Andrei Aradits face haos în bucătărie
Actorul Andrei Aradits, jurat la „Te cunosc de undeva” (Antena 1), şi-a mai descoperit o pasiune – gătitul. A luat-o atât de mult în serios încât şi-a lansat chiar un blog culinar. Experimentează tot felul de reţete şi se bucură ca un copil când mâncarea îi iese bună. Totuşi, până la final, bucăria lui arată de parcă au călcat-o turcii.
Andrei recunoaşte că nu se „pricepe” cu adevărat la bucătărie. „Bat câmpii cu graţie. Când te pricepi şi eşti profesionist, poţi anticipa rezultatul, iar factorul de risc e minim. La mine e mai palpitant, şansa ca mâncarea să iasă un dezastru e mare, dar şi satisfacţia şi adrenalina sunt la fel. Mă bazez pe noroc”, spune actorul.
Nici de reţete nu se ţine. Le consideră doar un „ghid”. „Până la urmă, să nu supraestimăm importanţa ei, e o reţetă de mâncare, nu o poruncă evanghelică”, adaugă juratul.În timpul experimentelor sale, bucătăria devine un adevărat câmp de luptă. Murdăreşte de trei ori mai multe vase decât ar fi nevoie, stropeşte, varsă, arde... „Circotecă!”, explică Andrei. Asta spre disperarea soţiei sale, Andreea, care şi-a asumat rolul ingrat al curăţeniei de după. „La noi, sarcinile sunt împărţite: eu gătesc, iar soţia spală vasele. Ea e salvarea mea”.Pe cât de mult îi place să gătească, tot atât îi place să şi mănânce. Pofticios, gustă din toate şi de multe ori uită să „pună frână”. „Din păcate, nu mai am arderile din tinereţe, când înfulecam 10 burgeri fără consecinţe. Acum trebuie să mă mai abţin, altfel nu intru în costumele de la «Te cunosc de undeva!». Tot Andreea mă ţine în frâu. Ajunge o privire şi ştiu că nu mai e cazul să comand şi o a doua friptură”.
Soţia e cea care spală vasele
Andrei Aradits şi-a lansat de curând o “emisiune culinară” din propria bucătărie. Este vorba despre un proiect online ce cuprinde filmuleţe scurte în care prezintă, într-un mod amuzant, cum învaţă el să gătească după reţete dificile.
“Singurcook.ro e un blog cu peripeţii din bucătărie… cu aragazul meu vechi şi cu lingura mea de lemn. O emisiune altfel din apartamentul meu din cartierul Colentina. Pentru că emisiunile de cooking sunt de obicei didactice, cineva «care ştie» te învaţă pe tine, care nu ştii. Eu nu ştiu, mă împiedic, mi-e greu, eu vreau să învăţ... şi asta mi se pare o aventură nostimă”, mai spune Aradits.
Scoici cu brânză pane
Iată o reţetă simplă „à la Andrei”. Ai nevoie de midii proaspete, tirokafteri (un fel de cremă de brânză iute) şi ouă. Tirokafteri se face amestecând nişte feta cu un pic de smântână, ardei iute tocat, piper şi boia. Trebuie să aibă consistenţa brânzei de vaci.
Arunci scoicile în apa fiartă până se desfac, le cureţi şi păstrezi jumătatea de carapace cu carne. Pui apoi brânză în scoică, presezi bine. O tăvăleşti în ou şi o pui la prăjit.