Artista îndrăgită de milioane de români care a sfârșit în sărăcie și uitare. Trista poveste a „Păpușii muzicii românești”

16 aprilie 2025 16:27   Vedete românești

A avut o carieră de succes, în anii comunismului, fiind cerută în spectacole, dar și în amplele emisiuni de divertisment, ale TVR. A decedat la numai 60 de ani, uitată de lume, în sărăcie și mistuită de boală. Angela Ciochină a părăsit această lume abandonată de prieteni și colegi, cu o pensie de toată jena.

Content image

Prin anii ’70, a apărut în muzica ușoară românească o fată frumoasă ca o păpușă, cu o delicatețe catifelată, cu o voce aparte și o prezență scenică discretă. Angela Ciochină. A fost mulți ani, una dintre cele mai talentate şi mai frumoase soliste din anii comunismului.  I se mai spunea și „Păpușa muzicii ușoare românești”.

„Angela Ciochină provenea dintr-o familie bună”

A avut o carieră de succes, în anii comunismului, fiind cerută în spectacole, dar și în grandioasele emisiuni de divertisment, ale TVR. A decedat la doar 60 de ani, în sărăcie și măcinată de boală. Foarte puțini colegi de scenă s-au oferit, în ultimii ei ani de viață, s-o ajute. Octavian Ursulescu, marele prezentator de evenimente, păstrase însă o legătură de suflet cu artista, și după ce ea nu a mai strălucit în lumina reflectoarelor.

Angela Ciochină provenea dintr-o familie bună, tatăl său era preot într-o comună din jud. Neamț (în casa părintească se și retrăsese, ajungând într-o stare deplorabilă, înșelată se pare de o prietenă în care a avut încredere).

Și sora sa, Julieta, a avut talent artistic, fiind absolventă a Institutului de arte plastice, dar, ca un blestem, și ea s-a prăpădit înainte de vreme. Angela a absolvit Conservatorul, poseda ceea ce se cheamă «ureche muzicală absolută», a fost un timp profesoară la Școala populară de arte, a cântat mult în Turcia, unde era apreciată, începuse să și compună.

Am luat-o în multe din spectacolele organizate de mine, în Dacia mea (iar la Titu am mers, împreună cu Corina Chiriac, în Oltcit-ul Angelei), o vizitam, locuia nu departe de mine, într-un bloc din Colentina, schimbam casete video cu filme și muzică”, a declarat cu ceva timp în urmă Octavian Ursulescu, pentru playtech.ro.

Ultima întâlnire cu artista

El a vorbit și despre ultima lor întâlnire, undeva, pe colț, la Lizeanu, când Angela Ciochină avea nevoie de un  ajutor financiar: „Nu-mi explic cum a ajuns într-o stare deplorabilă, și-a neglijat sănătatea, poate a căzut în depresie. Adusă la București, într-un cămin, a avut-o alături pe inimoasa Marcela, soția compozitorului George Natsis. Ultima oară când am văzut-o pe Angela Ciochină a fost în colț, la Lizeanu, ne-am întâlnit s-o ajut cu o sumă de bani, ca să-și reînnoiască pașaportul, atunci mi-am dat seama că nu e ceva în regulă.

N-o să uit niciodată cuvintele ei: «O să vi-i dau înapoi, domnule Tavi!». De parcă asta mai conta…Așa era ea, educată, politicoasă”, mai povestit Octavian Ursulescu.

Angela Ciochină s-a stins din viaţă pe data de 7 iulie 2015, la vârsta de 60 de ani. N-a avut nici cine să-i aprindă o lumânare, în ultimele clipe de viaţă, căci locuia singură. A fost găsită fără suflare de menajeră, care a chemat Salvarea, însă doctorii n-au mai putut decât să constate decesul.

Solista suferea de depresie, în urma decesului tatălui ei, preotul Valerian, iar mai apoi fusese diagnosticată cu ciroză hepatică. În cadrul unui interviu, cântăreața a vorbit despre problemele ei de sănătate:

Dacă o să am scaunul cu rotile acasă, sper să pot ajunge în cămăruţa mea, la pianină. Nu trebuie să ne fie frică sau ruşine de un scaun cu rotile. Îl facem ca pe un decor cu note muzicale.

Mă simt mult mai bine. După mult timp, mă simt bine. Mulţumesc tuturor pentru încurajări. Oamenii trec prin foarte multe în viaţă, dar trebuie să fim puternici. Nu cred că e bine să luăm viaţa aşa cum ni se dă, e bine să luptăm. Tot ce-mi doresc e să pot urca din nou pe scenă“, mărturisea Angela Ciochină, la Pro TV, cu câțiva ani înainte să părăsească această lume.

Despre Angela Ciochină

Născută pe 17 aprilie 1955, în comuna Urecheni, Angela Ciochină a absolvit Conservatorul din București în 1978 şi a fost colegă în camera de cămin cu o altă fostă solistă cu voce de aur, Mihaela Runceanu. Ca o coincidență ciudată, și ea a fost găsită moartă în casă, în 1989 (a fost ucisă cu bestialitate de un apropiat pe care îl primise în locuința ei, ca să se uite la video). După absolvirea facultăţii, a fost angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei.

În anul 1976, Angela, care câștigase deja mai multe trofee la concursuri naționale, a participat la Festivalul „Mamaia” cu patru piese, la „Creație”. Românii au plăcut-o imediat pentru vocea caldă și prezența diafană. A început să facă turnee naționale și în străinătate. A lansat câteva șlagăre de succes, precum „Eşti numai tu”, „Odată cu cântecul” (George Grigoriu), „Am vrut” (Dan Stoian), „Salcâmul de pe strada mea” (Cornel Fugaru), „Un copil” (Jolt Kerestely), „Marea mea” (Horia Moculescu).

Declinul solistei a survenit din ziua în care sora Angelei a încetat din viață. Universul său, și așa fragil, a primit prima palmă la decesul surorii sale Julieta, absolventă a Institutului de Arte Frumoase. Din acel moment, părinții au devenit pentru ea totul, mergea în comuna nemțeană în care tatăl său era preot, de fiecare dată când putea. Iar când și-a pierdut și părinții, Angela Ciochină s-a trezit brusc singură pe lume, fără sprijin, și s-a îmbolnăvit grav.

S-a retras la sfârșitul anilor ʼ80, dar spera să revină pe scenă și să învingă boala care-i măcina trupul: ciroză hepatică. Angela Ciochină s-a stins din viaţă pe 7 iulie 2015, la vârsta de 60 de ani.

Mai multe