Ani Creţu şi misterul celor 5 ţinute
Câte dintre voi nu aţi intrat măcar o dată în viaţă într-un second hand? Câte nu v-aţi găsit lucruri interesante, dar, de ruşine, aţi păstrat cu străşnicie secretul originii lor? Ei bine, nu sunteţi singure. Se întâmplă şi la case mai mari. Oameni cu dare de mână, vedete şi chiar designeri vestimentari îşi cumpără haine la mâna a doua. Actriţa Ani Creţu a încercat şi ea experienţa.
Ca mulţi alţii, Ani Creţu a avut mereu preconcepţii legate de a purta haine după altcineva. Însă recent a cercetat fenomenul second hand-urilor şi a constatat că multă lume bună intră în astfel de magazine. Ne confirmă acest lucru Adriana, vânzătoare într-un second hand de pe Calea Moşilor din Bucureşti: „Vin aici doctori, directori de şcoli, mulţi oameni cu bani. Îşi cumpără haine de firmă, care în magazin ar costa milioane. La noi, hainele sunt pe categorii: cele din categoria A sunt cu etichetă, fără pic de defect, chiar de firmă. Cele de categoria B mai pot avea câte un nasture căzut, iar în categoria C regăsim haine pătate, uzate. Preţul lor face diferenţa”.
Iar preţul este infinit mai mic decât în magazine. Designerul şi stilistul Alexandra Calafeteanu povesteşte că a găsit portofel Louis Vuitton original cu 8 lei, în condiţiile în care în magazinele de fiţe costă 700 de euro, blugi Armani cu 80 de lei sau geantă Cavalli cu 62 de lei. „Mulţi se îmbracă de la second, dar nimeni nu recunoaşte. Eu îmi iau, recunosc. Mă delectează să caut, să descopăr chilipiruri. Mă orientez spre materiale de calitate, hăinuţe noi, cu etichetă. Le combin apoi cu haine de la branduri mari, ultima colecţie, şi nimeni nu-şi dă seama”, mărturiseşte designerul.
A demonstrat că „are ochi” pentru lucruri frumoase zilele trecute, când a intrat împreună cu prietena ei, Ani Creţu, în magazinul Humana, pentru a o ajuta să-şi aleagă nişte ţinute. „Am vrut să le arătăm în primul rând adolescentelor că poţi să arăţi bine şi cu bani puţini. În zilele noastre se face parada modei în şcoli şi acolo există multe frustrări. Nu uitaţi că moda fără atitudine este zero, că omul poartă haina şi nu invers”, atrage atenţia actriţa.
După un scurt raid printre raioane, Alexandra Calafeteanu a ochit câţiva pantaloni, tricouri şi fuste, pe care le-a combinat în ţinute extrem de şic. Deci se poate! Cu mai puţin de 80 de lei, Ani Creţu a fost îmbrăcată din cap până-n picioare. „Probabil acum, că am înţeles ce înseamnă second hand, că mulţi stilişti fac ţinute din aceste magazine, că lumea bună de pe la tv mai calcă pe-acolo, aş putea vedea ca pe-o opţiune cumpărăturile de aici. Dar, după cum mă ştii deja, pentru mine, haina este fix o stare de moment. Dacă am o zi naşpa, mă îmbrac naşpa şi nu prea îmi pasă”, mai spune actriţa.
Sfaturile specialistului
Atenţie ca magazinele să fie autorizate, să nu miroasă în interior, hainele să fie bine curăţate. Alocă-ţi cel puţin o oră. Sigur vei găsi lucruri interesante. Nu trebuie să fie neapărat de firmă, ci să aibă materiale de calitate, finisaje bune.
„Alegeţi hainele din materiale naturale: bumbac, vâscoză, mătase, stofă, piele. Nu recomand încălţările sau lenjeria intimă, din motive de igienă”, spune Alexandra Calafeteanu. Ani Creţu completează: „În afară de igienă, nu e bine pentru coloană să încalţi după altcineva, care are o altfel de călcătură, de mers, faţă de al tău”.
Secretul pentru a găsi lucruri frumoase e să alegi ce ţi se potriveşte, să fii conştientă de defectele pe care le ai, să ştii să le acoperi şi să te orientezi spre lucruri care îţi pun în evidenţă atuurile. Spre exemplu, nu purta pantaloni cu talie înaltă dacă ai fundul lăsat, o bluză cu vedere la buric dacă ai o talie dreaptă sau pantaloni trei sferturi dacă ai picioare scurte”, te mai sfătuieşte specialistul.
PRO: Hainele din second hand sunt ieftine. Unele se vând la kilogram. Fiind aduse din străinătate, calitatea unor produse poate fi chiar mai bună decât din magazinele noastre.
CONTRA: Rişti să aluneci foarte uşor în partea kitch-ului. Multe haine din second hand sunt demodate, provenite de la oameni de toate categoriile sociale.
Nu peste tot sunt chilipiruri. În perioada când marile magazine au reduceri de 50%-70%, unele haine de acolo ajung chiar mai ieftine decât cele de la second hand.