Ce viață a avut Dumitru Fărcaș! A fost cu Ceaușescu în China și în Coreea de Nord!

7 august 2018 10:06   Vedete românești
Ultima actualizare:

Dumitru Fărcaș a murit, astăzi, la vârsta de 80 de ani. Muzicianul era cunoscut peste tot în lume datorită talentului său incredibil și al instrumentului pe care îl folosea: taragot.

Dumitru Fărcaș s-a născut pe 2 mai 1938, la Groşii Băii Mari, Maramureş. A absolvit Liceul de Muzică din Cluj, dar şi Conservatorul “Gh. Dima”, din acelaşi oraş. În paralel, s-a ocupat şi de taraful de la Casa de Cultură a Studenţilor. În scurtă vreme, avea să devină prima trupă studenţească de folclor din Transilvania. Nicolae Ceauşescu l-a invitat adesea, în vizitele lui din străinătate, inclusiv în Coreea de Nord și China.

Invitat în emisiunea «Happy Hour» în urmă cu câțiva ani, Dumitru Fărcaș a explicat de ce nu pleacă din România, dar și-a adus aminte și despre vizita în China alături de Nicolae Ceauşescu. «Ceauşescu a rămas uimit de disciplina chinezilor şi de acolo s-a obişnuit să facă marile spectacole pe stadion», povesteşte Dumitru.

Când a fost întrebat de Măruţă de ce nu pleacă din ţară, Fărcaş îi spune: «Alecsandri avea o vorbă: «Vai de omul fără ţară!». Eu nu aş putea să trăiesc într-o altă lume indiferent ce mi s-ar oferi».

Cântăreţul a spus că nu ar fi ajuns atât de cunoscut fără muncă: «Fără muncă nu se poate face nimic şi să nu uităm că orice faci este o artă atunci când pui suflet».

În 2014 i-a fost furat taragotul

La o lună după ce împlinise 76 de ani, Dumitru Fărcaș a trecut prin momente de panică. Artistul ne-a povestit la acea vreme că taragotul său a fost furat, sâmbătă, din faţa Ateneului Român din Bucureşti. Incidentul a avut loc în timp ce îndrăgitul artist se afla în incinta Ateneului Român pentru concertul lui Gheorghe Zamfir.

De fapt, a fost vorba despre neglijenţa şoferului de microbuz. Acesta s-a adăpostit de ploaie sub o copertină şi a uitat o uşă deschisă la automobil, timp în care hoţii şi-au făcut treaba. Fărcaş n-a mai putut cânta la spectacol fără instrument.

În timp ce poliţiştii căutau instrumentul în toată ţara, un bărbat s-a prezentat, duminică seară, la Secţia 1 Poliţie, cu taragotul, pe care susţine că l-a găsit pe o bancă de pe Bulevardul Basarabiei. Ieri, poliţiştii din Capitală i-au înapoiat maestrului instrumentul de suflet, la care acesta a cântat timp de 55 de ani.  Este a doua oară când Dumitru Fărcaş este prădat, după ce în urmă cu mulţi ani, acelaşi taragot a dispărut, după un spectacol la Braşov.  Atunci a fost recuperat în trei zile.

Mai multe