Ce meniu de Paşte vă recomandă Horia Vîrlan

14 aprilie 2017 15:11   Vedete românești
Ultima actualizare:

Horia Vîrlan, gazda emisiunilor „„Mama mea găteşte mai bine” şi „Super Cireaşa de pe tort”, de la Prima TV, ne oferă cele mai tari reţete de Paşte.

Dacă nu v-aţi apucat de treabă, atunci poate vă inspiraţi din meniul pe care îl prezentăm în continuare.

Stufat de miel

Ingrediente:

  • 800 g piept sau cotlete de miel
  • o ceapă medie, curăţată
  • 3 legături de ceapă verde, curăţată
  • 3 legături de usturoi verde, curăţat
  • o lingură cu vârf de unt
  • o lingură cu vârf de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 2 căni de supă de pui peparată cu concentrat tip cub
  • o lingură de oţet de vin alb
  • o lingură de pătrunjel tocat
  • o linguriţă de sare
  • ¼ linguriţă de piper negru măcinat

Mod de preparare:

Spălaţi foarte bine carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi. Tocaţi mărunt ceapa. Tăiaţi ceapa şi usturoiul în bucăţi de aproximativ 7-8 cm.  Încingeţi o cratiţă cu unt şi înmuiaţi ceapa tocată mărunt. Când a devenit sticloasă, adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine. După ce s-a rumenit, adăugaţi făina şi amestecaţi puţin. Stingeţi cu oţet şi apoi adăugaţi supa de pui sau apa calda­. Fierbeţi la foc domol timp de 45 de minute, amestecând când şi când. În timp ce carnea fierbe, încingeţi o tigaie cu ulei şi înmuiaţi ceapa şi usturoiul verzi. Adăugaţi soteul de verdeţuri împreună cu pastă de roşii peste carne şi continuaţi fierberea încă 15-20 de minute. Serviţi stufatul presărat cu pătrunjel tocat.

Borș de miel cu cremă de ardei

Ingrediente:

  • 400 g de piept şi gât de miel
  • o ceapă mică, curăţată
  • un morcov mic, curăţat
  • o ţelină mică, curăţată
  • o rădăcină mică de pătrunjel, curăţată
  • o legătură de ceapă verde, spălată şi curăţată
  • o lingură de pătrunjel tocat
  • o lingură de leuștean tocat
  • o lingură de orez cu bob rotund
  • un litru de borș de putină
  • 3-4 linguri de cremă de ardei gras, pregătită din toamnă
  • o linguriţă de sare
  • 5-6 boabe de piper negru boabe

Mod de preparare:

Tăiaţi carnea în bucăţi şi opăriţi-o într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-o şi puneţi-o la fiert,în apă rece. împreună cu boabele de piper şi puţină sare. După ce carnea nu mai necesită spumare, adăugaţi orezul spălat şi zarzavatul tocat mărunt şi continuaţi fierberea încă 20 minute. Adăugaţi crema de ardei şi gustaţi de sare, continuând fierberea încă 10 minute. Fierbeți borșul de putină până dă în clocot, apoi adăugați-l peste ciorbă. Când borșul de miel este gata, opriţi focul, adăugînd verdeața tocată. Serviți borșul cu ceapă verde și cu ardei iute.

Pască cu brânză şi stafide

Ingrediente pentru aluat:

  • 48 g de făină pentru cozonaci
  • 1 cub de drojdie=25 g
  • 150 ml de lapte
  • 1 cub de drojdie proaspătă
  • 65 ml de ulei
  • 1 lingură cu unt
  • 3 ouă (gălbenuşuri)
  • 1 lingură cu coajă de lămâie
  • 1 esenţă de vanilie
  • 1 linguriţă cu sare
  • 135 g de zahăr tos
  • 1 lingură cu unt pentru uns forma

Ingrediente umplutură: 

  • 3 ouă + 1 gălbenuş
  • 350 g de brânză de vaci
  • 1-2 linguri cu faină
  • 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată
  • 1 lingură cu unt
  • ½ de cană cu zahăr tos
  • 50 g de stafide albe
  • 1 esenţă de vanilie
  • 1 lingură cu coajă de lămâie
  • 2 linguri cu smântână fermentată puţin mai grasă (Opţional!)

Mod de preparare:

Se prepară o maia din faină, lapte călduţ şi drojdie. Pentru reuşită laptele trebuie sa fie mai rece decât mâna, iar faina trebuie să fie la temperatura camerei. Separat, se bat ouăle cu laptele, zahărul, vanilia, răzătura de lămâie, esenţa de rom şi sarea. Se încălzeşte acest şodou şi se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se amestecă uleiul cu untul    şi se încălzesc până la 40°C (când lichidul este cald la atingere). Peste restul de făină se adaugă şodoul cald, maiaua şi se frământă, apoi se adaugă grăsimea treptat, frământând încontinuu. 

Se lasă coca la crescut, dându-se o data inapoi. După ce aluatul a crescut suficient, se întinde într-o foaie rotundă, oprindu-se o bucată din care se modelează un fitil subţire ce se taie în două, apoi se împleteşte. Se amestecă toate ingredientele pentru umplutură. După dospire se unge o formă cu unt şi se tapetează cu foaia de aluat, apoi se toarnă umplutura, se formează o cruce cu fitilele de aluat împletite ce se aşază deasupra, apoi se unge cu gălbenuşul şi se coace în cuptor, la 175°C, timp de 45-50 de minute. Se lasă pasca să se răcească în formă, până când urmeaza să fie tăiată şi servită cu lapte călduţ. 

Cozonac Trandafir

Ingrediente pentru aluat:

  • 450 g de făină
  • ½ de cană cu lapte
  • 30 g de drojdie proaspătă
  • 80 g de zahăr tos
  • 60 g de unt, cu 80% grăsime
  • 2 ouă
  • 1 lingură cu răzătură lămâie
  • 1 linguriţă cu sare

Ingrediente umplutură:

  • 150 g de nuci măcinate (alune)
  • 150 g de zahăr tos
  • 120 g de smântână dulce, de 32% grăsime
  • 1 esenţă  de rom
  • 150 g de miere polifloră 

Mod de preparare:

Se amestecă făina, laptele, drojdia, zahărul, untul, oul, sarea, răzătura de lămâie şi se frământă bine un aluat cu o consistenţă destul de densă. Se lasă la rece o oră. Pentru umplutură, se amestecă bine toate ingredientele, cu excepţia mierii. Se întinde aluatul într-o foaie de 3 cm grosime, dându-i-se o formă dreptunghiular,ă cu latura mare de 25 cm, iar cea mică de 15 cm. Se repartizează proporţional umplutura, iar marginile se lasă libere. Se rulează aluatul în formă de sul, cu grijă să nu iasă compoziţia în exterior, apoi se taie felii groase de 4 cm şi se pun într-o formă rotundă, unsă cu unt, cu partea ascuţită spre interior. Se acoperă si se lasă la cald, ca să mai crească încă, timp de 30-45 de minute. Cuptorul se încinge la 200°C, apoi se coace cozonacul, timp de 10 min, apoi timp de încă 30 min, la temperatura de 175°C. Se încălzeşte mierea şi se pensulează pe cozonacul cald. Mierea poate fi substituită cu un amestec de marmeladă şi sirop de zahăr.

Mai multe