Bebe Cotimanis şi-a pus viaţa în pericol

25 noiembrie 2015 0:00   Vedete românești
Ultima actualizare:

S-a tras cortina peste Teatrul Nottara! Era şubred, de aproape 70 de ani, iar blocul în care se afla este pericol public. De luni a fost închis pentru spectatori, deoarece a intrat în vigoare legea care interzice activităţile publice în clădiri care se pot prăbuşi la cutremur. Cât de riscant este să intri în teatru ne-au spus chiar actorii.

Clădiri simbol ale Capitalei, cum ar fi Teatrul Nottara, Cinema Patria sau Club A, se află pe lista neagră a Primăriei Generale. Au bulină roşie în acte şi sunt încadrate în casa I de risc seismic. Cu alte cuvinte, sunt un pericol public şi trebuie închise. Ceea ce s-a şi întâmplat. Teatrul Nottara, aflat pe Bd. Magheru, are deja lacătul pe uşă. La intrare au fost lipite afişe care-i anunţă pe trecători că din 23 noiembrie 2015 au fost suspendate toate spectacolele din programul actual. Chiar şi aşa, actorii nu au renunţat să vină la serviciu. Vin şi repetă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Doar ochii le trădează suferinţa enormă pe care o trăiesc. Cu toate astea sunt conştienţi de faptul că blocul la parterul căruia se află teatrul este ”mâncat” de timp.

”A murit o parte din istoria teatrului odată cu închiderea lui, dar cu siguranţă era un pericol atât pentru spectatori, cât şi pentru noi. Jucam cu cheile de la maşină în buzunar, gata să fug. Mai ales când jucam la subsol. Nu e de joacă. Să te prindă un cutremur cu 400-500 de oameni în sală, n-ai cum să-i salvezi pe toţi. E trist, dar e bine că s-a închis. Găsim noi unde să jucăm. Teatrul nu moare niciodată”, ne-a mărturisit Bebe Cotimanis. Chiar dacă s-ar găsi bani, iar toţi locatarii ar fi de acord cu consolidarea blocului, lucrările nu ar putea începe. Şi asta pentru că blocul construit în 1948 de arhitectul Liviu Ciulei este în litigiu. Rudele acestuia l-au revendicat, iar până la o decizie definitivă a instanţei nimeni nu se poate atinge în vreun fel de clădire. 

Și Teatrul Foarte Mic și-a închis ușile

În aceeași situație ca „Notarra” se află și Teatrul Foarte Mic din Capitală. Conducerea acestuia a anunțat, ieri, că își întrerupe activitatea. „Clădirea în care funcționează Teatrul Foarte Mic este pe lista imobilelor expertizate tehnic și inclusă în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public”, a informat Teatrul Foarte Mic, într-un comunicat. Se pare că și Cinematograful „Patria” s-a închis din aceleași considerente. Mai exact, dacă nu-și suspendă activitatea, instituțiile care funcționează în astfel de clădiri riscă să primească amenzi între 50.000 și 70.000 de lei, să fie închise definitiv și nici măcar angajații să nu mai aibă voie să intre în clădire. 

Cinematograful Dacia, scos la vânzare pe OLX

Vreţi să aveţi propriul cinematograf? Îl puteţi cumpăra acum de pe internet. Pe site-ul OLX proprietarul clădirii a postat un anunţ privind vânzarea cinematografului Dacia din Bucureşti, pentru 750.000 de euro, precizează metropotam.ro. Cinematograful este situat pe Calea Griviţei, iar clădirea a fost inaugurată în anul 1930, având o suprafaţă construită de 592 de metri pătraţi. Sala de cinema se află pe lista monumentelor istorice din Bucureşti, nefiind permisă demolarea acesteia, ci doar reabilitarea exterioară şi interioară prin păstrarea elementelor de stil architectonic protejate, menţionează anunţul postat pe OLX. «Gradul de conservare interioară şi exterioară este redus fără a apărea însă pe lista imobilelor cu grad de pericol seismic ridicat», scrie în anunţ George S.

«Asta e casa mea şi nu plec»

Ion Haiduc, actor: “Asta este casa mea şi nu plec. Unde să mă duc? Să joc în faţa Guvernului? Teatrul arată foarte bine. Cine îmi garantează mie că blocurile construite în anii ‘80 nu vor cădea la un seism? Lăsaţi oamenii să vină la teatru! Nu suntem cârciumă ca să ne închideţi”. Ion Haiduc locuieşte chiar în blocul cu teatrul. 

Dan Bordeianu, actor: ”Legea trebuie respectată, dar trebuie găsite soluţii. Nu se poate să ne plimbăm din teatru în teatru. Avem 33 de piese care se joacă şi alte trei în repetiţii, avem camioane întregi cu recuzită. E adevărat că m-a prins cutremurul de două ori pe scenă şi nu a fost deloc plăcut. Sala de sus s-a golit imediat, iar de la subsol au ieşit doi spectatori. Abia aşteptam să se termine ca să pot pleca cât mai repede”.

Marinela Ţepuş, directoarea teatrului: ”A fost făcută o expertiză în 1997, dar nu se mai găsesc documentele. Ni s-a acceptat o alta. În cazul în care expertiza arată că blocul se încadrează la risc seismic I ne mutăm provizoriu. Probabil că la Arcub”. 

Anica Ionescu, preşedintele blocului: ”Suntem de acord să se consolideze blocul, dar fără să părăsim locuinţele. Se pot face lucrările pe stâlpii exteriori, nu pe grinzi. Noi ştim că blocul nostru este foarte solid şi că la construcţia lui s-a folosit o reţetă de ciment superioară. Nu avem crăpături în pereţi”. 

Mai multe