Andreea Raicu ştie 6 reţete delicioase cu dovleac
Toamna nu e toamnă dacă nu mănânci dovleac! Ai atâtea motive! Este ieftin, uşor de preparat, gustos atât ca desert, cât şi ca fel principal, în plus are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Pasionată de gătit, Andreea Raicu vă dă 6 reţete delicioase, gata în mai puţin de o jumătate de oră.
Tartă cu nuci pecan, fără blat
Ingrediente: Pentru cremă – 500 g piure de dovleac, 3 linguri ulei de cocos, 1 cană de nuci caju hidratate, 1 măr, 2 linguri sirop de agave, 1 praf de sare, puţină scorţişoară, nucşoară, cardamom şi seminţe de cânepă. Pentru topping – ½ cană fulgi de ovăz, 2 linguri ulei de cocos, 2 linguri sirop de agave şi ½ cană nuci pecan mărunţite.
Mod de preparare: O tavă (preferabil cu fundul detaşabil) se unge cu o lingură de ulei de cocos, se tapetează cu seminţe de cânepă. Restul ingredientelor se mixează cu un blender până se obţine o consistenţă cremoasă, care se toarnă în tavă şi se dă la cuptor (200 de grade) pentru 30 de minute. Între timp, se pregăteşte toppingul, amestecând cu degetele toate ingredientele, se presară peste tartă şi se continuă coacerea. Se serveşte cel mai bine a doua zi, rece.
Terci de ovăz cu ghimbir şi nucă
Este ideal dimineaţa, la micul dejun.
Ingrediente: 300 g dovleac, 1 linguriţă sirop de arţar, ½ linguriţă scorţişoară, ½ linguriţă de ghimbir ras, ½ cană cu fulgi de ovăz, puţin lapte vegetal sau apă.
Mod de preparare: Dovleacul se poate face la cuptor sau fiert, după ce l-ai descojit şi tăiat în bucăţi mai mici. Varianta coaptă va fi întotdeauna mult mai gustoasă. Apoi se pasează în blender împreună cu restul ingredientelor, mai puţin fulgii de ovăz, care se adaugă ulterior. Totul se pune într-o cratiţă pe foc timp de un minut şi se amestecă. Se ornează cu nucă prăjită sau cu seminţe de dovleac.
Smoothie cu dovleac copt
Ingrediente: 1 cană cu lapte de migdale, 2-3 linguri piure de dovleac copt, ½ banană congelată, ¼ linguriţă cu nucşoară, puţină scorţişoară.
Mod de preparare: banana congelată se mixează în blender cu laptele de migdale, se adaugă condimentele şi piureul de dovleac. Vei obţine o băutură cremoasă, răcoritoare şi aromată.
Lasagna
Ingrediente: 200 g ceapă roşie tăiată solzişori, 4 căţei de usturoi tăiaţi feliuţe, 2 linguri ulei de rapiţă, 1 kg baby spanac, 180 ml iaurt semidegresat, 100 g brânză semidegresată tăiată cubuleţe, o lingură şi jumătate de făină, una de sare, un dovleac de circa 500 g, 2 ouă mari, 120 g brânză ricotta, 50 g brânză Gruyerre răzuită.
Mod de preparare: se sotează ceapa şi usturoiul timp de 4 minute, se adaugă spanacul şi să găteşte până scade. Într-un blender se amestecă laptele cu iaurtul şi cu brânza, se adaugă făina, sarea şi ouăle. Dovleacul se curăţă de coajă şi se taie în felii subţiri, pornind de la gât în jos. Feliile se gătesc timp de 4 minute în cuptorul cu microunde, până devin moi. Într-un vas uns cu ulei, se pune un strat de iaurt, o felie de dovleac, o treime din cantitatea de ricotta, o treime din mixul de spanac şi o treime din iaurtul rămas. Se repetă procedura de încă două ori. Deasupra se presară branza Gruyerre şi se găteşte 50 de minute.
Cea mai aromată supă
Ingrediente: 2 linguri ulei de măsline, 1 ceapă tocată, 2 căţei de usturoi, ½ boabe de coriandru, 1 linguriţă de chimen măcinat, ½ linguriţă de nucşoară, 1 kg de dovleac, 2 cartofi mici, 1 litru de apă sau de supă de legume, seminţe de dovleac şi de cimbru pentru decor.
Mod de preparare: ceapa tocată se căleşte 2 minute într-o tigaie cu ulei, se adaugă usturoiul, boabele de coriandru, chimenul şi nucşoara. După un minut, se adaugă dovleacul curăţat de coajă şi tăiat cuburi, cartofii tăiaţi şi apa. Se lasă la fiert timp de 30 de minute, apoi se mixează. Se asezonează cu sare şi piper, apoi se decorează cu seminţe.
Tartă fără gluten
Ingrediente: Pentru blat, e nevoie de 256 g de făină de migdale sau de alune, puţină sare de Himalaya, 2 linguri ulei de cocos, 1 ou. Pentru umplutură – 700 g piure de dovleac, 3 ouă, 60 ml lapte de cocos sau de migdale, 60 ml sirop de arţar, 1 lingură pudră de scorţişoară, 1 linguriţă amestec de condimente (cuişoare, nucşoară şi ghimbir), 1 linguriţă extract de vanilie, un praf de sare.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru blat până se obţine o compoziţie omogenă, care se pune pe fundul unei tăvi de tarte şi se presează într-un strat uniform. Apoi se amestecă piureul de dovleac şi ouăle, se adaugă laptele vegetal şi restul ingredientelor. Se toarnă peste blat şi se dă la cuptor timp de 30 de minute, acoperind tava cu folie de aluminiu şi încă 15-20 de minute fără folie.
Beneficiile dovleacului
Dovleacul conţine betacaroten, un puternic antioxidant care protejează pielea şi previne îmbătrânirea.
Conţine fibre, proteine, vitamina A, C, E, B, K, calciu, potasiu şi magneziu. 100 de grame de dovleac conţin doar 26 kcal, astfel că este desertul permis oricui, în curele de slăbire, pentru că dă o senzaţie de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii.
Întăreşte imunitatea, reduce nivelul colesterolului rău, reglează glicemia şi scade necesarul de insulină, previne constipaţia, e un bun detoxifiant şi anihilează toxicitatea altor alimente.
Singurul efect advers, dacă mănânci prea mult, este acela că pielea ta poate căpăta o culoare gălbuie, din cauza betacarotenului. Procesul se numeşte carotenemie, însă nu ridică nici un fel de probleme. Betacarotenul nu este toxic şi, după o pauză, pielea va reveni la normal.