Cât câștigau artiștii în Epoca de aur! Femeia de serviciu aduna bacșișul cu fărașul

19 septembrie 2016 17:47   Vedete românești
Ultima actualizare:

Artiștii trecuți de prima tinerețe au toate motivele să regrete perioada comunismului, dacă e să ne gândim numai la câștigurile financiare. La salariile consistente, în funcție de clasa în care erai încadrat, mai erau și bacșișurile deloc de neglijat. Un om din interiorul sistemului a declarat în exclusivitate pentru Click! că, după unele concerte, femeile de serviciu strângeau banii cu fărașul și mătura.

Pe vremea lui Ceaușescu, cei mai mulți artiști de la noi câștigau foarte bine. Pe pildă, dacă erai angajat la un local bun din centrul Capitalei și mai aveai și atestat de solist 1, cel mai înalt grad din trei posibile, primeai un salariu în jur de 4.800-4.900 de lei.

”Salariile se dădeau în funcție de locul în care activai și de atestate. La clasa cea mai mare, solist 1, primeai un salariu de aproape 5.000 de lei pe vremea lui Ceaușescu. Apoi, următorul salariu era de 4.200 și ultimul de 3.800 de lei. Toate acestea, dacă cântai la Melody, Bulevard, Ambasador, Lido, Athenee Palace, locurile cele mai bune din centrul Bucureștiului, sau la Internațional Olimp, unde cânta și Dan Spătaru. Era cel mai tare bar pe vremea aceea, acum este o paragină. Barurile acestea erau considerate de 5 stele”, a explicat chitaristul Arthur Mihai, liderul trupei System Band, care a cântat cu cei mai apreciați artiști de la noi, precum Dan Spătaru, Gil Dobrică, Păunița Ionescu, Elena Cârstea sau Silvia Dumitrescu.

La aceste salarii frumușele, în condițiile în care un medic câștiga puțin peste 3.500 de lei, se adăugau bacșișurile. ”Au fost vremuri frumoase. Câștigam atât de bine, că de multe ori uitam să mergem să ne luăm salariile, până ce ne suna cineva. La Athenee Palace era un ring rotund și primeam bacșișuri la greu… Veneau femeile de serviciu și îi lua cu fărașul și mătura”, a mai spus Arthur Mihai.

Mai multe