Ce clădire din București ar rezista la un cutremur devastator

17 aprilie 2015 13:34   Vedete românești
Ultima actualizare:

Actorul și regizorul Ion Caramitru (73 de ani) face declarații uluitoare la câteva ore înainte de inaugurarea Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Potrivit spuselor sale, clădirea instituției pe care o conduce ar rezista fără probleme și unui cutremur devastator de 9 grade pe scara Richter.

„Dacă există un adăpost antiseismic în București pentru un cutremur de până la 9 grade, acela e Teatrul Național”. Spune asta chiar Directorul Teatrului Național, Ion Caramitru. Cu doar câteva ore înainte de avanpremiera spectacolului „Înşir’te mărgărite”, în versiunea scenică a lui Dan Puric, Ion Caramitru a oferit un interviu lui Cătălin Ştefănescu, prezentatorul și realizatorul emisiunii „Garantat 100%” de la TVR 1. „Sunt bani îndestui care pot fi dați la cultură”, a mai spus Ion Caramitru. „Faci teatru sărac până la un punct, dar duă aia trebuie să cânți Bach”, a completat el.

Ion Caramitru: „Sunt bani îndestui care pot fi dați la cultură”

Ion Caramitru a acceptat pentru a treia oară invitaţia lui Cătălin Ştefănescu. „Prima dată am înregistrat cu Ion Caramitru la Cluj, pe vremea când emisiunea se producea la TVR Cluj, acum vreo 16 ani. Apoi, a mai acceptat invitaţia «Garantat 100%» când emisiunea a început să fie realizată la Bucureşti, adică în urmă cu 12 ani. Acum, avem un motiv în plus să vină din nou la emisiune: pentru a ne povesti şi despre noul Teatru Naţional Bucureşti, complet renovat şi redeschis publicului”, a spus Cătălin Ştefănescu.

În același interviu, Ion Caramitru a vorbit deschis și despre relația sa cu anumiți politicieni: „Nu dau mâna cu Ion Iliescu, pentru că are mâinile pline de sânge”.

Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+, duminică (19 aprilie), de la ora 23.50.

Se redeschide Sala Mare de la Teatrul Național

Spectacolul „Înşir’te mărgărite”, după feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu, în versiunea scenică a lui Dan Puric, marchează redeschiderea Sălii Mari a Teatrului Național. Spectacolul întrunește pe scenă 80 de artiști, de la actori debutanţi la nume consacrate, 300 de costume şi o mulţime de pălării impresionante, minuţios lucrate în atelierele teatrului. Spectacolul, a cărui muzică este semnată de Gheorghe Zamfir, mai include momente de pantomimă, step, dans şi balet.

„Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze”, spune Dan Puric. „I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. S-a jucat. Şi pe mine m-a atras starea de joc a lui Eftimiu faţă de poveste. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă, pentru că este făcut pentru copii. Nevoia de basm este cu atât mai necesară astăzi, când lumea se urâţeşte, iar basmul devine un reflex de igienă sufletească… Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internaţional”.

Spectacol cu 300 de costume în regia lui Dan Puric

Scenografia şi costumele sunt semnate de Doina Levintza, iar în rolurile principale se regăsesc Dan Puric, Constantin Dinulescu, Maria Dinulescu sau Beatrice Rubică, Lari Giorgescu sau Ştefan Ruxanda, Silviu Biriş sau Gavril Pătru, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnaş, Axel Moustache, Eduard Adam, Oana Vânătoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Băieşu, Violeta Huluba, Florin Roşu, Silviu Oltean. Premiera oficială a spectacolului va avea loc sâmbătă (18 aprilie), iar următoarele reprezentaţii sunt programate în zilele de 19, 21, 29 şi 30 aprilie, toate de la ora 19.00.

Mai multe