Cândva rupeau inimi, acum sunt bucătari şi ne învaţă să gătim de Paşte
Celebrele emisiuni de gastronomie de la Prima TV şi Antena 1 se află mereu în competiţie. Pentru milioanele de fani, Horia Vîrlan de la "Mama mea găteşte mai bine" (Prima TV), dar şi Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea de la "Chefi la cuţite" (emisiune ce revine din 9 aprilie la Antena 1) ne oferă idei pentru masa de Paşte. Bonusul constă în fotografii cu cei patru aşi ai bucătăriei de acum 20 de ani.
Chef Scărlătescu – berbecuţ la cuptor
Cătălin Scărlătescu (45 de ani) ne propune, pentru invitaţi, o reţetă gustoasă, friptură de berbec. Ingrediente: Usturoi, cimbru proaspăt, rozmarin proaspăt, sare de mare, piper zdrobit, ciolan de berbec, vin, unt. Mod de pregătire: Ciolanul (cu tot cu os) se aşază într-o tavă cu puţină apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor la 120 de grade Celsius, timp de 3 ore. După acest timp, se dă folia deoparte, temperatura se măreşte la 160 de grade Celsius şi se mai ţine la cuptor până se rumeneşte carnea. După ce s-a rumenit, se pun într-o tigaie untul, usturoiul zdrobit, se lasă până se aureşte, apoi se adaugă ierburile.
Chef Dumitrescu - plăcintă de berbecuţ
Florin Dumitrescu (30 de ani) ne propune pentru masa de Paşte o plăcintă de berbecuţ. Ingrediente: pulpă spate de berbecuţ tocată – 1.5 kg, ulei de măsline – 50 ml, ceapă albă tocată – 200 g, vin roşu sec – 450 ml, scorţişoară baton – 2 buc, aluat foietaj – 1 buc, mărar – 3 leg, brânză Roquefort sau Blue Auvergne – 250 g, nucşoară – 25 g, scorţişoară – 25 g, ouă – 2 buc, miere – 50 g. Mod de preparare: Tocaţi carnea de berbecuţ şi gătiţi-o cu ceapa, adăugaţi apoi şi batoanele de scorţişoară. Acoperiţi totul cu vin roşu şi lăsaţi la fiert până e gătită. Când e gata, o lăsaţi la răcit şi apoi o puneţi la frigider 24 de ore, după care amestecaţi carnea cu mărarul tocat, nucşoara şi scorţişoara pulbere, sare şi piper. Într-o tavă unsă cu grăsime se aşază foietaj întins, ungeţi-l cu ou bătut cu miere, apoi adăugaţi compoziţia de carne. Puneţi pe toată suprafaţa compoziţiei bucăţi de brânză mucegăită, apoi acoperiţi cu foietaj. Repetaţi operaţiunea încă o dată şi puneţi la gătit la 180 de grade Celsius la cuptor, până se rumeneşte bine aluatul. Puteţi să o serviţi cu o salata verde şi un pahar de vin roşu sau puteţi pune peste plăcintă şi un sos de brânză. Poftă bună!
Chef Bontea - pulpă de miel cu muştar
Sorin Bontea (47 de ani) e specialist în pulpă de miel. Ingrediente: Pulpă de miel fără os, muştar de Dijon, câteva felii de pâine albă toast, vin alb sec, rozmarin proaspăt, salvie proaspătă, pătrunjel, 2 căţei de usturoi, ulei de măsline, câteva legume pentru a face un pat în tigaie – ceapă, morcov, ţelină. Mod de preparare: Pulpa de miel dezosată se leagă cu sfoară şi se strânge, precum un rulou. Se dă cu sare şi cu piper, apoi se pune în tigaia încinsă şi se lasă doar ca să prindă culoare, i se dă faţă pe toate părţile (fără ulei, pentru că are deja grăsime). Se lasă carnea să se răcească, se dă cu muştar de Dijon în care am pus puţin vin alb sec, apoi se acoperă cu un mix din miez de pâine albă toast, rozmarin, salvie şi pătrunjel tocate mărunt, usturoi tocat mărunt, ulei de măsline. Asta e de fapt „îmbrăcămintea” pentru ruloul de carne. Se dă apoi la cuptor, la foc mic spre mediu, pe pat de legume (după preferinţe, tăiaţi ceapă, morcov şi ţelină şi faceţi un pat pe fundul tăvii). Friptura se serveşte cu salată verde şi ceapă verde sau cu piure cu usturoi sau trufe.
"Chefi la cuţite" revine pe Antena 1 din 9 aprilie cu cel de-al cincelea sezon, un sezon ,,de poveste”, ce va dezvălui experiențele, dar și motivațiile fiecărui concurent.Arena culinară va expune cele mai frumoase povești ale oamenilor ce au trecut pragul bucătăriei. Gustul, plating-ul și combinațiile preparatelor vor dezvălui amănunte importante despre concurenți, iar fiecare farfurie va fi ca un jurnal deschis prin care chefii își pot cunoaște viitorii ucenici.
Chef Vîrlan - pască cu brânză dulce
Horia Vîrlan (55 de ani), gazda emisiunii “Mama mea găteşte mai bine”, transmisă de la 19.30, la Prima TV, a fost pasionat de bucătărie încă din adolescenţă, primul lui meniu reuşit fiind pulpa de vită în sos de muştar şi smântână.
El ne-a oferit o reţetă gustoasă, pentru Paşte: Ingrediente pentru 4 porţii: Aluat: 480 g de făină pentru cozonaci, 150 ml de lapte, 1 cub (25 g) de drojdie proaspătă, 65 ml de ulei, 1 lingură cu unt, 3 ouă (gălbenuşuri), 1 lingură cu coajă de lămâie, 1 esenţă de vanilie, 1 linguriţă cu sare, 135 g de zahăr tos, 1 lingură cu unt pentru uns formă.Umplutura: 3 ouă + 1 gălbenuş, 350 g de brânză de vaci, 1-2 linguri cu faină, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 lingură cu unt, 1/2 de cană cu zahăr tos, 50 g de stafide albe, 1 esenţă de vanilie, 1 lingură cu coajă de lămâie. Mod de preparare: Se prepară maiaua din faină, lapte călduţ şi drojdie. Separat, se bat ouăle cu laptele, zahărul, vanilia, răzătura de lămâie, esenţă de rom şi sarea. Se încălzeşte acest şodou şi se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se amestecă uleiul cu untul şi se încălzesc până la 40°C (când lichidul frige la atingere). Peste restul de făină se adaugă şodoul cald (amestecul de lapte cald, ou şi zahăr) şi se presară scorţişoară. Se frământă, apoi se adaugă grăsimea. După ce aluatul a crescut suficient, se întinde într-o foaie rotundă, oprindu-se o bucată din care se modelează un fitil subţire ce se taie în două, apoi se împleteşte. Se amestecă ingredientele pentru umplutură. După dospire se unge o formă cu unt şi se tapetează cu foaia de aluat, apoi se toarnă umplutura, se formează o cruce cu fitilele de aluat împletite ce se aşază deasupra, apoi se unge cu gălbenuşul şi se coace in cuptor, la 175°C, timp de 45-50 de minute.