Ce s-a ales de Cornel Sorian, solistul trupei Stigma

30 iulie 2017 16:53   Vedete românești
Ultima actualizare:

În România a fost liderul uneia dintre cele mai de succes trupe pop-rock de la începutul anilor 2000, Stigma. Trupa s-a despărțit în plină glorie, iar Cornel Sorian a părăsit România și de zece ani locuiește în Anglia. Click! a aflat povestea incredibilă a celui care-a făcut hituri din melodiile „Bye Bye” sau „Jumătate tu, jumătate eu”.

Originar din Satu Mare, Cornel Sorian trăiește de zece ani în Londra, unde lucrează ca producător muzical la Regent Street Artists, unul dintre cele mai mari studiouri din Marea Britanie. Acolo a colaborat cu zeci de artiști de renume, printre care Ciara, și mulți alții aflați în plină afirmare, așa cum sunt The Drunken Mandem și Christof Jennings. În tot acest timp, însă, nu a întrerupt legătura nici cu țara natală. El este compozitorul din spatele succesului nebun înregistrat de trupa Gașca Zurli, formația care a cucerit inimile copiilor din România și pentru care el a compus toate cântecele, în colaborare cu Mirela Retegan.

În România compune pentru Gașca Zurli

Cornel nu s-a dus, însă, în Anglia ca să fie slugă la stăpân. A pus deoparte fiecare bănuț câștigat, ca să-și poată realiza visul: acela de a avea propriul studio. „Am început cu un computer, dar în timp am investit aproximativ 70.000 de lire sterline. Și azi majoritatea câștigurilor mele se întoarce în investiții. Studioul din Soho unde lucrez trei zile pe săptămână este, de fapt, business-ul care-mi plătește facturile. Ăsta de la mine de acasă e placerea mea și aduc aici doar artiști în care cred și cu care rezonez”, povestește Cornel, în exclusivitate pentru Click!

Așa arăta pe vremea când cânta cu trupa Stigma în România

Și-a numit studioul după un țipăt celebru

Artistul și-a numit studioul Wilhelm Scream Audio, fără nici o legătură cu numele său. Și, totuși, ce l-a inspirat în găsirea acestui titlu? „The Wilhelm Scream” este numele unui efect sonor care redă vocea unui țipăt bărbătesc și care deține recordul, fiind folosit în cinematografie încă din 1951. Până astăzi, „The Wilhelm Scream” s-a auzit în mai mult de 360 de filme și seriale, printre care și celebra serie „Războiul Stelelor”. „Dacă m-am profilat pe muzica de film, cred că acesta este un nume potrivit”, explică Sorian alegerea făcută atunci când a denumit studioul personal Wilhelm Scream Audio.

Ca să poată produce o astfel de muzică, Cornel Sorian a făcut inclusiv studii de specialitate în Anglia, unde a absolvit cursurile unei facultății de producție audio specializată pe film: SAE Institute London. Dar primele exerciții în acest domeniu le-a făcut în România, unde a compus muzică pentru unul dintre spectacolele regizorului Ovidiu Caița, la Târgu Mureș, și pentru un one man show cu actorul Ioan Ardelean.

A lansat un album care a ajuns pe locul 5 în topul celor mai vândute

Compozițiile pentru film la care a lucrat timp de aproape trei ani au fost adunate de Cornel Sorian pe un album pe care l-a denumit „I Am Monster” („Sunt un monstru”, n.r.). „Este o explorare-labirint a aspirațiilor și temerilor. «I Am Monster» este o împletire sumbră între muzică clasică contemporană și electronic-ambientală. Albumul a fost compus și înregistrat între 2015 și 2017, în momente de recreație între lucrul cu diferiți artiști interpreți, și conține 23 de lucrări, adică aproape 90 de minute de sinceritate muzicală. Sunt bucuros să spun că toate cântecele au fost deja semnate de companii de publicitate din Anglia, Statele Unite ale Americii pentru a fi folosite drept coloane sonore pentru film, televiziune, publicitate sau jocuri video. Iar cinci dintre titlurile de pe acest album sunt parte din coloanele muzicale pentru două spectacole de teatru. «Relapse I», «Relapse II», «Relapse III» și «Total Eclipse of the Sun» fac parte din coloana sonoră a spectacolului «M de la Iepure» regizat de Ovidiu Căița pentru Teatrul Național Târgu Mureș, în timp ce «The Clown» este parte din coloana muzicală a one man show-ului condus de Ioan Ardelean, «The Telegram» și regizat de Joan Kane, spectacol pus în scenă la New York și Praga”, așa își prezintă Cornel Sorian primul album cu muzică de film.

Munca din spatele succesului nu e deloc ușoară: „Concurența e extrem de mare”

„Practic de pe la sfârșitul lunii ianuarie 2017 am început să pun în aplicare mai vechea idee de a găsi un cămin pentru aceste lucrări în care mi-am vărsat emoțiile și gândurile în ultimii doi ani. Pentru fiecare ușă deschisă, am bătut la cel puțin douăzeci. Concurența este extrem de mare, cu atât mai mult cu cât aceste companii tratează cu omeni extrem de talentați din întreaga lume. Din fericire, lucrurile se leagă mai repede decât credeam. Dacă cineva îmi spunea în februarie că peste numai 4-5 luni toate aceste lucrări care-mi sunt atât de dragi vor fi semnate, ba mai mult adunate într-un album lansat în cele mai importante magazine digitale și servicii de streaming din lume, mi s-ar fi părut imposibil. Astăzi, utilizatorii de servicii de streaming ca Apple Music, Spotify, Deezer, Shazam, Tidal pot să adauge acest album în playlisturile lor personale. Cei care doresc să achiziționeze albumul o pot face de pe iTunes, Amazon, Google Play sau direct de pe site-ul meu. Luna aceasta am ajuns pe locul cinci în topul celor mai bine vindute albume de muzică clasică din lume, pe Amazon”, a mai spus Cornel Sorian.

Mai multe