvăluie câteva secrete din spatele filmului „Nea Mărin miliardar“. Mai exact, supărat că Amza Pellea i-a cerut să figureze ca regizor al peliculei, alături de el, Sergiu Nicolaescu l-a sunat pe scenaristul Vintilă Corbul, căruia i-a spus că, în cazul în care Amza îi “mai face greutăţi“, fie renunţă la film, fie îl va înlocui pe actor cu Mircea Diaconu în distribuţie.Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, actorului oltean i s-ar fi făcut o mare nedreptate. Personajul „Nea Mărin“ este creaţia lui Amza Pellea, care s-a identificat cu rolul până la contopire. Practic, „Nea Mărin“ s-a născut o dată cu actorul, la Băileşti.
Până la urmă, Amza Pellea şi Sergiu Nicolaescu au ajuns la sentimente mai bune, astfel încât acesta din urmă a rămas singurul regizor al filmului, iar scenariul a fost semnat de trei persoane: Vintilă Corbul, Eugen Burada şi Amza Pellea. Aşa s-a născut filmul care avea să facă neîncăpătoare sălile de cinema din Republica Socialistă România.
Click! spune
Filmările la „Nea Mărin Miliardar” au început pe 25 iulie 1978, la Bucureşti, au continuat pe litoralul Mării Negre, în special la Olimp, la Snagov şi la Otopeni. Filmările s-au încheiat pe 25 septembrie. O secvenţă a fost filmată ulterior, pe 7 decembrie, în aeroportul din Frankfurt.«Nea Mărin şi fantomele», filmul care nu s-a mai făcut
În afara lui Amza Pellea, prezent în dublu rol, Mărin Juvete şi Marlon Juvett, distribuţia i-a inclus, printre alţii, pe Draga Olteanu-Matei (Veta), Sebastian Papaiani (Gogu), Jean Constantin (Teach), Ştefan Mihăilescu-Brăila (Doe), Ştefan Bănică (Poe), Cornel Gîrbea (Peach), Colea Răutu (Directorul), Stela Popescu (Vampa), Mihai Mălaimare (Sache), Brânduşa Manu (Samantha Juvett) şi Puiu Călinescu (Colombo).
Succesul acestei pelicule l-a impulsionat pe Sergiu Nicolaescu să încerce şi realizarea unei continuări, „Nea Mărin şi fantomele“, proiect care nu s-a mai materializat, din cauza dispariţiei premature a lui Amza Pellea, pe 12 decembrie 1983.