Benone Sinulescu: «Am făcut 250 de litri de suc de roşii»

5 octombrie 2016 20:22   Vedete românești
Ultima actualizare:

Se anunţă cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani, dar Nea Beni poate sta liniştit, căci şi-a făcut rezerve serioase, ca-n vreme de război! Şi-a dublat cămara, şi-a mai pus câteva rafturi, pentru a încăpea produsele bio făcute chiar de mâinile lui.

Benone Sinulescu (79 de ani) şi-a burduşit cămara cu produse bio, realizate chiar de el şi de soţia sale, Lenny, în căsuţa lor de la Bârzava, Arad, unde s-au retras în urmă cu câţiva ani, departe de agitaţia Capitalei.

“Am făcut cât pentru un batalion…  Avem 250 de litri de suc de roşii, 20 de borcane de zacuscă de vinete, reţeta tradiţională, 15 borcane de dulceaţă de ardei iute, pe care o folosim la fripturi, apoi avem un fel de ghiveci cu ardei copţi, altul cu fasole verde, morcovi şi ţelină. Am mai făcut un preparat care se numeşte ”pişcăciune”, pentru că nouă ne place puţin picant, am făcut zarzavaturi de tot felul pentru tocăniţe şi ciorbe şi bureţi negri marinaţi, care cresc pe fag”, spune Benone Sinulescu exclusiv pentru cititorii Click! În cămara artistului se mai găsesc: murături, compoturi, dulceţuri, gemuri şi magiunuri de tot felul: de gutui, pere, mure, vişine, caise, coacăze şi nuci. O specialitate a sa este dulceaţa de trandafiri din grădina de la Bârzava, magiunul din prune verzi şi prune coapte de la Siriu, dar şi o pastă de măceşe. Acum, să tot vină iarna!

Şi iarna a şi venit. Un val de aer venit cu repeziciune de la Polul Nord ne aduce frig, primele ninsori consistente, rafale de vânt şi ceaţă. Meteorologii au înregistrat –4˚C în Maramureş, unde de la prima oră a dimineţii de ieri a început să ningă. A fost ”cod galben” de vânt puternic - până la 70 km/h - în Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Olt. Şi în nordul ţării, în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, la altitudini mai mari de 1.000 metri, a nins şi vântul a bătut în rafale. Până la orele prânzului, stratul de zăpadă a crescut în aproape toată zona montană. Meteorologii ANM spun că pe Semenic zăpada atinge 16 cm, iar la Bâlea Lac era strat de zăpadă de 15 cm. A fost restricţionat şi primul drum naţional, din pricina zăpezii spulberate de rafale de vânt. Pe Transalpina se circulă cu viteză mică şi e obligatoriu să ai maşina echipată de iarnă.

Mai multe