"Bucătarul Iadului" te învaţă reţeta secretă de mucenici
Unii abia aşteaptă cele 40 de pahare, alţii, delicioşii mucenici. Luni, 9 martie, creştin-ortodocşii se pregătesc pentru sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, iar cu această ocazie, restaurantele din Capitală şi-au adaptat şi ele meniurile. Chef Cătălin Scărlătescu va găti o cantitate record: 2.000 de porţii de mucenici.
Aglomeraţie mare în agenda lui chef Cătălin Scărlătescu (42 de ani). Filmează de zor pentru emisiunea „Hell’s Kitchen - Iadul Bucătarilor”, care va reveni lunea aceasta, de la 20.30, la Antena 1, dar el transpiră din greu şi la bucătăria restaurantului la care lucrează. De parcă ar vrea să concureze pentru Cartea Recordurilor, carismaticul bucătar şi-a propus să facă mucenici pentru toţi clienţii care vor trece pe 9 martie la “Berăria H” din Herăstrău. “Mie îmi plac cei munteneşti. Am crescut cu ei. Anul ăsta o să fac şi eu la berărie mucenici pentru 2000 de oameni”, ne-a spus chef Cătălin.
«În copilărie furam mucenici de la vecina»
Preţul nu l-a fixat încă, pentru că depinde de cantităţile de ingrediente folosite, dar ne-a asigurat că va fi pentru orice buzunar. Juratul de la “Hell’s Kitchen” şi-a amintit şi câteva năzdrăvănii din copilărie legate de această sărbătoare. “Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la ţară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. De fiecare dată, împreună cu fiica ei şi cu ceilalţi băieţi cu care eram prieten, mergeam la ea şi, pe furiş, îi luam mucenicii. Erau atât de gustoşi! Aveam şi o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi şi fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna, pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuţi de tanti Lenuţa din acele borcane. Când am mai crescut, m-am gândit că biata femeie ştia că îi furăm din mucenici şi tocmai de aceea şi făcea atât de multe oale”, a mai declarat chef Cătălin pentru Click!
Mucenici munteneşti
Pentru aluatul de covrigei: 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduţă, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei;
Pentru zeama de la mucenici: 2-3 litri apă, 350 g zahăr, coajă de lămâie, 1 praf sare, zahăr vanilat, 1 lingurita scorţişoară, 800 g nucă măcinată, esenţă de rom;
Iată cum îi preparăm: Se pune făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se frământă coca câteva minute și se lasă la crescut (câteva minute). Aluatul se întinde cu sucitorul, se taie fâșiuțe şi se formează opturi mici. Se opăresc câteva minute, se pun în sită, la scurs, apoi se bagă în cuptor, la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească. Separat, puneți o oală cu 3-4 litri de apă la fiert și după ce dă în clocot adăugați zahărul și mirodeniile. La sfârşit, adăugați nuca măcinată, dar și mucenicii. Poftă bună!
«Îmi plac cei muntenești»
Coleg de juriu cu chef Cătălin Scărlătescu în emisiunea culinară de la Antena 1, chef Florin Dumitrescu (28 de ani) preferă și el tot mucenicii muntenești. Mai ales că este mare amator de dulciuri, așa cum se tot laudă la TV. “Am și acum în minte gustul unic al mucenicilor făcuți de bunica. Îmi plac cei muntenești. Probabil pentru că în familie la noi se făcea numai acest tip”, a declarat, pentru Click!, celebrul bucătar.
«Soția face în fiecare an mucenici»
Tot din familie are și chef Sorin Bontea (45 de ani) secrete despre mucenici. “Mama făcea în casă mucenicii, manual. Făcea coca, o lăsa să se usuce puțin, apoi forma cu degetul niste cercuri din cocă, pe care le fierbea. De la ea am învățat să fac. Acum soția se ocupă în fiecare an, iar copiilor le plac chiar foarte mult. Eu nu prea mănânc doar îi gust, nu sunt un mare fan al lor. Sunt obișnuit cu cei muntenești”, ne-a povestit chef Sorin.
Ce spune tradiţia
În sudul ţării, în Muntenia, tradiţia spune că Sfinţii Mucenici, 40 la număr, s-au sacrificat pentru credinţă, aruncându-se în lac. În cinstea lor se fac colăcei mărunţi care se fierb în zeamă cu miere şi scortişoara, în amintirea lacului în care au fost aruncaţi ostaşii creştini martirizaţi. De asemenea, mucenicii se dau de pomană pentru sufletul morţilor şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Vino astăzi la mucenicii-gigant!
Mucenici unşi cu miere şi presăraţi cu nucă vor fi oferiţi de gospodinele din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, celor ce vor trece pragul târgului organizat în acest weekend, în Capitală, la Agronomie. “În satele din Moldova şi Bucovina tradiţia se păstrează şi astăzi, astfel că pentru ziua de 9 martie gospodinele fac din aluat de cozonac mucenici împletiţi în formă de opt, copţi în cuptor. Îi însiropează cu miere de albine şi-i tăvăleşte prin miez de nucă. Apoi îi sfinţesc la biserică şi îi împart de sufletul celor adormiţi”, explică Gabriela Mateiuc care e tradiţia în satele din Nordul Moldovei. Special pentru acestă ediţie a târgului femeile au pregătit mucenici uriaşi de 1 metru înălţime şi 0,80 m.
«Târgul Mucenicilor», şi în Piața Obor
Amatorii de mucenici sunt așteptați azi, pe platoul central al Pieței Obor din Capitală, la un festin culinar. Începând cu ora 10.00 se vor pregăti din cei ”munteneşti”, într-o oală de 500 l (2.500 de porţii). Pentru coacerea lor se vor folosi nu mai puţin de 50 kg de făină, 3 kg de nucă, 10 kg de miere, tot atâtea de zahăr, 20 kg de lămâi şi 2 kg de şcorţişoară. În același timp, la un cuptor special se vor pregăti 10.000 de mucenici moldoveneşti. Nu vreți mucenici, nici o problemă: veţi putea gusta şi din vestitele “Plăcinte creţe” de Maramureş, din veritabilele “Poale-n brâu” moldoveneşti, dar şi din plăcintele dobrogene.