Casa cu gândaci a lui Gică Petrescu, muzeu la bloc

24 martie 2016 23:28   Vedete românești
Ultima actualizare:

S-a stabilit! Apartamentul părăsit al lui Gică Petrescu va fi deparazitat şi transformat în casă memorială. Asta este decizia pe care au luat-o autorităţile, după zece ani de la moartea maestrului.

S-a născut şi a crescut într-o casă de pe strada Popa Nan şi şi-a trăit povestea de dragoste, alături de soţia lui, scriitoarea Cezarina Moldoveanu, în apartamentul 11 din blocul situat pe Bd. Regina Elisabelta, la numărul 25.

39 de ani bătuţi pe muchie! Din august 1989, când şi-a pierdut marea iubire, şi până în 2006, când s-a stins, Gică Petrescu rar a mai ieşit în public. Şi-a petrecut timpul singur în locuinţa de la bloc. După ce a plecat dintre noi, la vârsta de 91 de ani, casa plină de amintiri s-a transformat într-un loc pustiu, murdar şi plin de datorii. Pentru că maestrul nu a avut moştenitori, apartamentul a ajuns pe mâna statului, reprezentat de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti (DGRFPB). Nimeni n-a mai călcat pragul ”cuibuşorului de nebunii” şi nici n-a plătit întreţinerea în ultimii zece ani. Un sigiliu mare acoperă o parte din uşa şubredă, iar din interior vine un miros greu. Locatarii se plâng că ies gândaci de acolo.

”În luna septembrie 2015, am fost informaţi de avocatul George Costache, în calitate de împuternicit al Asociaţiei de Proprietari, cu privire la faptul că DGRFPB are de plată 38.231,40 lei, reprezentând cheltuieli de întreţinere şi penalităţi. Prin adresa transmisă la data de 11.09.2015, instituţia noastră a solicitat Asociaţiei de Proprietari, prin avocat, date referitoare la modul de calcul al acestor obligaţii de plată, precum şi alte înscrisuri doveditoare, însă nu s-a primit răspuns nici până în prezent. De la intrarea în proprietatea privată a statului, am răspuns solicitărilor Asociaţiei de Proprietari în cazul în care existau probleme de orice natură”, au declarat, pentru Click!, reprezentanţii ANAF.

Pentru că locuinţa aparţine unui artist de notorietate naţională, legislaţia permite ca aceasta să poată fi transformată în muzeu. Ceea ce se va şi întâmpla. Însă, potrivit Listei Monumentelor Istorice din 2004, imobilul în care se află apartamentul se clasează în grupa B, ceea ce presupune ca Ministerul Culturii să fie de acord. ”În acest sens, am solicitat instituţiilor cu atribuţii de adminstrare a imobilelor de acest fel să-şi manifeste interesul cu privire la transformarea lui în casă memorială. În prezent, Muzeul Municipiului Bucureşti a înaintat instituţiei noastre acordul de principiu cu privirea la preluarea în administrare a imobilului”, ne-au precizat cei de la ANAF. E posibil ca acest lucru să se întâmple după fix zece ani de la moartea artistului, adică pe 18 iunie. 

Mai multe